Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας υπέβαλε την παραίτησή της αλλά ο Putin δεν την έκανε δεκτή

Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας υπέβαλε την παραίτησή της αλλά ο Putin δεν την έκανε δεκτή

Ο Ρώσος πρόεδρος θα εκλάμβανε ως «προδοσία» πιθανή αποχώρησή της

Σχετικά Άρθρα
Η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, είχε υποβάλει την παραίτησή της όταν ο Vladimir Putin διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αυτή δεν έγινε δεκτή, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος της είπε να παραμείνει στη θέση της, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Bloomberg.
Επίσης, την περασμένη εβδομάδα της προτάθηκε μια νέα πενταετής θητεία, αλλά οι προθέσεις της Nabiullina δεν έγιναν γνωστές.
Επί του παρόντος, της έχει ανατεθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός πολέμου που σε μικρό χρονικό διάστημα πάει πίσω πολλά από αυτά που είχε πετύχει στα εννέα χρόνια από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Οι πηγές του Bloomberg ανέφεραν επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος σε αυτή τη φάση θα εκλάμβανε ως «προδοσία» πιθανή αποχώρησή της.
Η Nabiullina, ετών 58 σήμερα, που έχει συνεργαστεί στενά με τον Putin για σχεδόν δύο δεκαετίες, αρνήθηκε να σχολιάσει δημόσια τον επαναδιορισμό της.
Μόνο ένας ανώτερος αξιωματούχος παραιτήθηκε λόγω του πολέμου: ο μακροχρόνιος οικονομικός μεταρρυθμιστής Anatoly Chubais παραιτήθηκε από τη θέση του απεσταλμένου του Putin για το κλίμα αυτή την εβδομάδα και έφυγε από τη χώρα, όπως μεταδίδει το ξένο πρακτορείο.
Η Nabiullina, που χαίρει της εκτίμησης επενδυτών και μέσων ενημέρωσης, όπως το Euromoney και το The Banker, ως «ένας από τους καλύτερους φορείς χάραξης νομισματικής πολιτικής στον κόσμο», αντιμετωπίζει τώρα μια οικονομία εν καιρώ πολέμου, απομονωμένη από διεθνείς κυρώσεις και χωρίς επενδύσεις καθώς φεύγουν οι ξένες εταιρείες.
Με το ρούβλι να υποτιμάται καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις, η Κεντρική Τράπεζα υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο και επέβαλε ελέγχους κεφαλαίων για να σταματήσει την εκροή μετρητών.
Η κεντρική τράπεζα είπε επίσης ότι εγκατέλειψε τις παρεμβάσεις για να υπερασπιστεί το ρούβλι, αφού οι διεθνείς περιορισμοί πάγωσαν περισσότερο από το ήμισυ των αποθεματικών της ύψους 643 δισ. δολαρίων.
«Εφόσον υπάρχει κλιμάκωση, η κεντρική τράπεζα μπορεί να προσαρμοστεί μόνο σε κραδασμούς», δήλωσε ο Oleg Vyugin, πρώην κορυφαίος αξιωματούχος της Τράπεζας της Ρωσίας που γνωρίζει τη Nabiullina για περισσότερα από 20 χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης