Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maduro (Βενεζουέλα): Είμαστε με τον Putin - Trump: Ιδιοφυής η στρατηγική του – Ποια άλλα κράτη στηρίζουν Ρωσία στην Ουκρανία

Maduro (Βενεζουέλα): Είμαστε με τον Putin - Trump: Ιδιοφυής η στρατηγική του – Ποια άλλα κράτη στηρίζουν Ρωσία στην Ουκρανία
Πολλά κράτη, όπως η Κίνα, ενστερνίζονται τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια της
Σχετικά Άρθρα

Τη στήριξη του στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro.
«Η Βενεζουέλα είναι με τον Putin, είναι με τη Ρωσία.
Είναι υπέρ των γενναίων και των δίκαιων υποθέσεων στον κόσμο» υποστήριξε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει πως ο προκάτοχος του, Hugo Chavez είχε ταχθεί υπέρ της Ρωσίας όταν το 2008 η Μόσχα είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Βόρειας Οσετίας στη Γεωργία.
«Πάντα η Βενεζουέλα, πάντα η επανάσταση του Chavez ήταν με τον Putin, με τη Ρωσία, με τον ρωσικό λαό» υποστήριξε ο Maduro, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εννοούν «να τελειώσουν τη Ρωσία με στρατιωτικά μέσα».

Trump: Ιδιοφυής η στρατηγική του

Ιδιοφυή χαρακτήρισε τη στρατηγική του Putin στην Ουκρανία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος επέκρινε τη διαχείριση της κρίσης από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Βλέποντας το διάγγελμα του Putin την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, τις, «αναφώνησα ‘αυτό είναι ιδιοφυές’», είπε ο Trump κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε συντηρητικό πόντκαστ.
«Είναι πανούργος» είπε ο Trump αναφερόμενος στον Putin, επισημαίνοντας πως «τον γνωρίζει πολύ καλά».
Ο Trump υποστήριξε ότι ο Putin «δεν θα έκανε ποτέ επί των ημερών της κυβέρνησης του αυτό που κάνει τώρα».
Καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίο ο διάδοχός του, Joe Biden χειρίζεται το ζήτημα, διαβεβαίωσε πως «δεν θα υπήρχε κανένας απολύτως λόγος» η κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία «να συμβεί καν».
Ο Trump, που είναι ανοιχτός στην ιδέα να είναι ξανά υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο το 2024, χαρακτήρισε εξάλλου «αδύναμες» τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Biden.
«Είναι ασήμαντες σε σύγκριση με την κατάληψη (μέρους) μιας χώρας, περιοχών με στρατηγική θέση.
«Όχι μόνο ο Putin αποκτά αυτό που πάντα ήθελε, αλλά πλουτίζει ολοένα περισσότερο χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του αερίου» τόνισε ο Trump.

Ποια άλλα κράτη στηρίζουν τον Putin

Πέρα όμως από τη Βενεζουέλα υπάρχουν και άλλα κράτα, τα οποία είτε έχουν παράσχει ανοιχτά τη στήριξη τους στις κινήσεις του Putin στην Ουκρανία είτε εκφράζουν την κατανόηση τους ως προς το ζήτημα της ασφάλειας που θέτει η Ρωσία.

Κατανόηση από την Κίνα

Πρώτα από όλα η Κίνα, η οποία ωστόσο προσπαθεί να κρατήσει μια ισορροπία μεταξύ Δύσης – Ρωσίας, ζήτησε από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ωστόσο, το Πεκίνο έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους πως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες που εκφράζει η Ρωσία σχετικά με την ασφάλεια της από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους οι πρόεδροι Xi Jinping και Vladimir Putin εξέφρασαν ο ένας στον άλλο την υποστήριξη τους, επιβεβαιώνοντας την αντίθεση τους στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.

Πλήρης υποστήριξη από Συρία

Η Συρία είναι από τις χώρες που έχει ταχθεί απόλυτα υπέρ της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση, ανταποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο τη βοήθεια που πρόσφερε ο Putin στον πρόεδρο Bashar al Assad κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Faisal Mekdad είπε ότι η κυβέρνηση της Συρίας θα συνεργαστεί με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk, εκφράζοντας έτσι τη στήριξη του στην αναγνώριση των δύο αυτών δημοκρατιών από τη Ρωσία.

Πιο ήπια στάση από την Ουγγαρία

Υπέρ του να υιοθετηθεί μια πιο ήπια στάση απέναντι στη Ρωσία τάχθηκε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Viktor Orban, ο οποίος έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς με τον Putin.
Ο Orban αν και τόνισε πως είναι καίριας σημασίας για την Ουγγαρία η ανεξαρτησία και η βιωσιμότητα της Ουκρανίας, απέρριψε την πολιτική των κυρώσεων και της τιμωρητικής διάθεσης των μεγάλων δυνάμεων.
Άλλωστε η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που τάχθηκε κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα.

Στο πλευρό του Putin ο Lukashenko

Αναμφισβήτητη στα σχέδια του Putin είναι η στήριξη του Λευκορώσου προέδρου, Aleksandar Lukashenko, ο οποίος έχει στηρίξει τόσο με στρατιωτικές δυνάμεις όσο και με πολιτικές ενέργειες της κινήσεις της Ρωσίας.
Άλλωστε ο Lukashenko έχει επιτρέψει την παραμονή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Λευκορωσίας και μετά το πέρας των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Δεδομένου ότι το Κίεβο απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, η Δύση φοβάται μια πιθανή ρωσική εισβολή από την χώρα του Lukashenko.

Διχασμένη η Κροατία

Η Κροατία έχει στείλει αντιφατικά μηνύματα.
Ο πρόεδρος Zoran Milanovic είπε πως η Ουκρανία είναι μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο και τόνισε πως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Ωστόσο, ακολούθησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Andrej Plenkovic, ο οποίος ζήτησε συγνώμη από τον ουκρανικό λαό στο όνομα της κροατικής κυβέρνησης, αναφέροντας πως η Ουκρανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την Κροατία το 1991.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης