Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Θέλουμε διπλωματική λύση, αλλά είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί - Παραμένει πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Biden: Θέλουμε διπλωματική λύση, αλλά είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί - Παραμένει πιθανή μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ο Joe Biden υπογράμμισε πως η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέσυρε στρατιωτικές μονάδες από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο
Σχετικά Άρθρα

Διάγγελμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden.
Όπως είπε, οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να επιδιώξουν μια διπλωματική λύση με τη Ρωσία, αλλά δεν θα θυσιάσουν θεμελιώδεις αρχές όπως το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απέσυρε στρατιωτικές μονάδες από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.
Η αλήθεια είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν στα σύνορα και μια εισβολή είναι πιθανή.
Αντίθετα, οι αναλυτές μας λένε πως τα στρατεύματα παραμένουν σε απειλητικές θέσεις» είπε ο πρόεδρος Βiden και τόνισε πως η Ρωσία «έχει στο σημείο πάνω από 150.000 στρατιώτες να περικυκλωνουν την Ουκρανία και η εισβολή παραμένει σίγουρα πιθανή».
«Για αυτό ζητώ από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για να φύγουν με ασφάλεια».
«Αν η Ρωσία επιτεθεί, θα είναι πόλεμος από επιλογή.
Αν υπάρξει εισβολή, θα είναι τεράστιες οι συνέπειες, για τον κόσμο της Ουκρανίας αλλά και για τη Ρωσία, στρατηγικά.
Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ότι η Ρωσία επέλεξε τον θάνατο και την καταστροφή» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Το ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν είναι απειλή για τη Ρωσία, δεν είμαστε οι εχθροί της.
Επίθεση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ σημαίνει επίθεση σε όλες.
Οι κυρώσεις θα είναι επώδυνες και μακρόχρονες, με αποτέλεσμα η Ρωσία να πληγεί.
Τέλος, η Ρωσία επιτεθεί, ο αγωγός Nord Stream δεν θα τεθεί σε λειτουργία.
Δεν θα στείλουμε Αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία, ωστόσο θα δώσουμε στο Κίεβο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Ωστόσο, είμαστε να υπερασπιστούμε τη σημαία του ΝΑΤΟ.
Αν η Ρωσία εισβάλει ή αν υπάρξουν ασύμμετρες επιθέσεις, θα υπάρξουν συνέπειες, θα απαντήσουμε με ισχύ - ακόμα και αν υπάρξουν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία» τόνισε ο Joe Biden στο διάγγελμά του. 

Στο μεταξύ, νεκρός έπεσε ένας Ρωσόφωνος πολιτοφύλακας σε επεισόδιο που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με αναφορές από τη Ρωσία. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Open TV στη Μόσχα, το συμβάν έγινε νωρίς το βράδυ της Τρίτης στη ρωσόφωνη περιφέρεια του Λουγκάνσκ η οποία είναι μία από τις δύο περιοχές στο Nτονμπάς που de facto έχει αποσχιστεί από το Κίεβο και δεν ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, υπογράμμισε μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, ότι δεν θέλει πόλεμο αν και η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμα εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος χαιρέτισε την αποχώρηση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα νωρίτερα σήμερα (15/2/2022) και υποστήριξε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες, η Δύση και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει την Ρωσία για ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα στο πλαίσιο προετοιμασίας μιας εισβολής.
Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς της Δύσης περί επικείμενης εισβολής στην Ουκρανία, δηλώνοντας επανειλημμένως ότι δεν απειλεί κανέναν. Αντιθέτως, εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική δραστηριότητα του NATO κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, που την θεωρεί ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητά εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.

Putin: Δεν θέλουμε πόλεμο  - Scholz: Είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη


«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του με τον Γερμανό Καγκελάριο.
Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πολέμου στην Ευρώπη, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Scholz, ότι αυτή η γενιά δεν μπορεί να φανταστεί έναν πόλεμο στην Ευρώπη, σημείωσε ωστόσο ότι η ήπειρος είχε την εμπειρία του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 90, ο οποίος -όπως υποστήριξε- ξεκίνησε από το ΝΑΤΟ.
Παράλληλα, ο Putin σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο, ως εκ τούτου έχει θέσει μια σειρά προτάσεων προκειμένου να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.
Τόνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε εποικοδομητική απάντηση στις προτάσεις της Μόσχας.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα που έθεσε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ τα οποία μπορούν να συζητηθούν.
«Οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του στη Μόσχα με τον Ρώσο πρόεδρο. Χαιρέτισε την απόφαση της μερικής απόσυρσης των στρατευμάτων, σημειώνοντας εμφατικά ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη».
Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό σημάδι την απόσυρση μέρος των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, για να εκφράσει την ελπίδα ότι «θα ακολουθούσουν περισσότερα». «Πρέπει να είναι δυνατό να βρούμε μία λύση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, όσο σοβαρή κι αν μοιάζει να είναι η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι δεν υπάρχει ελπίδα».
Ο Scholz ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι «να μην υπάρξει πόλεμος», ενώ τόνισε ότι η εδαφική ακεραιότητα είναι «αδιαπραγμάτευτη» και εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει διάλογος. «Οι συνομιλίες δεν πρέπει να φτάσουν σε αδιέξοδο», πρόσθεσε.

Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων

Υπενθυμίζεται πως η Μόσχα ανακοίνωσε την αποχώρηση ορισμένων στρατευμάτων από τα σύνορα, καθώς ολοκληρώνονται οι ασκήσεις.
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στις βάσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021. 

Η συνάντηση τύπου... Macron

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε -για ακόμα μία φορά- η επιλογή του... τραπεζιού που διεξήχθη η συνάντηση Putin-Scholz. Ο Ρώσος πρόεδρος προτίμησε το τραπέζι 6 μέτρων που είχε καθίσει με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, καθώς ο τελευταίος αρνήθηκε να υποβληθεί στο ρωσικό τεστ για τον κορωνοϊό.
Putinnnnn1111.webp

O εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, δήλωσε σήμερα πως η κοινωνική απόσταση ανάμεσα στους ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας πρέπει να είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι συνήθως. «Όμως αυτό δεν θα επηρεάσει τον χαρακτήρα της συνάντησης, το περιεχόμενο ή τη διάρκειά της», δήλωσε ο Peskov. Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, θα είναι «εκτεταμένες».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης