Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για κυβερνοεπιθέσεις με λεία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για κυβερνοεπιθέσεις με λεία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια
Την υπόθεση φέρνει στο φως έκθεση της Moody’s που αναφέρεται στην πιθανότητα να διαπράξει και η Ρωσία το ίδιο, λόγων των κυρώσεων
Σχετικά Άρθρα
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη, η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχει επιτεθεί σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να κλέψει χρήματα και -εν μέρει- να χρηματοδοτήσει το πυραυλικό της πρόγραμμα.
Τα παραπάνω αναφέρει η Moody’s σε έκθεσή της που εξετάζει την πιθανότητα να προχωρήσει η Ρωσία σε ανάλογες επιθέσεις τώρα που αντιμετωπίζει το βάρος των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
Στο σχετικό κατηγορητήριο των ΗΠΑ που αποσφραγίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κατηγόρησαν τρεις προγραμματιστές υπολογιστών στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βόρειας Κορέας για κλοπή και απόπειρα κλοπής άνω των 1,3 δισ. δολαρίων από τράπεζες, πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και άλλες επιχειρήσεις μέσω κυβερνοεπιθέσεων.
Οι προσπάθειές τους περιελάμβαναν απόπειρες να κλέψουν περισσότερα από 1,2 δισ. δολάρια από τράπεζες στο Βιετνάμ, την Ταϊβάν, τη Χιλή, το Μεξικό, την Πολωνία και άλλες χώρες από το 2015 έως το 2019
διεισδύοντας στα δίκτυα υπολογιστών των τραπεζών και στέλνοντας «πλαστά» μηνύματα SWIFT.
Οι επιτιθέμενοι προσπάθησαν επίσης να κλέψουν 951 δολάρια εκατ. δολάρια από την κεντρική τράπεζα του Μπαγκλαντές τον Φεβρουάριο του 2016.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, hackers που εργάζονται για την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας έχουν καταφέρει να κλέψουν περίπου 1,5 δισ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Chainalysis.
Στα 395 εκατ. δολάρια ήταν η «λεία» από τα κρυπτονομίσματα μόνο για το 2021!
Η εταιρεία Kaspersky, ειδική στο χώρο της κυβερνοασφάλειας, ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2020 ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας στόχευε την «πνευματική ιδιοκτησία» που σχετιζόταν με την ανάπτυξη εμβολίου για τον COVID-19 σε φαρμακευτική εταιρεία…
Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων μετά από γεωπολιτικές εντάσεις πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει η Moody’s που επισημαίνει ότι οι σχετικές "υποδομές" έχουν ενημερωθεί για την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους.
Και αυτός είναι ο λόγος που πριν μία εβδομάδα περίπου η UBS ανέφερε ως ελκυστικές τις μετοχές των εταιρειών που εξειδικεύονται στην κυβερνοασφάλεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης