Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καναδάς: Πολιτική συμφωνία Trudeau με το NPD - Θα μείνει στην εξουσία ως το 2025

Καναδάς: Πολιτική συμφωνία Trudeau με το NPD - Θα μείνει στην εξουσία ως το 2025
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, που έχει σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, πέτυχε συμφωνία με το NPD, για να διατηρήσει την πρωθυπουργία ως το 2025
Σχετικά Άρθρα

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau ανακοίνωσε σήμερα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του φιλελεύθερου κόμματός του και του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NPD, αριστερά) για τη διατήρηση στην εξουσία έως το 2025 της κυβέρνησης μειοψηφίας της οποίας ηγείται.
Ο Trudeau, που επανεξελέγη για τρίτη θητεία τον Σεπτέμβριο, είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, της οποίας η διάρκεια ζωής είναι καταρχήν από 18 έως 24 μήνες.
Η συμφωνία αυτή θα του επιτρέψει να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές.
«Αυτή η συμφωνία υποστήριξης και εμπιστοσύνης τίθεται τώρα σε ισχύ και θα ισχύει έως το τέλος της θητείας αυτού του κοινοβουλίου το 2025», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
Ο 50χρονος πολιτικός ηγέτης, που είναι στην εξουσία από το 2015, δικαιολόγησε αυτή τη συμφωνία με το τέταρτο κόμμα του κοινοβουλίου εξηγώντας ότι θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «λειτουργεί με σταθερότητα και προβλεψιμότητα».
«Με τόση αστάθεια γύρω μας, οι Καναδοί χρειάζονται σταθερότητα».
Δεν πρόκειται για έναν επίσημο συνασπισμό καθώς κανένα μέλος του NPD δεν θα ενταχθεί στην κυβέρνηση, αλλά τα δύο κόμματα θα ψηφίσουν μαζί στη Βουλή των Κοινοτήτων για νέα φορολογικά, περιβαλλοντικά μέτρα ή ακόμη και μέτρα που έχουν σχέση με την υγεία και τη στέγαση.
Το NPD δέχεται έτσι να στηρίξει την κυβέρνηση στα θέματα εμπιστοσύνης και προϋπολογισμού για να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η ψηφοφορία για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που είναι πάντα μια κρίσιμη στιγμή, θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Οτάβα.
«Είναι στην ίδια τη φύση της πολιτικής να προτείνει αντικρουόμενα οράματα, αλλά κανείς δεν επωφελείται από την αυξανόμενη πόλωση και την δυσλειτουργία του κοινοβουλίου που εμποδίζουν να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα για τους Καναδούς» δήλωσε ο Jugmit Sing, ο επικεφαλής του NPD.
Η προσωρινή επικεφαλής των Συντηρητικών Kantis Bergen κατήγγειλε τον συνασπισμό αυτό, που θα έχει «καταστροφικές συνέπειες στην καναδική οικονομία» και αποδεικνύει ότι ο Trudeau θέλει να «μείνει στην εξουσία πάση θυσία».
Ο Καναδός πρωθυπουργός απέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο να ανακτήσει μια πλειοψηφία για την τρίτη του θητεία, στις εκλογές που είχε προκηρύξει.
Η Βουλή των Κοινοτήτων έχει 338 βουλευτές.
Οι φιλελεύθεροι έχουν 159 έδρες, οι συντηρητικοί 119, το ομοσπονδιακό πολιτικό κόμμα Bloc Québécois και το NPD διαθέτουν αντίστοιχα 32 και 25.
Προστίθενται δύο Πράσινοι βουλευτές και ένας ανεξάρτητος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης