Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την επόμενη κίνηση Putin περιμένει η Δύση στην Ουκρανία - H πρόταση για αναγνώριση των Donetsk, Luhansk από το Κίεβο

Την επόμενη κίνηση Putin περιμένει η Δύση στην Ουκρανία - H πρόταση για αναγνώριση  των Donetsk, Luhansk από το Κίεβο
Biden: Η ρωσική εισβολή έχει αρχίσει - Περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας συγκεντρώνονται στη Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ημιαυτόνομων περιοχών των Donetsk και Luhansk στην ανατολική Ουκρανία, την ακύρωση της προγραμματισμένης για αύριο 24/2 συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και των ΗΠΑ, Anthony Blinken και την επ’αόριστον ματαίωση μιας Συνόδου Κορυφής των προέδρων Biden – Putin, τα περιθώρια για διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση μοιάζουν ολοένα και να λιγοστεύουν.
Ωστόσο, σε νέο, σημερινό του διάγγελμα ο Vladimir Putin υποστήριξε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διπλωματικές λύσεις με την Δύση για την Ουκρανία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια των Ρώσων πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτα.
Και ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία έχει απορρίψει τη διπλωματία και έχει αρχίσει την εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση εξακολουθεί να πιστεύει πως επίκειται μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία δεδομένου πως περισσότεροι από 150.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι αναπτυγμένοι γύρω από την Ουκρανία, τη στιγμή που υπάρχουν αναφορές και για ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία.
Άλλωστε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden υποστήριξε στο διάγγελμα του πως ο Putin «ετοιμάζει δικαιολογίες για να πάει πολύ πιο μακριά» ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τόνισε πως αναμένεται μια «μείζονα επίθεση», ενώ μαίνονται και οι συγκρούσεις μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στο Donbas με τον κατάλογο των νεκρών και των τραυματιών να αυξάνεται καθημερινά.

Πρόταση – βόμβα Γάλλου ευρωβουλευτή για διέξοδο στην κρίση

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής για την Ασφάλεια και την Άμυνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hervé Juvin ανέφερε σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar – Tass πως η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης είναι δυνατή, εφόσον το Κίεβο σπεύσει άμεσα να αναγνωρίσει ευρύτερη αυτονομία στις δύο Δημοκρατίες του Donbass βάσει των συμφωνιών του Μίνσκ.
«Προφανώς, μια ειρηνική διευθέτηση είναι δυνατή μέσω μιας γρήγορης συμφωνίας από το Κίεβο για την αναγνώριση της αυτονομίας των ανατολικών περιοχών» είπε ο Juvin, ο οποίος ωστόσο εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις δύο αυτές δημοκρατίες, αν και σημείωσε πως εδώ και 8 χρόνια η Ουκρανία δεν τήρησε τις υποσχέσεις της βάσει των όσων όριζαν οι συνθήκες του Μινσκ.
«Επέβαλαν περιορισμούς στην χρήση της ρωσικής γλώσσας τόσο στο εκπαιδευτικό σύστημα όσο και στα μίντια» είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτές, ο οποίος εκτίμησε ότι η επιστροφή στις συνθήκες του Μίνσκ, συνεπάγονται τεράστιες αλλαγές από την πλευρά του Κίεβου.

Απορρίπτει το Κίεβο

Πάντως, την πρόταση αυτή έχει ήδη απορρίψει το Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk, τονίζοντας παράλληλα πως η Ρωσία έχει αποδεχθεί πως φέρει την ευθύνη για τις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του Donbas.
Όπως είπε ο Kuleba σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Αμερικάνο ομόλογό του Anthony Blinken, η Ουκρανία είναι έτοιμη τόσο για διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί μια διπλωματική λύση στο Donbas όσο και για έναν πόλεμο με τη Ρωσία.
Παράλληλα, απέρριψε πως η Ουκρανία εξετάζει το ενδεχόμενο εκκένωσης της Μαριούπολης και του Χάρκοβο, περιοχών που βρίσκονται κοντά στις δύο αυτές δημοκρατίες του Donbas.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες η Ουκρανία - Άρχισε η μερική επιστράτευση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κηρύσσεται η Ουκρανία κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
Η απόφαση αυτή για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται την έγκριση από το Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως όλη η Ουκρανία μπαίνει πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εκτός από τις περιοχές του Donetsk και του Luhansk, όπου ούτως ή άλλως οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.
Σε δηλώσεις του ο Alexei Danilov, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, υποστήριξε πως η κήρυξη της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στις ουκρανικές αρχές να επιβάλλει μέτρα, όπως αυξημένη αστυνόμευση ακόμα και απαγόρευση κυκλοφορίας, αν και όπως είπε, το τελευταίο θα επιβληθεί μόνο εάν υπάρξει αύξηση της ρωσικής επιθετικότητας.

Μερική επιστράτευση

Σημειώνεται πως σήμερα άρχισε η μερική επιστράτευση όλων των Ουκρανών ηλικίας 18 – 60 ετών ενώ το κοινοβούλιο πέρασε νομοσχέδιο, βάσει του οποίου επιτρέπεται σε όλους τους Ουκρανούς να οπλοφορούν για την προστασία τους και λόγω των αυξημένων κινδύνων, με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η χώρα.
Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλους τους Ουκρανούς που βρίσκονται στη Ρωσία – εκτιμώνται σε περίπου 3 εκατομμύρια - να την εγκαταλείψουν το ταχύτερο δυνατό.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για κινήσεις που δείχνουν πως το Κίεβο ετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της κλιμάκωσης και περαιτέρω εισβολής της Ρωσίας.

Putin: Είμαστε έτοιμοι για διπλωματικές λύσεις με τη Δύση για την Ουκρανία

Και ενώ η Δύση εξακολουθεί να εκτιμά πως υπάρχει κίνδυνος μιας ευρύτερης σύρραξης, σε σημερινό μήνυμα του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είπε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Δύση έτσι ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ουκρανία.
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα.
Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος ζητά εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Απειλές

Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», ο Putin εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».
Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Putin χαιρέτισε την ετοιμότητα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του πως είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας.
11_13.jpg
Το μεγάλο ερώτημα και τα σενάρια

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου και συγκεκριμένα, το εάν η Ρωσία θα αποδεχθεί τα σημερινά σύνορα των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk, δηλαδή του εδάφους που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ή εάν θα επιχειρήσει να καταλάβει τα εδάφη ολόκληρων των επαρχιών των δύο αυτών Δημοκρατιών.
Σημειώνεται πως οι φιλορώσοι αντάρτες ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο των εδαφών των δύο αυτών επαρχιών του Donbas.
Τα μηνύματα που έρχονται από το Κρεμλίνο είναι αντιφατικά.
Ο μεν υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι η αναγνώριση των δύο Δημοκρατιών έγινε στα σύνορα που ελέγχουν σήμερα οι αυτονομιστές, ενώ άλλοι αξιωματούχοι άφησαν ανοιχτή την περαιτέρω εισβολή του ρωσικού στρατού.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Putin.
«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες;
Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος.
Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Donetsk και του Luhansk την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Putin, τονίζοντας ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον.
Εφόσον ο Putin αποφασίσει να προχωρήσει πέραν των σημερινών εδαφών που ελέγχουν οι αυτονομιστές, τότε αυτό θα σημαίνει πως πάμε προς μια γενικευμένη σύρραξη, μια και θα διεκδικήσει περισσότερα εδάφη από την ουκρανική επικράτεια.
16_2.jpg
Biden: Η ρωσική εισβολή έχει αρχίσει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden κατά το χθεσινό του διάγγελμα υποστήριξε πως η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει.
Όπως είπε, ο Vladimir Putin, αφού αναγνώρισε παρανόμως την ανεξαρτησία του Donbass, πήρε και επισήμως άδεια από τη Δούμα για να αποστείλει ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή.
«Αυτή είναι η αρχή της εισβολής» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως εντέλει ο Putin επιθυμεί περισσότερα εδάφη από τις διεκδικούμενες από τους αυτονομιστές περιοχές.
«Χθες ο κόσμος άκουσε τον Putin να ξαναγράφει την Ιστορία με μία αναδρομή 100 ετών.
Ο Putin ήταν αυτός που απείλησε με πόλεμο, εάν δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις της Ρωσίας.
Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον Putin να αναγνωρίζει την ανεξαρτησία εδαφών που ανήκουν στην επικράτεια γειτονικών χωρών;
Πρόκειται για μία κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και απαιτούμε καθολική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα» είπε ο Biden, ο οποίος τόνισε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να κινηθεί στρατιωτικά στην περιοχή.
«Δεν χρειάζεσαι το αίμα, εκτός αν επιθυμείς να αρχίσεις έναν πόλεμο.
Η Ρωσία συγκεντρώνει αποθέματα αίματος.
Αν η Ρωσία συνεχίσει την εισβολή της, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με περισσότερες κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε πόντο» ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν «αμυντικά» όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής» είπε ο Biden.
12_1.png

Κυρώσεις...

Ως εκ τούτου, είπε, «οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε δύο μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και μέλη της ρωσικής ελίτ, ενώ θα αποκλείσουν τη Μόσχα από τις δυτικές κεφαλαιαγορές».
Ειδικότερα, ο Joe Biden εξειδίκευσε τα μέτρα εναντίον της Μόσχας, λέγοντας πώς θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους, κυρώσεις σε δύο τράπεζες τη VEB και τη Russian Military Banki, καθώς και μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας, και όχι μόνο.
Eπίσης, μαζί με τη Γερμανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει να σιγουρέψει πως ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει.
Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.
Ο Biden έκλεισε την ομιλία του δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας.
Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο», δήλωσε.
«Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλωματία αν είναι σοβαρή.
Όταν τελειώσουν όλα θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της.
Ό,τι και να κάνει η Ρωσία θα απαντήσουμε με ενότητα και καθαρότητα».

Παγώνει ο Nord Stream 2

Πέρα από τις ΗΠΑ, κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν επίσης η ΕΕ και η Μ. Βρετανία.
Το πιο σημαντικό μέτρο ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, που πάγωσε το γιγαντιαίο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μετέφερε ακόμα περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της η Μ.Βρετανία ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος τριών Ρώσων ολιγαρχών κοντά στο Κρεμλίνο και πέντε ρωσικών τραπεζών, ενώ εναντιώνεται στο να γίνονται διεθνείς αθλητικές συναντήσεις στη Ρωσία, όπως ο τελικός του Champions League, που πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Μαΐου στην Αγία Πετρούπολη.
Τα μέτρα αυτά είναι ακόμη συγκρατημένα, ωστόσο η Δύση προειδοποιεί πως θα διευρυνθούν σε περίπτωση ευρείας κλίμακας εισβολής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης