Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να ρίξει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,4% - Ίσως καθυστερήσει τη νομισματική σύσφιξη

Lane (ΕΚΤ): Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να ρίξει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,4% - Ίσως καθυστερήσει τη νομισματική σύσφιξη
Τα τρία σενάρια για το πώς θα επηρεάσει η κρίση στην Ουκρανία το ΑΕΠ της Ευρωζώνης
Σχετικά Άρθρα

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Philippe Lane, δήλωσε στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ των χωρών της Ευρώπης κατά 0,3%-0,4%, δήλωσαν στο Reuters πηγές της ΕΚΤ που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους
Αυτό το μετριοπαθές σενάριο παρουσίασε ο Lane σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ δεν είχαν ακόμη συμπληρωθεί τα δύο πρώτα 24ωρα από την γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Lane παρουσίασε όμως και δεύτερο ευνοϊκό σενάρια σύμφωνα με το οποίο το γεγονότα στην Ουκρανία δεν θα έχουν καμία επίδραση στο νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών του ευρώ, γεγονός που άλλες πηγές το θεωρούν απλά αδύνατο.
Ο Lane παρουσίασε επίσης κι ένα δυσμενές σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κρίση στην Ουκρανία θα μειώσει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1%.
Όλες οι πηγές πάντως συμφώνησαν ότι ο Lane θα φέρει περισσότερο επεξεργασμένες προβλέψεις στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που θα γίνει στις 10 Μαρτίου, στην οποία αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον του μακροχρόνιου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP).
Ο Lane δεν παρουσίασε νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ είχε δηλώσει πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση του πληθωρισμού το 2022, αλλά υπαινίχθηκε ότι σε βάθος χρόνου ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Lane.
Ο διοικητής της Kεντρικής Tράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, που επιδιώκει τα επιτόκια να μείνουν χαμηλά, είπε στο Reuters ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία.
Αλλά ακόμη και ο θεωρούμενος ως γεράκι της νομισματικής σύσφιξης συνάδελφός του Robert Holzmann, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορεί να καθυστερήσουν την έξοδο της ΕΚΤ από τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης