Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Trudeau ενεργοποίησε το νόμο έκτακτης ανάγκης, για να διαλύσει τους διαδηλωτές του Convoy for Freedom

Ο Trudeau ενεργοποίησε το νόμο έκτακτης ανάγκης, για να διαλύσει τους διαδηλωτές του Convoy for Freedom

Το Convoy for Freedom φοβάται  ότι όπλα από φορτίο 2.000 πυροβόλων που εκλάπη πριν λίγες μέρες, θα φυτευτούν μεταξύ των διαδηλωτών στην Οτάβα, για να δοθεί λαβή να χτυπήσει η αστυνομία   

Σχετικά Άρθρα

O Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau επέβαλε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που του δίνει αυξημένες εξουσίες, προκειμένου να τερματίσει τις διαδηλώσεις που έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό κάποιων συνοριακών διελεύσεων μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ και έχουν παραλύσει τμήματα της πρωτεύουσας.
Στο πλαίσιο του νόμου περί έκτακτης ανάγκης, η κυβέρνηση εισήγαγε μέτρα για να παγώσει τη χρηματοδότηση των διαδηλωτών με δωρεές και έλαβε μέτρα για να ενισχύσει την επιβολή του νόμου, από τις τοπικές κι επαρχιακές αρχές, με την ομοσπονδιακή αστυνομία.
"Οι αποκλεισμοί βλάπτουν την οικονομία μας και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια", δήλωσε ο Trudeau σε συνέντευξη Τύπου. "Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση παράνομων και επικίνδυνων δραστηριοτήτων".
Ωστόσο, η Καναδική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να επιβάλλει το Νόμου Περί Εκτάκτων Αναγκών, καθώς αυτός αποσκοπεί στην αντιμετώπιση απειλών για "την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα".
Οι διαμαρτυρίες του Convoy for Freedom, που ξεκίνησαν από Καναδούς φορτηγατζήδες οι οποίοι αντιτίθενταν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ή την επιβολή καραντίνας για τον covid-19 σε οδηγούς που περνούσαν τα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά, έχουν προσελκύσει ανθρώπους που αντιτίθενται στις πολιτικές του Trudeau για τα πάντα, από τους περιορισμούς της πανδημίας έως τον φόρο άνθρακα.
Ανάλογες διαμαρτυρίες οργανώνονται επίσης στο Ισραήλ, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Οι διαδηλωτές είχε αποκλείσει επί 6 μέρες τη γέφυρα Ambassador, μια ζωτική εμπορική αρτηρία, μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, αλλά η αστυνομία εκεί το βράδυ της Κυριακής και άνοιξε τη γέφυρα, ενώ άλλες ομάδες διαδηλωτών έχουν αποκλείσει μικρότερα συνοριακά περάσματα στην Alberta, τη Manitoba και τη British Columbia.
Οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Καναδά, Οτάβα, εισήλθαν στην τρίτη τους εβδομάδα. Διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει μπροστά από το Καναδικό Κοινοβούλιο, μερικοί από τους οποίους επιθυμούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ανέφεραν ότι τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης είναι υπερβολικά.
Επίσης πηγές των διαδηλωτών ανέφεραν ότι φοβούνται πως κάποια "κακόβουλα στοιχεία" θα τους "φυτέψουν" όπλα από ένα μεγάλο φορτίο 2,000 πυροβόλων που κλάπηκε προ ημέρων από αγνώστους στο Peterboroug, προκειμένου να δοθεί η αφοσμή να χτυπήσει η αστυνομία κόσμο που διαδηλώνει ειρηνικά.

Κατάσχουν τις δωρεές

Επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Trudeau έχει αρχίσει να εφαρμόζει σκληρά μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων του Convoy for Freedom, με τα οποία επεκτείνει την εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στις πλατφόρμες υποστήριξης των διαδηλωτών, μέσα των οποίων συγκεντρώνονται χρήματα, δίνει εντολή της καναδικές τράπεζες να παγώσουν τους λογαριασμούς που είναι ύποπτοι για χρηματοδότηση των διαδηλωτών και αναστέλλει την ασφάλιση των οχημάτων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Chrystia Freeland.
"Κάνουμε αυτές τις κινήσεις επειδή γνωρίζουμε ότι αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούνται για τη στήριξη παράνομων αποκλεισμών και παράνομων δραστηριοτήτων που βλάπτουν την καναδική οικονομία", δήλωσε η Freeland.
Οι καναδικές αρχές ανέφεραν ότι περίπου το ήμισυ της χρηματοδότησης των διαδηλωτών προέρχεται από τους υποστηρικτές τους.
Η Τράπεζα Toronto-Dominion την περασμένη εβδομάδα πάγωσε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς που έλαβαν 1,1 εκατομμύρια δολάρια για τις διαμαρτυρίες.
Ένας ιστότοπος με έδρα τις ΗΠΑ, το GiveSendGo, έγινε ένας κύριος αγωγός συλλογής χρημάτων για τους διαδηλωτές, όταν η αρχική πλατφόρμα GoFundMe μπλόκαρε τις δωρεές προς το Convoy for Freedom.
Ένα καναδικό δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα έδωσε εντολή στην πλατφόρμα GiveSendGo να δεσμεύσει όλα τα κεφάλαια που υποστηρίζουν τους διαδηλωτές, ωστόσο ο διαχειριστής ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί.
Υπό την πίεση των επικρίσεων ότι η αστυνομία του Καναδά υπήρξε μέχρι στιγμής υπερβολικά ανεκτική προς τους διαδηλωτές, ο Trudeau ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς αξιωματικούς για να στηρίξει τις επαρχιακές και τοπικές δυνάμεις.
"Παρά τις καλύτερες προσπάθειές τους, είναι πλέον σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητα των αρχών να επιβάλουν αποτελεσματικά το νόμο", ανέφερε.
Στο δυτική καναδική επαρχία της Alberta, η αστυνομία είπε ότι διέλυσαν μια ομάδα που ήταν οπλισμένη και ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει βία για να αποκλείσει ένα συνοριακό πέρασμα με τις ΗΠΑ.
Το Καναδικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει τη χρήση των έκτακτων μέτρων εντός επτά ημερών, και το αριστερόστροφο κόμμα New Democracy δήλωσε ότι θα στηρίξει τη φιλελεύθερη κυβέρνηση μειοψηφίας του Trudeau για να περάσει τα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός του Ontario, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, στήριξε την κίνηση Trudeau. Αλλά οι πρωθυπουργοί της Alberta, του Quebec, της Manitoba και του Saskatchewan ήταν αντίθετοι και είπαν ότι η επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μπορεί να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Ο πρωθυπουργός του Ontario ανέφερε ότι θα επισπεύσει το σχέδιό της για κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και των περιορισμών με βάση τη χωρητικότητα που σχετίζονται με την πανδημία σε πολλές ενώ ο πρωθυπουργός της Alberta τερμάτισε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία.

www.bankingnews.gr


 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης