Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έφτασαν οι ερευνητές στην Ουκρανία αναζητώντας στοιχεία για εγκλήματα πολέμου

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Έφτασαν οι ερευνητές στην Ουκρανία αναζητώντας στοιχεία για εγκλήματα πολέμου
Mια ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναχώρησε σήμερα για την «περιοχή της Ουκρανίας» για να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου
Σχετικά Άρθρα

Μια ομάδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αναχώρησε σήμερα για την «περιοχή της Ουκρανίας» για να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου, δήλωσε ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ σε συνέντευξή του στο Reuters.
Η αναχώρησή τους έγινε λίγες ώρες αφότου ο εισαγγελέας Karim Khan δήλωσε ότι θα αρχίσει να συλλέγει αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο επίσημης έρευνας που ξεκίνησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.
«Χθες σχημάτισα μια ομάδα και σήμερα αναχωρούν για την περιοχή», είπε ο Khan.
«Είναι μια ομάδα που αποτελείται από ανακριτές, δικηγόρους, αλλά και άτομα με ιδιαίτερη εμπειρία στον επιχειρησιακό σχεδιασμό».
Ο Χαν συμπλήρωσε ότι το ΔΠΔ θα εξετάσει πιθανά εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία - αδικήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου - από όλα τα μέρη που εμπλέκονται στον πόλεμο.
Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι μέλη του ΔΠΔ και η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε το 1997 από το Καταστατικό της Ρώμης και ξεκίνησε τις εργασίες το 2002, με έδρα την Χάγη.
Αν και δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, η Ουκρανία υπέγραψε το 2014 διακήρυξη παρέχοντας τη δικαιοδοσία στο Δικαστήριο για έρευνες για φερόμενα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην επικράτειά της από το 2014 και μετά, ανεξάρτητα από την εθνικότητα των υπόπτων δραστών.
Το ΔΠΔ, το οποίο έχει 123 κράτη μέλη, διώκει άτομα που ευθύνονται για τις χειρότερες φρικαλεότητες όταν μια χώρα δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει.
«Ο νόμος του πολέμου συνεχίζει να ισχύει και έχουμε σαφή δικαιοδοσία», είπε ο Khan.
«Αυτό είναι μια υπενθύμιση σε όλες τις πλευρές, σε όλα τα μέρη του πολέμου, ότι πρέπει να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».
Ερωτηθείς για επιθέσεις με βόμβες διασποράς και επιθέσεις πυροβολικού σε πόλεις της Ουκρανίας, ο ανώτατος εισαγγελέας του ΔΠΔ είπε:
«Οποιαδήποτε πλευρά στοχεύει άμεσα αμάχους ή εγκαταστάσεις, κτίρια μη στρατιωτικά διαπράττει έγκλημα βάσει του Καταστατικού της Ρώμης και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Αυτό είναι σαφές».
Η έρευνα θα ανατρέξει επίσης στο 2014, όταν η Ρωσία κατέλαβε την περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας και άρχισε να παρέχει υποστήριξη σε ένοπλους αυτονομιστές που πολεμούν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις στην περιοχή Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.
Η ετήσια έκθεση του εισαγγελέα για το 2020 που βασίζεται σε προκαταρκτικές έρευνες ανέφερε ύποπτα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών και βασανιστηρίων στην Κριμαία και επιθέσεις σε αμάχους, βασανιστήρια, δολοφονίες και βιασμούς στην ανατολική Ουκρανία.
Εάν διαπιστωθεί ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ο Khan, το Δικαστήριο θα ακολουθήσει τα στοιχεία μέχρι την αλυσίδα διοίκησης, στα υψηλότερα επίπεδα πολιτικών και στρατιωτικών αξιωμάτων.
«Όποιος εμπλέκεται στον πόλεμο πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχει άδεια να διαπράττει εγκλήματα», ολοκλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης