Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα, BMJ: Tο ένα τρίτο των ενηλίκων 65 ετών εμφάνισαν παθήσεις σε ζωτικά όργανα μετά την μόλυνση με COVID-19

Έρευνα, BMJ: Tο ένα τρίτο των ενηλίκων 65 ετών εμφάνισαν παθήσεις σε ζωτικά όργανα μετά την μόλυνση με COVID-19
Πολλοί ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το συκώτι που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης και επιπλοκές ψυχικής υγείας - Ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν από COVID-19 και εμφανίζουν νέες και επίμονες παθήσεις συνεχίζει να αυξάνεται
Σχετικά Άρθρα

Πολλοί είναι εκείνοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το συκώτι που απαιτούν εντατική ιατρική φροντίδα μετά την μόλυνση από COVID-19.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal εξέτασε τον κίνδυνο ιατρικών καταστάσεων που προκλήθηκαν εκ των υστέρων ως αποτέλεσμα της μόλυνσης από COVID-19 και διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω που μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 ανέπτυξαν τουλάχιστον μια νέα κατάσταση κατά τους μήνες μετά τη διάγνωση.

Πολλοί ασθενείς παρουσίασαν επιπλοκές σε ζωτικά όργανα όπως η καρδιά, τα νεφρά, οι πνεύμονες και το συκώτι που απαιτούσαν ιατρική φροντίδα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης επιπλοκές ψυχικής υγείας.

Οι καταστάσεις που είναι συνέπεια προηγούμενης ασθένειας είναι γνωστές ως επακόλουθα.
Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Βάση Δεδομένων Κλινικής Έρευνας της UnitedHealth Group για να εξετάσει διοικητικούς ισχυρισμούς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξωτερικών ασθενών για μόλυνση από COVID-19.
Συνολικά, συμπεριλήφθηκαν δεδομένα για 133.366 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που ήταν εγγεγραμμένα σε πρόγραμμα Medicare Advantage.
Όλοι οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με COVID-19 πριν από την 1η Απριλίου 2020.
Τυχόν νέες καταστάσεις που παρουσιάστηκαν από 21 ημέρες μετά τη διάγνωση του COVID-19 καταγράφηκαν, έτσι ώστε να μπορεί να υπολογιστεί ο υπερβολικός κίνδυνος σε σύγκριση με τα δεδομένα από τρεις άλλες ομάδες των οποίων οι ασθενείς δεν είχαν COVID-19.

Η έρευνα

Οι τρεις ομάδες περιελάμβαναν μία αποτελούμενη από αρχεία ασθενών από το 2019, μία από το 2020 και μία άλλη ομάδα που περιελάμβανε αρχεία ασθενών που είχαν διαγνωστεί με ιογενή νόσο της χαμηλής αναπνευστικής οδού (LRTI).
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 32 στους 100 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 το 2020 ανέπτυξαν τουλάχιστον μία νέα πάθηση που τους ανάγκασε να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, μια αύξηση 11% από εκείνους στην ομάδα χωρίς COVID-19 από το ίδιο έτος.
Οι πιο συχνές καταστάσεις για τις οποίες οι ασθενείς ζήτησαν θεραπεία ήταν η αναπνευστική ανεπάρκεια σε επιπλέον 7,55 ασθενείς στους 100, η ​​κόπωση για επιπλέον 5,66, η υψηλή αρτηριακή πίεση 4,34 και η νεφρική βλάβη με 2,59. Επιπλέον 2,5 ανά 100 ασθενείς αναζήτησαν θεραπεία για επιπλοκές ψυχικής υγείας.
Ενώ τα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ομάδα από το 2019 ήταν παρόμοια, τα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ομάδα που διαγνώστηκε με LRTI διέφεραν στο ότι επιπλέον 2,39 ασθενείς ανά 100 από την ομάδα COVID-19 παρατηρήθηκαν για αναπνευστική ανεπάρκεια, 0,71 για άνοια και 0,18 παρατηρήθηκαν για κόπωση. Καμία άλλη κατάσταση δεν έδειξε αυξημένες διαφορές κινδύνου.

Επιβεβαίωση υπερβολικού κινδύνου

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν έναν υπερβολικό κίνδυνο για επίμονα και νέα επακόλουθα σε ενήλικες ηλικίας ≥65 ετών μετά από οξεία μόλυνση με SARS-CoV-2» και υπογραμμίζουν περαιτέρω το ευρύ φάσμα σημαντικών συνεπειών, συμπεραίνει η μελέτη.
Καθώς ο αριθμός των ασθενών που αναρρώνουν από COVID-19 και εμφανίζουν νέες και επίμονες παθήσεις συνεχίζει να αυξάνεται, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς και άλλους επιστήμονες,
«Η κατανόηση του μεγέθους του κινδύνου για τα πιο σημαντικά κλινικά επακόλουθα μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωσή τους και τη διαχείριση των ατόμων με συνέπειες μετά από οξεία λοίμωξη από SARS-CoV-2.
Επίσης, τα αποτελέσματά μας μπορούν να βοηθήσουν τους παρόχους και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς την κλίμακα των μελλοντικών επιπλοκών στην υγεία και τη βελτίωση του σχεδιασμού για τη χρήση των πόρων υγειονομικής περίθαλψης», καταλήγει το έγγραφο των συμπερασμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης