Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πλανήτης αποχαιρετά την «δικτατορία» των μέτρων για τον κορωνοϊό - Ποιες χώρες επιστρέφουν στην «κανονικότητα»

Ο πλανήτης αποχαιρετά την «δικτατορία» των μέτρων για τον κορωνοϊό - Ποιες χώρες επιστρέφουν στην «κανονικότητα»
Δανία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν ήδη προχωρήσει σε δραστική άρση των περιορισμών που είχαν επιβάλει κατά τις πιο «δύσκολες» περιόδους της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα
Προς άρση των περιορισμών της πανδημίας προχωρούν πλέον – ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν – η μια μετά την άλλη πολλές χώρες της Δύσης, με τις απόψεις ωστόσο να διίστανται αναφορικά με τον δρόμο που θα έπρεπε να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, καθώς άλλοι καλωσορίζουν την επικείμενη «απελευθέρωση» και άλλοι την αποκηρύσσουν ως «πρόωρη» υπενθυμίζοντας πως ακόμη δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την Covid-19 και τις μεταλλάξεις της.

Δανία, Σουηδία και Νορβηγία έχουν ήδη προχωρήσει σε δραστική άρση των περιορισμών που είχαν επιβάλει κατά τις πιο «δύσκολες» περιόδους της πανδημίας, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση της – έστω συγκρατημένης προς το παρόν – χαλάρωσης των μέτρων κινούνται πλέον και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Ελβετία, πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, πολλές περιοχές του Καναδά κ.ά.

Ο Boris Johnson έκανε γνωστό πως πρόκειται να προχωρήσει σε πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας από την 21η Φεβρουαρίου, έναν μήνα δηλαδή νωρίτερα από ό,τι είχε εξαγγελθεί, με την εν λόγω κίνηση να αποκτά ωστόσο και πολιτική στόχευση, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει τον Τζόνσον να απαλλαγεί – σε έναν βαθμό τουλάχιστον – από το βάρος σκανδάλων (βλ. Partygate) που σχετίζονταν με τους περιορισμούς της πανδημικής περιόδου.

Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να αρθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και η υποχρέωση παραμονής σε καραντίνα για όσους είναι θετικοί στην COVID-19, αν και ως προς ειδικά αυτήν την χαλάρωση ήδη διατυπώνονται αντιρρήσεις από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας.

Οι Σκανδιναβοί και οι άλλοι

Υπενθυμίζεται πως η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία έχουν ήδη προχωρήσει σε άρση εάν όχι όλων των των περιορισμών που είχαν επιβάλει τότε της πλειονότητας αυτών, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Τσεχία από σήμερα, αίροντας την υποχρέωση που είχε κανείς να δείξει πιστοποιητικό για να μπει σε μπαρ, εστιατόρια, κομμωτήρια, καφέ, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις κ.ά.

Δανία

Δύο χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη, η Δανία επιστρέφει στην κανονικότητα με την άρση όλων των υγειονομικών κανόνων, παρότι 1% του πληθυσμού της χώρας των 5,8 εκατ. κατοίκων βρέθηκε θετικό την περασμένη εβδομάδα στον ιό.

Νορβηγία

Την ίδια ώρα, η Νορβηγία ήρε τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα με άμεση ισχύ, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται απίθανο να πιέσει τις υπηρεσίες υγείας.
Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται και πάλι να σερβίρουν αλκοόλ πέρα από τις 11 το βράδυ, η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική και το ισχύον όριο των 10 επισκεπτών σε ιδιωτικά σπίτια καταργείται

Σουηδία

Στον τερματισμό σχεδόν όλων των περιορισμών για την πανδημία προχώρησε και η κυβέρνηση της Σουηδίας ενάντια στις προειδοποιήσεις επιδημιολόγων για υπομονή καθώς και πάλι οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 100. «Όσο γνωρίζουμε αυτή την πανδημία, θα έλεγα ότι έληξε», είπε η υπουργός Υγείας Λένα Χάλενγκρεν στην εφημερίδα Dagens Nyheter. «Δεν έληξε, αλλά όπως την γνωρίζουμε όσον αφορά τις γρήγορες αλλαγές και τους περιορισμούς έληξε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Covid δεν θα κατηγοροπιοιείται πλέον ως κίνδυνος για την κοινωνία.
Η κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία καθόλη όλη τη διάρκεια της πανδημίας επέλεξε να μην προχωρήσει σε επιβολή lockdown, ανακοίνωσε ότι καταργείται η χρήση του πάσου εμβολιασμού και εφεξής μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν ξανά να παραμένουν ανοιχτά μετά τις 23:00 το βράδυ και χωρίς περιορισμούς στον αριθμό των πελατών. Τα όρια προσέλευσης για μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους καταργούνται.

Τσεχία

Στην Τσεχία, ο στόχος είναι πια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό , τα περιοριστικά μέτρα να έχουν αρθεί στο σύνολό τους έως της 1η Μαρτίου.
Σημειωτέων πως η κυβέρνηση της Τσεχίας έχει ήδη άρει την υποχρέωση για τεστ σε σχολεία και εταιρείες, ενώ αυξάνει – ξεκινώντας από τις 19 Φεβρουαρίου – από 1.000 σε 5.000 τον αριθμό των καθήμενων θεατών που θα μπορούν να παρευρίσκονται σε συναυλίες και αθλητικούς αγώνες.

Πολωνία

Προς μια ανάλογη κατεύθυνση άρσης των περιορισμών αναμένεται να κινηθεί όχι τώρα αλλά και μέσα στον μήνα Μάρτιο και η Πολωνία, όπως έχουν κάνει γνωστό οι Αρχές της χώρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι όλα πρόκειται να εξαρτηθούν από την από εδώ και πέρα εξέλιξη της πανδημίας.
«Υπάρχει η ρεαλιστική προοπτική της άρσης των περιορισμών τον Μάρτιο», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Υγείας Άνταμ Νιεντζιέλσκι στην εφημερίδα Fakt, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως σε μια τέτοια περίπτωση το να φορά κανείς μάσκα σε κλειστούς χώρους θα πάψει να είναι υποχρέωση και θα γίνει απλή σύσταση.

Ισπανία

Η Ισπανία ήρε και εκείνη το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους σήμερα (εξαιρούνται οι πολυπληθείς συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρους και οι δημόσιες συγκοινωνίες), ενώ παράλληλα στις πιο πολλές από τις ισπανικές περιφέρειες έχει αρθεί και η υποχρέωση επίδειξης πιστοποιητικού Covid για την είσοδο σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Αλλά και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν την άρση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους και στις επιχειρήσεις, κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει και άλλες άλλες πολιτείες των ΗΠΑ (Ιλινόι κ.ά.), ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Καλιφόρνια. Μάλιστα οι Αρχές σε Νιου Τζέρσεϊ, Ντέλαγουερ, Κονέκτικατ, Ντένβερ, Μασαχουσέτη, Ρόουντ Αϊλαντ κ.ά. ετοιμάζονται να προχωρήσουν και στην κατάργηση της χρήσης μάσκας μέσα στις σχολικές αίθουσες, με την εν λόγω κίνηση να προκαλεί ωστόσο ενστάσεις στις τάξεις της επιστημονικής κοινότητας.

Αισιοδοξία από Fauci

Ως ενδεικτικές της αλλαγής-χαλάρωσης του κλίματος θα μπορούσε, πάντως, να ερμηνεύσει κανείς και τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Biden σε θέματα υγείας δρ Fauci στους Financial Times. Σύμφωνα με τον κ. Φάουτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον βγαίνουν από την πιο σκληρή (full blown) φάση της πανδημίας και κινούνται μια νέα φάση με τον ιό να γίνεται «σύντομα» πιο διαχειρίσιμος χάρη σε ένα συνδυασμό από εμβολιασμούς, θεραπείες και επαναμολύνσεις. Προχωρώντας μάλιστα ακόμη περαπέρα, ο δρ Aντονι Φάουτσι εξέφρασε παράλληλα και την ελπίδα όλοι οι περιορισμοί της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, να έχουν αρθρί μέσα στους επόμενους μήνες.

Επιφυλάξεις

Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πάντως από την πλευρά τους εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις και να ζητούν προσοχή. Ο δρ Μπρους Αϊλγουαρντ για παράδειγμα, κορυφαίος σύμβουλος του ΠΟΥ, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ότι «οι αριθμοί της πανδημίας παραμένουν εφιαλτικοί […] καθώς καταγράφονται παγκοσμίως καθημερινά πάνω από 5.000 θάνατοι και δύο εκατομμύρια λοιμώξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης