Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα σε Fed και Ουκρανία - Στο +0,42% o S&P 500, o Dow +0,25% - Πτώση -2,2% ο Dax

Μεικτά πρόσημα στη Wall με το βλέμμα σε Fed και Ουκρανία - Στο +0,42% o S&P 500, o Dow +0,25% - Πτώση -2,2% ο Dax

Πτώση στη Wall Street μετά την ομιλία Powell…

Mεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου τη Πέμπτη 3 Μαρτίου, με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφετα στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων.
Από την άλλη, η αγορά μέχρι τώρα εκτιμούσε ως θετικό το γεγονός την ομιλία του Jerome Powell, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Fed εμφανίστηκε αποφασισμένος να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις που καλπάζουν, ενώ από την άλλη δεσμεύτηκε, έως έναν βαθμό ότι η προσαρμογή θα είναι ήπια, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες βάσης, και όχι κατά 0,5 μονάδες βάσης, όπως προεξοφλούσε η αγορά. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει άνοδο +0,25%, στις 34.044 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 κινείται στο+0,2%, στις 4.395 μονάδες.
Ο δείκτης Nasdaq βρίσκεται στο -0,73, στις 13.651 μονάδες.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου, βρίσκεται στις 29 μονάδες.

Στα μάκρο, πτώση κατέγραψε για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου 2022, ο αριθμός των νέων αιτημάτων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς άγγιξαν τις 215.000, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο των 233.000 της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι αγορές ανέμεναν ότι ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας θα μειωνόταν σε επίπεδο 225.000.
Στο μεταξύ, ο Powell επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα» ανέφερε ο Powell, που ηρέμησε τις αγορές κάνοντας λόγο για αύξηση 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.  

Tην ίδια στιγμή, σε χαμηλό ενός έτους υποχώρησε το Φεβρουάριο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Institute for Supply Management
Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός δείκτης του ISM υποχώρησε στις 56,5 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουαρίου 2021, από 59,9 μονάδες τον Ιανουάριο.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη στις 61 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου, εν μέσω φημών ότι επίκειται συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «εντός 72 ωρών».
Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,9% στα 109,73 δολ. το βαρέλι, ενώ το brent σημειώνει πτώση 0,5% στα 112,36 δολ. 
Έντονη είναι η νευρικότητα στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF να υποχωρεί 4% στα 158,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από το +19% νωρίτερα.
Oι τιμές του σιταριού ξεπέρασαν τα 11 δολάρια ανά μπουσέλ για πρώτη φορά από το 2008
Ο δείκτης των εταιριών εξόρυξης έκανε ράλι 3,4% σε νέο υψηλό 13 ετών καθώς οι τιμές αλουμινίου σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ το νικέλιο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.
Οι τράπεζες επίσης ενισχύθηκαν κατά 1,4% αφού υπέστησαν μεγάλες απώλειες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Νευρικότητα στις αγορές 

Νευρικότητα επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα στις κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία.
Με τη Ρωσία να συνεχίζει για 8η συνεχόμενη ημέρα το ανηλεές σφυροκόπημα των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο όμως να έχει καταφέρει να κάμψει την ουκρανική αντίσταση και να τις καταλάβει – με εξαίρεση την Χερσώνα -, αντιπροσωπείες των δύο πλευρών συναντώνται σήμερα Πέμπτη 3/3 για δεύτερη φορά σε μια προσπάθεια να βρουν μια διπλωματική λύση σε αυτήν τη στρατιωτική εισβολή που μόνο αδιέξοδα έχει προκαλέσει στην ουκρανική κρίση.
Εξίσου αδιέξοδες όμως μοιάζουν και οι ίδιες οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα γίνουν και αυτήν την φορά στη Λευκορωσία και μάλιστα στο σημείο εκείνο που το 1991 οι ηγέτες των τριών αυτών χωρών, υπέγραψαν επί της ουσίας τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το ξέφρανο ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων έδωσε ώθηση στις μετοχές των εταιριών εξόρυξης και πετρελαίου, παρά τις ανησυχίες για τον συνολικό αντίκτυπο από τις κλιμακούμενες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -2,16%, στις 13.698 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 2,57%, στις 7.238 μονάδες.
Στις 6.378 μονάδες με πτώση -1,84% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB κατέγραψε πτώση -2,35%, στις 24.138 μονάδες.
Κλειστό παραμείνει σήμερα για τέταρτη ημέρα το χρηματιστήριο της Μόσχας.
Το ρούβλι υποχωρεί στα 116,925 ρούβλια ανά δολάριο.
da_5.JPG
Νέο χαμηλό για το ρούβλι μετά την υποβάθμιση από Fitch και Moody's

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περαιτέρω σήμερα, σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αφού οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's υποβάθμισαν το κρατικό χρέος της Ρωσίας στην κατηγορία "junk" (‘σκουπίδια’), επικαλούμενες τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης.
Στις 10:30 ώρα Ελλάδας, το ρούβλι σημείωσε πτώση άνω του 10% έναντι του δολαρίου στα 117,5 και είχε χάσει πάνω από 7% έναντι του ευρώ στα 124,1 στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.
Είναι η πρώτη φορά που το ρούβλι ξεπέρασε το επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου στη διαπραγμάτευσή του στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν τις όποιες συναλλαγές με την Τράπεζα της Ρωσίας θα έχουν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα πιστωτικά θεμελιώδη στοιχεία της Ρωσίας από όποιες προηγούμενες κυρώσεις».
Ο οίκος Moody's ανέφερε ότι η σοβαρότητα των κυρώσεων «έχει ξεπεράσει τις αρχικές εκτιμήσεις του Moody's και θα έχει ουσιαστικές πιστωτικές επιπτώσεις».

LSE: Αναστολή διαπραγμάτευσης για 27 εταιρείες που σχετίζονται με τη Ρωσία

Στην αναστολή διαπραγμάτευσης 27 εταιρειών που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία, προχώρησε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τους Financial Times, στη λίστα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι EN+, Sberbank, Gazprom, Lukoil και Polyus.
Το LSE ανακοίνωσε ότι η κίνηση σχετίζεται με «γεγονότα στην Ουκρανία».
Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση και της τράπεζας VTB.
Η αναστολή θα τεθεί σε ισχύ άμεσα

Εκτός των δεικτών MSCI και FTSE η Ρωσία

Την αφαίρεση της Ρωσίας από τους δείκτες ΜSCI και FTSE αποφάσισαν οι δύο πάροχοι, όπως αναμενόταν, μετά την επιβολή των νέων αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT και τους περιορισμούς στις συναλλαγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, οι οποίες ακολούθησαν τη γενικευμεύνη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται «ως μη κατάλληλο για επενδύσεις».
Συγκεκριμένα, η MSCI απέσυρε τη Ρωσία από τους δείκτες της και ανακοίνωσε ότι οι Δείκτες MSCI Ρωσίας θα επαναταξινομηθούν από τις Αναδυόμενες Αγορές σε Αυτόνομες Αγορές.
Η απόφαση ανακατάταξης θα εφαρμοστεί σε ένα βήμα σε όλους τους Δείκτες MSCI, συμπεριλαμβανομένων των τυπικών, προσαρμοσμένων και παράγωγων δεικτών, σε τιμή που είναι ουσιαστικά μηδενική και από το κλείσιμο στις 9ης Μαρτίου 2022.
Η MSCI ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου ότι «πάγωσε» τον δείκτη και δεν θα εφαρμόσει τις αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούσαν ρωσικές μετοχές.
Η Ρωσία έχει στάθμιση 3,24% στον δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI και στάθμιση 0,3% στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της εταιρείας.
Διαγραφή από όλους τους δείκτης FTSE
Παράλληλα, ο FTSE ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα διαγραφεί από όλους τους δείκτες FTSE Russel Equity που ισχύουν από το άνοιγμα τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (ροή στο κλείσιμο της 4ης Μαρτίου).
Τα στοιχεία του δείκτη Ρωσίας που είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (MOEX) θα διαγραφούν σε μηδενική τιμή, με ισχύ από την προαναφερθείσα ημερομηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης