Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ποια εμπορεύματα θα δούμε ράλι τιμών αν υπάρξει σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Σε ποια εμπορεύματα θα δούμε ράλι τιμών αν υπάρξει σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχας και τις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει ανησυχίες ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια βασικών εμπορευμάτων που παράγονται και εξάγονται από ρωσικές εταιρείες, οδηγώντας σε αύξηση τιμών

Σχετικά Άρθρα
Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Μόσχας και του συνασπισμού των δυτικών χωρών σχετικά με την Ουκρανία και το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχουν δημιουργήσει ανησυχίες ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην προμήθεια βασικών εμπορευμάτων που παράγονται και εξάγονται από ρωσικές εταιρείες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία εάν εισβάλει στην Ουκρανία, κάτι που η Μόσχα έχει αρνηθεί κατ επανάληψη.
Οι τιμές του νικελίου και του αλουμινίου έχουν εκτοξευθεί σε πολυετή υψηλά λόγω φόβων για συρρίκνωση της προσφοράς.
Ας δούμε όμως ποια βασικά εμπορεύματα εξάγει η Ρωσία.

Αλουμίνιο

Οι περισσότεροι Ρώσοι παραγωγοί μετάλλων δεν επλήγησαν από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση το 2014, όταν η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία.
Μια εξαίρεση αποτελεί ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο εκτός Κίνας, η Rusal, που επλήγη στο πλαίσιο κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ Απριλίου 2018 και αρχών του 2019.
Η Rusal παρήγαγε 3,8 εκατομμύρια τόνους αλουμινίου το 2021, περίπου το 6% της εκτιμώμενης παγκόσμιας παραγωγής.
Η Ευρώπη, η Ασία και η Βόρεια Αμερική είναι οι κύριες αγορές της Rusal. Η Glencore έχει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που διαρκεί μέχρι το 2025 για την αγορά πρωτογενούς αλουμινίου από τη Rusal.

Κοβάλτιο

Στοιχεία της Υπηρεσίας Γεωλογικής Έρευνας των ΗΠΑ δείχνουν ότι η Ρωσία παρήγαγε 7.600 τόνους κοβαλτίου πέρυσι, περισσότερο από το 4% του παγκόσμιου συνόλου.
Η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός, πολύ πίσω από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία παρήγαγε 120.000 τόνους.
Η εταιρεία Nornickel είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στη Ρωσία, με πωλήσεις 5.000 τόνων το 2021. Η Nornickel πουλά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη.

Χαλκός

Η Ρωσία παρήγαγε 920.000 τόνους επεξεργασμένου χαλκού το προηγούμενο έτος, περίπου το 3,5% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με το USGS, από το οποίο η Nornickel παρήγαγε 406.841 τόνους.
Η UMMC και η Ρωσική Εταιρεία Χαλκού είναι οι άλλοι δύο μεγάλοι παραγωγοί.
Η Ασία και η Ευρώπη είναι οι κύριες εξαγωγικές αγορές.

Νικέλιο

Ο Nornickel είναι ο κορυφαίος παραγωγός επεξεργασμένου νικελίου στον κόσμο. Παρήγαγε 193.006 τόνους το 2021 ή περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων που εκτιμάται σε 2,7 εκατομμύρια τόνους. Πωλεί σε παγκόσμιους βιομηχανικούς καταναλωτές στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Παλλάδιο και πλατίνα

Ο Nornickel είναι επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο και σημαντικός παραγωγός πλατίνας.
Παρήγαγε 2,6 εκατομμύρια ουγγιές παλλαδίου πέρυσι ή το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων και 641.000 ουγγιές πλατίνας ή περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής ορυχείων.

Χρυσός

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο μετά την Αυστραλία και την Κίνα και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων, η οποία σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού ανήλθε σε 3.500 τόνους το προηγούμενο έτος.
Ο ρωσικός χρυσός παράγεται από εταιρείες σαν την Polyus και την Polymetal. Οι ρωσικές εταιρείες εξόρυξης χρυσού πωλούν κυρίως το χρυσό τους στις εμπορικές τράπεζες της χώρας, οι οποίες στη συνέχεια τον εξάγουν.

Χάλυβας

Η Ρωσία παρήγαγε 76 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ή σχεδόν το 4% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Χάλυβα.

Οι κύριες ρωσικές εταιρείες παραγωγής χάλυβα είναι οι Severstal, NLMK, Evraz, MMK, and Mechel. Εξάγουν περίπου το ήμισυ της παραγωγής τους, κυρίως στην Ευρώπη.
Η Ρωσία παράγει επίσης σίδηρο, με κύριες εταιρείες του κλάδου τη Metalloinvest, που παράγει προϊόντα σιδηρομεταλλεύματος και την TMK που φτιάχνει χαλύβδινους σωλήνες.

Διαμάντια

Η κρατικά ελεγχόμενο Alrosa αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό ακατέργαστων διαμαντιών στον κόσμο, με παραγωγή 32,4 εκατομμυρίων καρατίων ο 2021, περίπου το 30% του παγκόσμιου συνόλου. Εξάγει κυρίως στο Βέλγιο, την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Λιπάσματα

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ποτάσας, φωσφορικών και νιτρικών και αζωτούχων λιπασμάτων. Παράγει περισσότερους από 50 εκατομμύρια τόνους λιπασμάτων ετησίως, το 13% του παγκόσμιου συνόλου. Οι μεγαλύτεροι παίκτες είναι οι Phosagro, Uralchem, Uralkali, Acron and Eurochem.
Εξάγουν στην Ασία και τη Βραζιλία.

Σιτάρι

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με την Τουρκία και την Αίγυπτο μεταξύ των κύριων αγοραστών της.
Παρήγαγε 76 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2021 και κατά τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ θα εξάγει 35 εκατομμύρια τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου, το 17% του παγκόσμιου συνόλου.
Η Ρωσία περιορίζει τις εξαγωγές σιτηρών από το 2021 με ποσοστώσεις και φόρους στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της να υποτάξει τον πληθωρισμό.
Η παγκόσμια αγορά φοβάται ότι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα πτώσης της παγκόσμιας προσφοράς βασικών εμπορευμάτων – ωθώντας ανοδικά τις τιμές τους εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και επηρεάσει την εμπορική ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, την κύρια οδό των ρωσικών και ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης