Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βουτιά» κατά 5% της τουρκικής λίρας πυροδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

«Βουτιά» κατά 5% της τουρκικής λίρας πυροδοτεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Ξανάρχισε η πτώση της τουρκικής λίρας λόγω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Πτώση κατά 5% κατέγραψε η τουρκική λίρα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να αναζητούν ασφαλή καταφύγια μετά την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέες πληθωρικές πιέσεις στην Τουρκία.
Η λίρα διολίσθησε στα 14,62 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο της επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά αργότερα περιόρισε τις απώλειες, μένοντας στα 14,23 έναντι του δολαρίου.
Η τουρκική λίρα είχε σταθεροποιηθεί τους τελευταίους δύο μήνες, χάρη σε ένα σύστημα που προστατεύει τις καταθέσεις σε λίρα από την υποτίμηση χάρη στις δαπανηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στην αγορά συναλλάγματος.
Η ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έσπασε τη γραμμή άμυνας της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας και η λίρα άρχισε να διολισθαίνει ενώ η διολίσθησή της επιτάθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο 24ωρο.
Ο Ipek Ozkardeskaya, ανώτερος αναλυτής της Swissquote, δήλωσε ότι είναι δύσκολο πλέον να διατηρηθεί η λίρα σε σταθερό επίπεδο, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στο δολάριο.
«Η πίεση αυξάνεται όλο και περισσότερο και το κόστος της διατήρησης της λίρας σε σταθερά επίπεδα αυξάνεται κι αυτό», ανέφερε.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πράγματα θα βγουν αυτόματα εκτός ελέγχου ωστόσο οι κίνδυνοι σημαντικής πτώσης της λίρας έχουν αυξηθεί», πρόσθεσε.
Το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ανέφερε σε δήλωσή του ότι θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Τούρκους να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στη λίρα.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία ταλανίζεται από μια έντονη νομισματική κρίση, κατά την οποία η λίρα έχει χάσει το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ως συνέπεια αλλεπάλληλων ανορθόδοξων μειώσεων των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, με εντολή του Πρόεδρος Tayip Erdogan.
Η υποτίμηση της λίρας ανέβασε σημαντικά τον πληθωρισμό στην Τουρκία, ο οποίος πλησίασε το 50% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τους προσεχείς μήνες.
Η αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου και βασικών προϊόντων είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω ανοδική πίεση στον πληθωρισμό στην Τουρκία, δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής FX στην In Touch Capital Markets.
«Οι τιμές καταναλωτή, ιδιαίτερα οι τιμές των τροφίμων, είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται παγκοσμίως. Οι παραγωγοί τροφίμων θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης