Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για να κοπούν κονδύλια από την Ουγγαρία και την Πολωνία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο για να κοπούν κονδύλια από την Ουγγαρία και την Πολωνία

Η Ουγγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν εδώ και χρόνια υψηλά ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των οικονομιών τους.

Σχετικά Άρθρα

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέρριψε τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του μηχανισμού αιρεσιμότητας που συνδέει την χορήγηση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου και, κατά συνέπεια, με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για την περικοπή δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκών κεφαλαίων προς τις κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, των οποίων οι κυβερνήσεις κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου.

Δεν προβλέπεται έφεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν προβλέπεται διαδικασία έφεσης κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, το οποίο απέρριψε τις αιτιάσεις της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης κατά των νέου τύπου κυρώσεων της ΕΕ, η οποία θα μπορεί να αναστέλλει τη χρηματοδότηση των χωρών μελών που παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους.
"Οι σημερινές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο", δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, ανακοινώνοντας ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ που εδρεύει στις Βρυξέλλες θα αποφασίσει πώς θα ενεργήσει τις προσεχείς εβδομάδες.
Η όλη διαμάχη διακυβεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, την εσωτερική συνοχή της ΕΕ και τη διεθνή της θέση.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία λαμβάνουν εδώ και χρόνια υψηλά ευρωπαϊκά κονδύλια, με σκοπό να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των οικονομιών τους.
Η ΕΕ όμως αναφέρει ότι για να λαμβάνουν αυτά τα οικονομικά ευεργετήματα, οι χώρες πρέπει να τηρούν τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία η Βαρσοβία και η Βουδαπέστη περιφρονούν, επιβάλλοντας τον πολιτικό έλεγχο της κυβέρνησης στο δικαστικό σύστημα και τα μέσα ενημέρωσης και περιορίζοντας τα πολιτικά δικαιώματα.
Οι διαφωνίες σχετικά με το κράτος δικαίου έρχονται στην επιφάνεια καθώς το μπλοκ επιδιώκει να παρουσιάσει ένα ενωμένο μέτωπο στην ανατολική πλευρά του, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δυνάμεις κοντά στην Ουκρανία.

Αντιδράσεις

Η απόφαση θα μπορούσε επίσης να έχει άμεσο πολιτικό αντίκτυπο, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, όπου οι εθνικές εκλογές της 3ης Απριλίου αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη αναμέτρηση για τον εθνικιστή πρωθυπουργό Viktor Orban.
Το κυβερνών κόμμα Fidesz του Orban αντέδρασε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Λουξεμβούργου, χαρακτηρίζονταν ως πράξη "πολιτικής εκδίκησης" εναντίον της Ουγγαρίας, με σκοπό να βοηθήσει την αντιπολίτευση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Judit Varga δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες καταχρώνται τις εξουσίες τους εναντίον εθνικών κρατών μελών.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Η Πολωνία πιστεύει ότι ο συγκεντρωτισμός, ο γραφειοκρατικός συγκεντρωτισμός, η ομοσπονδιοποίηση ... είναι μια επικίνδυνη διαδικασία."

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης