Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο πόλεμος θα προκαλέσει «κόλαση επί γης» για τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Ο πόλεμος θα προκαλέσει «κόλαση επί γης» για τις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Ειδικοί θεωρούν δεδομένη μία μεγάλη επισιτιστική κρίση σε όλο τον κόσμο

Σχετικά Άρθρα
Ο κόσμος οδεύει προς μια «καταστροφική» επισιτιστική κρίση ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα προκαλέσει «κόλαση στη γη» για τις τιμές των τροφίμων, σύμφωνα με ειδικούς.
«Ο μισός πληθυσμός της γης λαμβάνει τροφή ως αποτέλεσμα των λιπασμάτων… και αν αυτό αφαιρεθεί από το χωράφι για ορισμένες καλλιέργειες, η απόδοση της γης θα μειωθεί κατά 50%,» είπε στο BBC ο Svein Tore Holsether, επικεφαλής της γεωργικής εταιρείας Yara International.
Γνωστή ως «το καλάθι του ψωμιού της Ευρώπης», η Ρωσία και η Ουκρανία εξάγουν περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου σιταριού και τα μισά από τα προϊόντα ηλίανθου, όπως σπόρους και λάδι.
«Για μένα, δεν έχει να κάνει με το αν κινούμαστε σε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά το πόσο μεγάλη θα είναι η κρίση», είπε ο Holsether, σημειώνοντας ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου προκαλεί και απότομη αύξηση στο κόστος των λιπασμάτων.
Ο David Beasley, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, είναι ακόμη πιο απαισιόδοξος: «Απλώς όταν νομίζεις ότι η κόλαση στη γη δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, γίνεται», είπε, σημειώνοντας ότι χώρες όπως ο Λίβανος, η Υεμένη, η Συρία και η Τυνησία εξαρτώνται από την Ουκρανία για περίπου το 50% των σιτηρών τους.
Με τον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πείνα να έχει ήδη αυξηθεί από 80 εκατομμύρια σε 276 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη πριν από την εισβολή της Ρωσίας, κυρίως λόγω lockdown για τον COVID, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ξανά.
Στο μεταξύ, η Ρωσία έχει απειλήσει να κλείσει και τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία, εάν η Δύση απαγορεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που θα προκαλούσε υπερδιπλασιασμό των τιμών του πετρελαίου στα 300 δολάρια το βαρέλι.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν αποκλείεται η εξαιρετικά πλούσια ελίτ ανά τον κόσμο να γεμίζει αποθήκες με τρόφιμα μακράς διάρκειας, μέσα στον πανικό της.
Για όσους, όμως, βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά, είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης