Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 7,5% η ανάπτυξη το 2021

Ηνωμένο Βασίλειο - Στο 7,5% η ανάπτυξη το 2021
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 1%, το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Στο 7,5% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2021, ανακάμπτοντας από το ιστορική βουτιά 9,4% το 2020 όταν τα μέτρα για την πανδημία «πάγωσαν» τη δραστηριότητα.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 1% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται μετά την πτωτικά αναθεωρημένη αύξηση 1%, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Εταιρεία.
Τον Δεκέμβριο του 2021, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% καθώς η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού επέβαλε νέα μέτρα περιορισμού, αν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πιο σοβαρή συρρίκνωση 0,6%.
«Η βρετανική οικονομία κατέγραψε ένα αναιμικό τελείωμα της χρονιάς λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον και των περιορισμών» που εισήγαγε η κυβέρνηση για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωσή της, δήλωσε η Ρέιν Νιούτον-Σμιθ, επικεφαλής οικονομολόγος της ομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών CBI.
«Ενώ τα χειρότερα από τον αντίκτυπο φαίνεται να έχουν περάσει, οι εταιρίες και πάλι είναι αντιμέτωπες με ελλείψεις σε προμήθειες και πιέσεις στο κόστος ενώ τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση κόστους διαβίωσης», είπε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ έκανε λόγο για μια «εντυπωσιακά ανθεκτική» οικονομία με τη βρετανική ανάπτυξη να είναι «η ταχύτερη του G7 τη χρονιά αυτή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης