Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Η Ευρώπη ας ξεχάσει τις εποχές του πολύ χαμηλού πληθωρισμού - Δραστικές οι αλλαγές στην οικονομία

Lane (ΕΚΤ): Η Ευρώπη ας ξεχάσει τις εποχές του πολύ χαμηλού πληθωρισμού - Δραστικές οι αλλαγές στην οικονομία
Ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός είναι απίθανο να επιστρέψει στην Ευρωζώνη, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας.
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη θα πρέπει να ξεχάσει τις εποχές του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που χαρακτήρισαν τη ζώνη του ευρώ για μια 20ετία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, καθώς κατά την εκτίμησή του, ο εξαιρετικά χαμηλός πληθωρισμός είναι απίθανο να επιστρέψει, ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας, λόγω των δραστικών αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία.
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποδεικνύουν πως το περιβάλλον του πολύ χαμηλού πληθωρισμού που επικρατούσε από το 2014 έως το 2019 δεν πρόκειται να εμφανιστεί και πάλι, ακόμη και μετά το τέλος του κύκλου της πανδημίας» προειδοποίησε ο Lane μιλώντας σε εκδήλωση, σύμφωνα με το Reuters.
Την περίοδο στην οποία αναφέρθηκε ο οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός κυμαινόταν γύρω στο 0,9%.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ αναγνώρισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αλλά και η ίδια η ΕΚΤ παρείχαν μια άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη ως απάντηση απέναντι στην κρίση που έφερε η πανδημία του Covid19.
Τέλος, ο Ph. Lane επέμεινε στην μέχρι τώρα άποψη του –την οποία ενστερνίζεται και η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde - πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν σταδιακά να υποχωρούν και πως η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στην αντίδρασή της απέναντι στον υψηλό, βραχυπρόθεσμα, πληθωρισμό και να μην αυξήσει υπερβολικά γρήγορα τα επιτόκια, διακινδυνεύοντας την ανάκαμψη των χωρών της ζώνης του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης