Η λίρα Τουρκίας σημείωσε εκ νέου μικρή πτώση έναντι του δολαρίου καθώς η Κεντρική Τράπεζα της χώρας επέλεξε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 14%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Είχε προηγηθεί η δέσμευση του Τούρκου Προέδρου Tayip Erdogan να "σπάσει τα δεσμά των επιτοκίων", παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία ανήλθε σε υψηλό 20 ετών, και συγκεκριμένα στο 48,69% τον προηγούμενο μήνα.
"Η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιανουάριο που προσεγγίζει πλέον το 50% δεν ήταν αρκετή για να επηρεάσει την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας και κυρίως τον Πρόεδρο Erdogan να επιστρέψει στην ορθοδοξία", ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics, Jason Tuvey, σε μέιλ του.
Η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το επιτόκιο της χώρας κατά 500 μονάδες βάσης από το Σεπτέμβρη.
Η τουρκική λίρα διαπραγματευόταν στα 13,6243 στο δολάριο στις 4:30 το απόγευμα, τοπική ώρα, στην Κωνσταντινούπολη.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 48% της αξίας του τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο Erdogan συνέχισε να αποφεύγει τις αυξήσεις των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώνονται σταθερά και οι Τούρκοι που πληρώνονται σε λίρες δεν είναι σε θέση να αγοράσουν βασικά προϊόντα κατανάλωσης καθώς οι τιμές τους ανεβαίνουν στα ύψη.
Οι απότομες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν επιδεινώσει την πίεση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα, όμως η Capital Economics εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα παραμείνει στο 50% τους επόμενους μήνες και θα αρχίσει να μειώνεται μόνο προς το τέλος του 2022.
Παρά τον πληθωρισμό οι αυξήσεις επιτοκίων αποκλείονται για λόγους πολιτικούς
"Παρά το επιδεινούμενο περιβάλλον πληθωρισμού, οι αυξήσεις των επιτοκίων αποκλείονται καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν την επιδίωξη του "νέου οικονομικού μοντέλου" τους για χαμηλά επιτόκια και αδύναμη λίρα", έγραψε ο Tuvey.
Στη δήλωσή της, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της τουρκικής Kεντρικής Tράπεζας υποστήριξε ότι "αναμένει ότι η διαδικασία αποπληθωρισμού θα ξεκινήσει μετά από μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν με αποφασιστικότητα για βιώσιμες τιμές και χρηματοπιστωτική σταθερότητα".
Η λίρα έχει κρατηθεί σχετικά σταθερή γύρω στα 13,5 ανά δολάριο τις τελευταίες εβδομάδες, με τη μεγάλη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας, ωστόσο χτες άρχισε ξανά να διολισθαίνει.
"Ο Erdogan λέει ότι η συζήτηση για τα επιτόκια έχει υποχωρήσει - διαφωνώ απόλυτα", έγραψε στο Twitter ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management.
"Η λίρα μπορεί να σταθεροποιήθηκε με τις μεγάλες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, αλλά αυτό είναι βραχυπρόθεσμη λύση. Πώς μπορεί ο πληθωρισμός να μειωθεί με αρνητικά πραγματικά επιτόκια;»
Πριν λίγες μέρες η Fitch είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε Β+ από ΒΒ- με αρνητικές προοπτικές.
Ο οίκος αξιολόγησης έγραψε: «Τα επεισόδια οικονομικής πίεσης που καθοδηγούνται από την πολιτική με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση έχουν αυξήσει τα τρωτά σημεία της Τουρκίας όσον αφορά τον υψηλό πληθωρισμό, τη χαμηλή εξωτερική ρευστότητα και την αδύναμη αξιοπιστία της πολιτικής».
"Η Fitch δεν αναμένει ότι η πολιτική απάντηση των αρχών για μείωση του πληθωρισμού και των στοχευμένων μέτρων πιστωτικής και κεφαλαιακής ροής, θα μειώσει με βιώσιμο τρόπο τους κινδύνους μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".
Η απόφαση για τα επιτόκια πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Erdogan στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου ηγέτη στη χώρα αυτή εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία υπέγραψε περισσότερες από δώδεκα συμφωνίες συνεργασίας με την πλούσια σεΐχη του Κόλπου, η οποία έχει υποσχεθεί επενδύσεις περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ταξίδι αυτή θεωρήθηκε τμήμα μιας ευρύτερης προσπάθειας του Τούρκου προέδρου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τα αραβικά κράτη του Κόλπου, αλλά και με το Ισραήλ, μετά από χρόνια διαμάχης και δυσπιστίας.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι σε γενικές γραμμές η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας δεν θα αλλάξει κατά τους προσεχείς μήνες.
"Αν μη τι άλλο", έγραψε ο Tuvey της Capital Economics, "οι πολιτικές πιέσεις σημαίνουν ότι τα επιτόκια είναι πιο πιθανό να μειωθούν παρά να αυξηθούν – οδηγώντας σε περαιτέρω διολίσθηση της τουρκικής λίρας.
www.bankingnews.gr
Τουρκία: Άρχισε ξανά η διολίσθηση της τουρκικής λίρας - στο 48% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Το νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει πάνω από το 48% της αξίας του τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια, παρά τον υψηλό πληθωρισμό
Σχόλια αναγνωστών