Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η Δύση να σταματήσει τον Putin στην Ουκρανία; - Νέο ψυχρό πόλεμο βλέπουν οι αγορές

Μπορεί η Δύση να σταματήσει τον Putin στην Ουκρανία; - Νέο ψυχρό πόλεμο βλέπουν οι αγορές

Αυτό που κάνει την Ουκρανία ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση της στη δεξιά πλευρά της Ευρώπης

Μετά από μήνες στάσης αναμονής, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Το μεγάλο ερώτημα για τη Δύση τώρα είναι: Μπορούν να σταματήσουν τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Vladimir Putin;
Ο Putin ανακοίνωσε επίθεση στην Ουκρανία νωρίς σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2022, κηρύσσοντας την έναρξη μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας».

Το ιστορικό

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Putin είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία, αλλά θέλει να προστατεύσει τους πολίτες της.
Εξέδωσε επίσης μια ανατριχιαστική προειδοποίηση ότι όποιες χώρες προσπαθήσουν να παρέμβουν στις ενέργειες της Ρωσίας θα αντιμετωπίσουν «συνέπειες που δεν έχουν δει ποτέ».
Στη συνέχεια άρχισαν οι ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις σε όλη τη χώρα, με εκρήξεις να αναφέρονται σε πολλές βασικές πόλεις, όπως το Κίεβο, η Οδησσός, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη.
Οι εξελίξεις είναι μια συγκλονιστική κλιμάκωση μετά από μήνες εντάσεων και ανησυχιών για τις προθέσεις της Ρωσίας προς τη γείτονά της.
Η επίθεση της 24ης Φεβρουαρίου 2022 έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Putin αναγνώρισε δύο αποσχισμένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητες και διέταξε ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στην περιοχή σε μια «ειρηνευτική» αποστολή, έναν ισχυρισμό που διαψεύστηκε από πολλούς.
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας προάγγελος μιας ευρύτερης εισβολής στην ανατολική περιοχή Donbas της Ουκρανίας, αλλά η επίθεση της 24/2 είναι μεγαλύτερη και έχει έρθει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί φοβόντουσαν.

Ο στόχος της Μόσχας

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο πιθανός στόχος της Μόσχας σε αυτή τη στρατιωτική ενέργεια είναι να αναγκάσει για αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας και να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς στο Κίεβο.
«Με βάση την ομιλία του Putin και τα αρχικά χτυπήματα, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στο «σοβαρό» σενάριο, στο οποίο η Ρωσία εξαπολύει μεγάλες επιθέσεις σε όλη την Ουκρανία και στοχεύει να ανατρέψει την κυβέρνηση του Κιέβου με στρατιωτικά μέσα», δήλωσε ο Henry Rome, διευθυντής έρευνας στην Eurasia Group.
«Παρά τον ισχυρισμό του Putin για το αντίθετο, είναι πιθανό ότι αυτό θα περιλαμβάνει και την κατάληψη ορισμένων εδαφών από τις ρωσικές δυνάμεις».

Αρκούν οι κυρώσεις;

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να εξαπολύσει επίθεση υποσχόμενοι ένα μπαράζ μεγάλων κυρώσεων.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επέβαλαν μια σειρά από τιμωρητικά μέτρα σε Ρώσους ιδιώτες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κρατικά ομόλογα μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden υποσχέθηκε περισσότερα μέτρα για να πλήξει την οικονομία της Ρωσίας μετά την έναρξη της εισβολής.
Η ΕΕ, η οποία συνορεύει δυτικά με την Ουκρανία, θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη για να συζητήσει την απάντησή της.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας «σκοτεινή μέρα για την Ευρώπη», λέγοντας ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση.
Το αν οι κυρώσεις είναι αρκετές για να αποτρέψουν τον Πούτιν είναι αβέβαιο, δεδομένου ότι μια σειρά από μέτρα που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 απέτυχαν να αποθαρρύνουν τον Ρώσο πρόεδρο.
Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management, σημείωσε μάλιστα ότι «ο Putin βάζει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα σε όλη την Αναδυόμενη Ευρώπη.
Είμαστε όλοι λιγότερο ασφαλείς εξαιτίας αυτού», ανέφερε, προτρέποντας τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για αυτό.

Έκκληση από την Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Ουκρανία καλεί για επείγουσα και άμεση βοήθεια, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Dmytro Kuleba να δημοσιεύει στο Twitter μια λίστα «to do» για τη Δύση, ζητώντας περισσότερα όπλα και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Σε ξεχωριστό tweet, ο Kuleba ζήτησε από τον κόσμο να αποτρέψει τον Putin από το να προκαλέσει περαιτέρω ζημιά στην Ουκρανία, λέγοντας: «Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον Putin. Η ώρα για δράση είναι τώρα».
Δυτικά έθνη, όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ήδη υποστηρίξει την Ουκρανία με κάποια οικονομική βοήθεια και στρατιωτικό υλικό.
Ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσφέρει στρατιωτικό υλικό για να ενισχύσουν τις αναπτύξεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Η Ουκρανία δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ —της στρατιωτικής συμμαχίας που σχηματίζεται από έθνη της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης— και επομένως το ΝΑΤΟ δεν είναι υποχρεωμένο να την υπερασπιστεί.

Έρχονται νέες κυρώσεις

Ως εκ τούτου, υπάρχουν ερωτηματικά για το πόσο μακριά θα φτάσει η Δύση για να σταματήσει την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας από τη Ρωσία και δεν είναι σαφές εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι πρόθυμες να απαντήσουν με στρατιωτικά μέσα.
Ο Rome της Eurasia αναμένει να ανακοινωθεί στο εγγύς μέλλον ένα εκτεταμένο πακέτο κυρώσεων που θα απομονώσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει σοβαρά την οικονομία της.
«Αυτό θα περιλαμβάνει την προσθήκη πολλών, αν όχι όλων, των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας από τις ΗΠΑ στη λίστα για την επιβολή νέων περιορισμών στις εξαγωγές στην προηγμένη τεχνολογία και τη διεύρυνση του πεδίου των κυρώσεων κατά ολιγαρχών και της πολιτικής ελίτ», πρόσθεσε.
«Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβάλουν παρόμοια μέτρα.
Δεδομένης της σοβαρότητας των ρωσικών ενεργειών, αναμένουμε από τους δυτικούς φορείς χάραξης πολιτικής να υπερβούν τα σχέδιά τους με το χειρότερο σενάριο, γεγονός που θέτει στο παιχνίδι την αποβολή της Ρωσίας από το χρηματοοικονομικό σύστημα SWIFT».
Η Γερμανία ανακοίνωσε ήδη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι σταματά τη διαδικασία έγκρισης για τον τεράστιο αγωγό φυσικού αερίου Nord Street, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος

Η πίεση ασκείται τώρα στη Δύση για να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο επιθετική στάση της Ρωσίας, ιδιαίτερα προς τους γείτονές της και τα πρώην σοβιετικά κράτη όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Λευκορωσία.
Αυτό που κάνει την Ουκρανία ιδιαίτερα σημαντική είναι η θέση της στη δεξιά πλευρά της Ευρώπης - το σπίτι ορισμένων από τις μεγαλύτερες και μακροβιότερες δημοκρατίες και οικονομίες του κόσμου.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει από καιρό εκθειάσει την «ενότητα» Ουκρανών και Ρώσων, δίνοντας ομιλίες και μάλιστα γράφοντας ένα δοκίμιο για τους ιστορικούς, πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.
Τη Δευτέρα, δήλωσε ότι η Ουκρανία δημιουργήθηκε από ρωσικά εδάφη και επανέλαβε ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ, η οποία οδήγησε στο να γίνει η Ουκρανία ανεξάρτητη χώρα, ήταν λάθος.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, ωστόσο, προσπάθησε να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη, φιλοδοξώντας να γίνει μέλος τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.
Αυτή η στροφή προς τη Δύση είναι ένα μεγάλο μήλο έριδος για τον Putin, ο οποίος είναι πρόθυμος να διατηρήσει τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει ζητήσει νομικές διαβεβαιώσεις ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που θα έφερνε τα σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας στο ρωσικό έδαφος.
Αυτή η απαίτηση απορρίφθηκε από τη Δύση, με αποτέλεσμα η Ρωσία να ισχυριστεί ότι οι ανησυχίες της για την ασφάλεια αγνοήθηκαν.

Οι συνέπειες παγκοσμίως

Ο Rome της Eurasia Group τόνισε επίσης ότι η τελευταία επίθεση από τη Ρωσία και τις κυρώσεις της Δύσης θα έχει «μεγάλες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία» και ότι «η ρωσική εισβολή θα σηματοδοτήσει την αρχή ενός νέου ψυχρού πολέμου ΗΠΑ-Ρωσίας, δημιουργώντας μια ρήξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, κάτι που θα κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από την πιο βασική διπλωματία εξαιρετικά απίθανη».
«Θα σηματοδοτήσει επίσης την επιστροφή ενός σημαντικού στρατιωτικοποιημένου συνόρου στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ από τα κράτη της Βαλτικής έως τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση στην Πολωνία, την Ουγγαρία ή τη Ρουμανία ... κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση τα μέλη της συμμαχίας.
Τέλος, τεράστιες προσφυγικές ροές διαφαίνονται στον ορίζοντα», προειδοποίησε.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία έχει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό για να καταλάβει την Ουκρανία.
«Ενώ η στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας είναι σημαντική, ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για να καταλάβει και να κρατήσει μεγάλα τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την αναμενόμενη ισχυρή τοπική αντίσταση», δήλωσε ο Andrius Tursa, σύμβουλος της Teneo Intelligence για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Είπε ότι ο πιθανός στόχος της Μόσχας ήταν να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Ρωσίας.
Εν ολίγοις, είπε ο Tursa, η Μόσχα θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει μια ποικιλία τακτικών για να αποσταθεροποιήσει και να αποθαρρύνει την Ουκρανία από το να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
«Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρομοκρατικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας, πολιτικές δολοφονίες, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε υποδομές ζωτικής σημασίας και άλλες ενέργειες που στοχεύουν στη σπείρα του χάους και στην υπονόμευση της ικανότητας της χώρας καθώς και της προθυμίας να υπερασπιστεί τον εαυτό της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης