Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανακάμπτουν οι αγορές, προς συνθηκολόγηση η Ουκρανία - O DAX +2,9%, η Μόσχα +18%

Ανακάμπτουν οι  αγορές, προς συνθηκολόγηση η Ουκρανία - O DAX +2,9%, η Μόσχα +18%
Το Κίεβο βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συνθηκολόγηση
Σχετικά Άρθρα
Τις εξελίξεις στην Ουκρανία παρακολουθούν οι αγορές, με τους δείκτες στην Ευρώπη να ανακάμπτουν παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από Wall Street και Ασία.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι Putin και Zelensky είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με το Κίεβο να βρίσκεται ένα βήμα πριν τη συνθηκολόγηση και τις ρωσικές δυνάμεις να πολιορκούν το Κιέβο.
Εν τω μεταξύ, οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν φαίνονται ικανές να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς ο ενεργειακός τομέας παραμένει εκτός κάδρου, με αποτέλεσμα να ανακάμπτουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 2,9% στις 14.382 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 2,7% στις 7.396 μονάδες.
Στις 6.678 μονάδες με άνοδο 2,4% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραφε άνοδο 2,8% στις 25.572 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματευόταν με άνοδο 2,6% στις 8.415 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, στο +0,2%.
Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν άνοδο.
Η τιμή του brent σημειώνει άνοδο 0,6% στα 93,4 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει κέρδη 0,15% στα 95,59 δολ. το βαρέλι.

Το αλουμίνιο και το σιτάρι, που επίσης ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα, παρέμεναν μακριά από το χθεσινά τους ρεκόρ.
Το φυσικό αέριο στη βασική ευρωπαϊκή αγορά, την ολλανδική TTF, κινούνταν γύρω στα 113 ευρώ, ύστερα από την άνοδό του στα 143 ευρώ χθες.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικές χώρες για τις προμήθειες πετρελαίου, αερίου, σιταριού και άλλων σημαντικών πρώτων υλών.

Ανακάμπτουν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών ανακάμπτουν, αποτιμώντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες δεν φαίνοντια ικανές να προκαλέσουν προβλήματα στις αγορές.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας διαπραγματεύεται με άνοδο 1,3%, από το -8% της Πέμπτης.
Η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες ενός νέου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονταν για την οριστικοποίηση του πιο πρόσφατου γύρου.
Σε γενικές γραμμές, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο μπλοκ και θα σταματήσει την πρόσβαση των τραπεζών της στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές ως μέρος αυτού που ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell περιέγραψε ως «το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων που έχουμε εφαρμόσει ποτέ».
«Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει οικονομικές κυρώσεις, που στοχεύουν το 70% της ρωσικής τραπεζικής αγοράς και βασικών κρατικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Την Πέμπτη, οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Ρωσία σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση.
Η αυστριακή Raiffeisen Bank International σημείωσε πτώση 23%, ενώ σήμερα ανακάμπτει 3,5%.
Η Societe Generale η οποία έχασε 12% την Πέμπτη, σημειώνει άνοδο 1,6%.

Ανακάμπτει +12% το χρηματιστήριο της Μόσχας

Ανακάμπτει το ρούβλι από τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε την Πέμπτη, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν ραγδαία ανάκαμψη, μετά τη μεγαλύτερη πτώση όλων των εποχών.
Κανένα ρωσικό περιουσιακό στοιχείο δεν έμεινε αλώβητο από το sell off της Πέμπτης.
Οι μάχες συνεχίστηκαν την Παρασκευή.
Το ρούβλι σημείωσε άνοδο 2,3% έναντι του δολαρίου στις 83,30 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό των 89,60.
Έναντι του ευρώ, το ρούβλι σταθεροποιήθηκε με άνοδο 2,3% και διαπραγματεύθηκε στις 93,49 μονάδες, από το ιστορικό χαμηλό των 101,03 στη διατραπεζική αγορά την Πέμπτη.
Ο δείκτης MOEX σε ρούβλι ενισχύεται 12% στις 2.303 μονάδες.
Νωρίτερα, τα κέρδη του δείκτη ξεπέρασαν το +17%.

ΜΟΕΧ.JPG

Το βλέμμα στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας

Το νόμισμα υποστηρίχθηκε από τις πρώτες παρεμβάσεις σε νομίσματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία.
Η αγορά αναμένει την ανάληψη περαιτέρω δράσης από την κεντρική τράπεζα, η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τους πληθωριστικούς κινδύνους.
Η αποδυνάμωση του ρουβλίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να επιδεινώσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία και τον πληθωρισμό που ήδη πλησιάζει το 9%.
Η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, όπως στα τέλη του 2014, όταν αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 17% από 10,5% αργά το βράδυ, εν μέσω κατακόρυφης πτώσης του ρουβλίου, λένε οι αναλυτές.
«Πιστεύουμε ότι μια άμεση αύξηση 400 μονάδων βάσης είναι πιθανή με το βασικό επιτόκιο να ξεπερνά το 13%», δήλωσε η Morgan Stanley.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης