Οι Ρώσοι που θέλουν να μετατρέψουν τα γρήγορα υποτιμούμενα ρούβλια τους, όπως έσπευσε να επισημάνει ο αμερικανός Πρόεδρος Biden… θα αντιμετωπίσουν την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας η οποία αποφάσισε να απαγορεύσει τις πωλήσεις ξένου νομίσματος για 6 μήνες έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2022
Σήμερα 1 ρούβλι αξίζει τώρα λιγότερο από 0,10 δολάρια υποστήριξε ο Biden.
Με βάση τις συναλλαγματικές ισοτιμίες 1 δολάριο αξίζει 129,98 ρούβλια από 74 ρούβλια που διαπραγματευόταν σχεδόν όλο το 2021.
Η Ρωσία αντιμετωπίζει μια έκρηξη περισσότερων από 2.000 οικονομικών κυρώσεων για την εισβολή της στην Ουκρανία.
H απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην συνεχή διολίσθηση του ρουβλίου
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε στις τράπεζες να πουλούν νομίσματα σε μετρητά σε πολίτες που δεν έχουν ήδη λογαριασμούς συναλλάγματος για περίοδο 6 μηνών από τις 9 Μαρτίου, τερματίζοντας ουσιαστικά τη μετατρεψιμότητα του ρουβλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.
Για ορισμένους το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι η τρέχουσα κρίση θα έχει τελειώσει μέχρι τότε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι οι Ρώσοι που έχουν λογαριασμούς σε ξένο συνλαγμα μπορούν να κάνουν ανάληψη έως και 10.000 δολάρια σε μετρητά και μπορούν να κάνουν ανάληψη πρόσθετων ποσών σε ρούβλια με την τιμή της αγοράς.
Η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ότι το 90% των λογαριασμών σε ξένο νόμισμα δεν έχουν πάνω από 10.000 δολάρια και έτσι δεν θα επηρεαστούν....
Όταν πραγματοποιηθούν αναλήψεις συναλλάγματος, θα πληρωθούν σε δολάρια ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αρχικό ξένο νόμισμα του λογαριασμού και η μετατροπή σε δολάρια θα γίνει με την ισοτιμία της αγοράς, η οποία πιθανώς δεν είναι καλή επιλογή καθώς το ρωσικό ρούβλι διαπραγματεύεται μεταξύ 120 και 170 ρούβλια ανά δολάριο.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν «αρκετές ημέρες» για να προμηθεύσουν οι τράπεζες την απαραίτητη ποσότητα ξένου συναλλάγματος.
Εν τω μεταξύ, για τους πολίτες που ανοίγουν νέους λογαριασμούς σε συνάλλαγμα οι αναλήψεις θα γίνονται σε ρούβλια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Και φυσικά, οι πολίτες θα εξακολουθούν να μπορούν να πουλούν συνάλλαγμα στις τράπεζες, αν και πολύ αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για μετατροπή σκληρού νομίσματος - είτε συναλλάγματος είτε χρυσού - σε ρούβλια κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών