Διεθνή

Αρνητικό το κλίμα στη Wall λόγω Zelenskiy (Oυκρανία) και Boullard (Fed) - Στο -0,4% ο S&P 500, o Dow -0,5%

Αρνητικό το κλίμα στη Wall λόγω Zelenskiy (Oυκρανία) και Boullard (Fed) - Στο -0,4% ο S&P 500, o Dow -0,5%
Yποχώρηση σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street

Yποχώρηση σημείωσαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, στη σκιά μιας πιθανής ρωσικής εισβολής, αλλά και υπό τον φόβο μιας προσπάθειας επιθετικής αντιμετώπισης των πληθωριστικών πιέσεων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, δείκτης Dow Jones διολίσθησε στο -0,5%, στις 34.566 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,4%, στις 4.401 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,23%, στις 13.790 μονάδες.
Ο δείκτης VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, εκτοξεύθηκε στις 30 μονάδες.
φδασφδααφδσφδσαφσδασφδα.JPG
Στο γεωπολιτικό πεδίο, ναι μεν το «ναι» του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin προκειμένου να συνεχιστεί η διπλωματική προσπάθεια, ώστε να αποφευχθεί η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, εξασφάλισε ο υπουργός Εξωτερικών της Sergei Lavrov, ωστόσο από την άλλη δεδομένη θεωρεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο πρόεδρος της χώρας Volodimir Zelenskiy.
Μάλιστα, ενώ το αμερικανικό χρηματιστήριο αναζητούσε κατεύθυνση, οι δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου το έβαψαν… κόκκινο.

Πάντως, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εισηγήθηκε τη Δευτέρα στον πρόεδρο Putin να συνεχίσει η Μόσχα τις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση.
Ο Lavrov ανέφερε στον Putin ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά επισήμανε ότι οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Στα μάκρο της ημέρας, την επίσπευση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed ζητά ο James Bullard πρόεδρος της St. Louis Federal Reserve, τασσόμενος υπέρ μιας πιο άμεσης αύξησης επιτοκίων και τονίζοντας ότι η Fed πρέπει να αντιδράσει στην αύξηση του πληθωρισμού.
«Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στα σχέδια μας για την απομάκρυνση από τη διευκόλυνση. Μας εξέπληξε η ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Είναι πολύ υψηλός ο πληθωρισμός» δήλωσε ο Bullard μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε «διακυβεύεται η αξιοπιστία μας και πρέπει να αντιδράσουμε στα δεδομένα.
Ωστόσο, πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε με έναν οργανωμένο τρόπο και να μην αναστατώσουμε τις αγορές».
Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο καθώς και τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed τα οποία αναμένεται να μονοπωλήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στα επιχειρηματικά, η περίοδος των αποτελεσμάτων δ' τριμήνου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τους αναλυτές να περιμένουν τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 να εμφανίσουν άνοδο 31% σε από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.  

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημείωσε άλμα 2,6% στα 96,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 1,5% στα 1.869 δολάρια ανά ουγκιά.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται 4 μονάδες βάσης, στο 1,98%. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης