Τελευταία Νέα
Διεθνή

Von der Leyen: Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι - Θέλουμε να νικήσει η διπλωματία αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Von der Leyen: Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι - Θέλουμε να νικήσει η διπλωματία αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο
Η Ευρώπη εισάγει επί του παρόντος το 40% του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο από την Gazprom, αυτή η εξάρτηση που δεν είναι βιώσιμη, τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής
Σχετικά Άρθρα

Οι ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξακολουθούν να αποτελούν επιλογή, εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen δηλώνει στο CNBC.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom, η Von der Leyen είπε το Σάββατο, «όλα είναι στο τραπέζι».
Aπό το βήμα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, τόνισε ότι η Ευρώπη εισάγει επί του παρόντος το 40% του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο από την Gazprom, μια «εξάρτηση που δεν είναι βιώσιμη».
Είπε ότι είχε επικοινωνήσει με επιτυχία με εναλλακτικούς προμηθευτές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είχαμε τώρα, τον Ιανουάριο, το υψηλότερο ποσό παραδόσεων ενέργειας [από αλλού], και γνωρίζουμε μέχρι τώρα ότι εάν υπάρξει αποσύνδεση του ρωσικού φυσικού αερίου ως αντίποινα, μπορούμε να περάσουμε αυτόν τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, αλλά με προμήθεια από άλλους και αυτό είναι καλό», είπε η von der Leyen.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi υποστήριξε, ότι τυχόν πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν πρέπει να περιλαμβάνουν εισαγωγές ενέργειας.

Η Ιταλία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εισαγωγέων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Von der Leyen υποστήριξε ότι ήταν σημαντικό να μην αποκλειστούν καμία επιλογή, σημειώνοντας ότι τα δύο τρίτα των εξαγωγών ενέργειας της Ρωσίας πηγαίνουν στην Ευρώπη και αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού της Ρωσίας.
Υποστήριξε ότι, επομένως, δεν θα ήταν μια «έξυπνη κίνηση» για τη Ρωσία να αποσυνδέσει την Ευρώπη από τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο.
Η Von der Leyen πρόσθεσε ότι είχε διαβεβαιώσει τον Draghi ότι η Ευρώπη θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από αλλού και ότι υπάρχει ένα δίκτυο αγωγών μέσω της ηπείρου για να «φέρει το απαραίτητο αέριο στην Ιταλία, ώστε η Ιταλία να είναι επίσης στην ασφαλή πλευρά».
Συζητώντας την απειλή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Von der Leyen είπε «όλοι θέλουμε η διπλωματία να έχει τη νίκη, αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης