Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε παγίδα ύφεσης

Fed: Η ταχεία αύξηση των επιτοκίων κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε παγίδα ύφεσης
Η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να καθιστά πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της την ώρα που ο κύκλος ανάπτυξης θα αρχίσει να επιβραδύνεται
Σχετικά Άρθρα

Αυξανόμενο κίνδυνο να υιοθετήσει λανθασμένη πολιτική αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική τράπeζα των ΗΠΑ Federal Reserve, σπρώχνοντας την οικονομία σε ύφεση, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που αποδεικνύεται πιο πιεστικός απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022.

Κόστος δανεισμού

Η Fed αναμένεται να ανοίξει τον κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων το Μάρτιο, με ορισμένους μάλιστα αναλυτές να κάνουν λόγο για αύξηση των 50 μονάδων βάσης.
Ο κίνδυνος είναι, με τις τιμές καταναλωτή πολύ πιο πάνω του στόχου 2%, μήπως η Fed παρασυρθεί σε υπερβολικές ενέργειες, οδηγώντας την οικονομία σε επιβράδυνση αυξάνοντας γρήγορα το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις και προκαλώντας ρωγμές στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Δημόσιες επενδύσεις

Ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη θα μπορούσε να λειτουργήσει και η δημοσιονομική πολιτική.
Καθώς οι τιμές των πάντων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, από βενζίνη έως ενοίκια, έχει ατονήσει και η προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου Joe Biden να δώσει νέα πνοή στην οικονομία μέσω της αύξησης δημόσιων επενδύσεων μέσω της κατασκευής υποδομών.

Επιβράδυνση της ανάπτυξης

Οικονομολόγοι έχουν αρχίσουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση. Ο πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Lawrence Lindsey, που ήταν και σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί προέδρου George Bush, θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο επιβράδυνσης έως τα τέλη το επόμενου έτους σε ποσοστό άνω του 50%, σε μία εξέλιξη που θα προκαλούσε αναστάτωση και στη Wall Street.

Σε 30 μήνες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, από το κόμμα των Δημοκρατικών, Lawrence Summers.
«Η Federal Reserve είναι διατεθειμένη να προχωρήσει πολύ μακριά για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ο κίνδυνος ύφεσης θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτός τους επόμενους 30 μήνες και δίνω σε αυτό μία πιθανότητα 50%», ανέφερε.

Τώρα αρχίζει η διόρθωση 

«Ο Powell στοιχηματίζει ότι μία σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με  αμβλυνση ων διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας και με άρση των πανδημικών προγραμμάτων στήριξης, ο πληθωρισμός θα συγκρατηθεί χωρίς να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρει η αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Gina Martin Adams .
Ομως, η ίδια δεν πιστεύει ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει μέχρι στιγμής μία μείωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας, που σημαίνει ότι η διόρθωση μόλις τώρα αρχίζει.

H επιβράδυνση

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της Fed, Jerome Powell είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να καθιστά πιο αυστηρή τη νομισματική πολιτική της την ώρα που ο κύκλος ανάπτυξης θα αρχίσει να επιβραδύνεται από μόνος του, αφότου η αμερικανική οικονομία «έτρεξε» πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 1984.
«Η Fed κάνει στροφή σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική σε μία οικονομία σε σταδιακή  επιβράδυνση.
Και αυτό από μόνο του ενέχει κάποιους κινδύνους ειδικά εάν προχωρήσει πολύ γρήγορα», αναφέρει ο David Wilcox, οικονομολόγος της Wells Fargo Securities.
A worker uses a forklift to move pallets at the Food Bank for the Heartland distribution warehouse in Omaha, Nebraska, U.S., on Wednesday, Dec. 8, 2021. Kids in the world’s biggest economy are so seized by hunger and malnourishment that safety-net clinics treating the nation’s poorest are sounding the alarm as pandemic-relief programs run out. Photographer: Dan Brouillette/Bloomberg
Η αγορά εργασίας και τιμές

Η «περιορισμένη» αγορά εργασίας - στο 4%, το ποσοστό ανεργίας είναι κάτω από το επίπεδο που επικρατούσε για μεγάλο μέρος του προηγούμενου ανοδικού κύκλου -- οδήγησε τους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να καλύψουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να διατηρήσουν τους εργαζομένους.
Πέρυσι, το κόστος αποζημίωσης αυξήθηκε στο υψηλό των τελευταίων δύο δεκαετιών.
«Καθώς ξεκινάτε φέτος, αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πίεση στους μισθούς», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της McDonald's Corp. Chris Kempczinski σε μια κλήση κερδών στις 27 Ιανουαρίου.
"Σίγουρα, καθώς σκεφτόμαστε τις τιμές μας θα πρέπει να το ενσωματώσουμε και αυτό στις προβλέψεις μας»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης