Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς - Πρωτοφανής απόφαση: Τράπεζα κατέσχεσε δωρεές ύψους 1 εκατ. δολ. στο «Κονβόι της Ελευθερίας»

Καναδάς - Πρωτοφανής απόφαση: Τράπεζα κατέσχεσε δωρεές ύψους 1 εκατ. δολ. στο «Κονβόι της Ελευθερίας»
Οικονομικός πόλεμος ενάντια σε όσους διαμαρτύρονται για τα υγειονομικά μέτρα
Σχετικά Άρθρα

Η Toronto Dominion (TD) Bank έχει παγώσει δύο προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους είχαν καταβληθεί 1,1 εκατομμύρια δολάρια Καναδά για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις των φορτηγατζήδων στον Καναδά, ανέφερε το Reuters σε δημοσίευμά του την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022.

Στη 17η ημέρα

Οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται από τις 22 Ιανουαρίου, με τα μέλη του Freedom Convoy να συγκεντρώνονται σε ολόκληρο τον Καναδά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των οδηγών για τις διασυνοριακές μεταφορές.
Νωρίς την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, εκδοθηκε δικαστική απόφαση με εντολή στους διαδηλωτές τερματίσουν τον αποκλεισμό στη γέφυρα Ambassador Bridge στα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η δέσμευση του ποσού

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο, η TD Bank προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο για να δεσμεύσει τα κεφάλαια, με την πρόθεση να τα επιστρέψει στους δωρητές «που έχουν ζητήσει επιστροφές χρημάτων, αλλά το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων δεν μπορεί να καθοριστεί από την TD», σύμφωνα με το Reuters.

Οι λογαρισμοί

Το πρακτορείο ανέφερε ότι ένας από τους δύο παγωμένους λογαριασμούς έλαβε ένα εφάπαξ ποσό 1 εκατομμυρίου καναδικών δολαρίων μέσω του GoFundMe.
Η τράπεζα δήλωσε ότι δεν ήταν βέβαιη για την προέλευση των ποσών.
Τα υπόλοιπα χρήματα στάλθηκαν σε δεύτερο λογαριασμό μέσω πολυάριθμων τραπεζικών εμβασμάτων.

Η νομική αντίδραση

Δικηγόρος του Freedom Convoy έστειλε email στο Reuters που ανέφερε ότι ο TD έχει ειδοποιηθεί «ότι οι ενέργειές τους είναι μη σύννομες και απογοητευτικές».
Το email, που συντάχθηκε από τον Keith Wilson, ανέφερε επίσης ότι θα ζητηθεί δικαστική απόφαση για να αποδεσμεύσει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε μια νέα μη κερδοσκοπική εταιρεία.

 Γιατί τους καίει η κατάληψη της Ambassador Bridge

Η γέφυρα Ambassador Βridge (Γέφυρα Πρεσβευτή), που χωρίζει τις ΗΠΑ από τη γείτονα χώρα στα βόρεια, μπορεί να αποτελεί το πιο σημαντικό από οικονομικής άποψης οδικό τμήμα μήκους περίπου τριών χιλιομέτρων στο δυτικό ημισφαίριο. .
Αγαθά συνολικής αξίας 664 δισ. δολαρίων διακινήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Η πολιτεία του Μίσιγκαν εκτιμά ότι το 30% του συνόλου μετακινήθηκε πάνω από την ιδιωτική γέφυρα Ambassador Bridge που συνδέει το Ντιτρόιτ με το Ουίνδσορ, στο Οντάριο. Υπολογίζεται ότι 10.000 επαγγελματικά οχήματα διασχίζουν τη γέφυρα καθημερινά.
Όχι όμως την περασμένη εβδομάδα.
Οι οικονομίες του Καναδά και των ΗΠΑ είναι στενά συνδεδεμένες κατά τρόπο που οι πολίτες και των δύο πιθανώς δεν αντιλαμβάνονται ή θεωρούν δεδομένους.
What the Ambassador Bridge 'freedom convoy' blockade means for Canada-U.S.  trade
Ambassador Bridge: Police launch bid to clear Canada trucker blockade - BBC  News
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες


Δεδομένου ότι τα αγαθά διασχίζουν τα σύνορα με περιορισμένους δασμούς ή άλλους φόρους, τα εργοστάσια στη μία πλευρά των συνόρων εξαρτώνται από προμηθευτές από την άλλη. Οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ χωρίς καναδικά ανταλλακτικά και το αντίστροφο.
Αν και ο Καναδάς δεν έχει δική του τοπική αυτοκινητοβιομηχανία, φιλοξενεί εργοστάσια για τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες που εξυπηρετούν τη Βόρεια Αμερική, όπως General Motors, Ford, ο μητρικός όμιλος της Chrysler, Stellantis, Toyota και Honda.
Το 2021, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο ολοκληρωμένα οχήματα από τον Καναδά, αξίας περίπου 25 δισ. δολαρίων.
Ο Καναδάς, με περίπου το ένα ένατο του πληθυσμού των ΗΠΑ, εισήγαγε 750.000 αμερικανικά οχήματα, αξίας περίπου 14 δισ. δολαρίων στο ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με στοιχεία της IHS Markit.
Ambassador Bridge still closed as Canadian trucker protest drags on
Αλυσίδες εφοδιασμού

«Ουσιαστικά, οι αλυσίδες εφοδιασμού αυτοκινήτων αντιμετωπίζουν τα σύνορα αυτά σαν να ήταν εθνικά και όχι διεθνη σύνορα», δήλωσε ο Bernard Swiecki, διευθυντής στο Κέντρο Έρευνας Αυτοκινήτου, think tank στο Μίσιγκαν.
Η δυσκολία μετακίνησης αγαθών μεταξύ των δύο χωρών αυτή την εβδομάδα έχει δημιουργήσει μια σειρά από οικονομικά προβλήματα, και όχι μόνο στο Μίσιγκαν, όπου οι εργαζόμενοι έχασαν αυτή την εβδομάδα περίπου 51 εκατ. δολάρια σε μισθούς λόγω του αποκλεισμού ή στο Ουίνδσορ του Οντάριο, που θεωρείται το... Ντιτρόιτ του Καναδά.
Why the Ambassador Bridge is important to the two countries' economies -  News7h
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης