Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασφυκτική πολιορκία πόλεων και βομβαρδισμοί στην Ουκρανία από τους Ρώσους - Εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο

Ασφυκτική πολιορκία πόλεων και βομβαρδισμοί στην Ουκρανία από τους Ρώσους - Εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο
Οοι ηγέτες των Δυτικών συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες με σκοπό τη λήψη επιπλέον μέτρων για την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στον πρόεδρο Putin

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Κιέβου, από τις ρωσικές δυνάμεις.
Παράλληλα οι ηγέτες των Δυτικών συγκεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες με σκοπό τη λήψη επιπλέον μέτρων για την άσκηση περαιτέρω πιέσεων στον Putin.
Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος, σε απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που έπληξαν σκληρά τη ρωσική οικονομία, είπε ότι η Μόσχα από μη φιλικές χώρες για τις πωλήσεις φυσικού αερίου θα δέχεται μόνο ρούβλια - μια κίνηση που ανησύχησε τις διεθνείς αγορές.
Στο μεταξύ, σε ένδειξη του διχασμού που επικρατεί στις τάξεις της ρωσικής κυβέρνησης, ο σύμβουλος του Putin, ο Anatoly Cubais, παραιτήθηκε λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και έφυγε από τη Ρωσία, χωρίς καμία πρόθεση να επιστρέψει, ανέφεραν δύο πηγές. Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος που διέρρηξε τις σχέσεις του με το Κρεμλίνο από τότε που ο Putin ξεκίνησε την εισβολή του στις 24 Φεβρουαρίου.
Αν και ο ρωσικός στρατός έχει σταματήσει σε ορισμένες περιοχές και η σκληρή ουκρανική αντίσταση έχει ανατρέψει τις ελπίδες για μια γρήγορη νίκη, το ρωσικό πυροβολικό και οι αεροπορικές επιδρομές συνέχισαν τους βομβαρδισμούς τους σε πολλές πόλεις, ενώ οι άμαχοι που δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να φύγουν βρήκαν καταφύγιο σε υπόγεια.
«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια σκληρότητα», είπε η Kateryna Mytkevich, 38 ετών, η οποία έφτασε στον πολωνικό διαμετακομιστικό κόμβο Przemysl με το παιδί της αφού έφυγε από την ανατολική πόλη Chernihiv. Η πόλη «καταστράφηκε πλήρως», είπε.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden ταξιδεύει για την Ευρώπη ώστε να παραστεί στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.
Οι ηγέτες αναμένεται να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν τις δυνάμεις στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Ωστόσο, σημείωσε πως το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παρέχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία.
Αλλά ταυτόχρονα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτραπεί αυτή η σύγκρουση να μετατραπεί σε πλήρη πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», είπε.

«Όχι» της Τουρκίας στη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων

Η Τουρκία απέρριψε την περαιτέρω πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μεταδίδει σήμερα το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, επικαλούμενο συνέντευξη που έδωσε το χθες το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τουρκικό ραδιοφωνικό σταθμό Habertürk.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Μεσόγειο. Ενώ τα εμπορικά πλοία μπορούν να περάσουν ελεύθερα τα Στενά, τα πολεμικά πλοία υπόκεινται σε συγκεκριμένους περιορισμούς.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επισήμως τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken.
Η έρευνα των ΗΠΑ διαπιστώνει επισήμως ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, σημείωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Η αξιολόγησή μας βασίζεται σε μια προσεκτική εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων από δημόσιες πηγές και υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε ο κ. Blinken σε δήλωσή του.

Μαριούπολη

Το χειρότερο πλήγμα έχει δεχτεί η Μαριούπολη, ένα λιμάνι στη νότια Ουκρανία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο από τις πρώτες μέρες του πολέμου, υπό συνεχείς βομβαρδισμούς και αντιμετωπίζοντας ελλείψεις σε τροφή, νερό και θέρμανση.
Δορυφορικές φωτογραφίες της εταιρείας Maxar που κυκλοφόρησαν τη νύχτα έδειξαν τη μαζική καταστροφή μιας πόλης 400.000 κατοίκων, με στήλες καπνού να υψώνονται από πολυκατοικίες κατοικιών στις φλόγες.
Παρά τις μέχρι στιγμής απώλειές της, η Ρωσία μπορεί ακόμα να ελπίζει για κέρδη στο πεδίο της μάχης, ειδικά στα ανατολικά, σε έδαφος συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης που η Μόσχα απαιτεί να παραχωρήσει η Ουκρανία στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.
Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες ανέφεραν ότι ολόκληρο το πεδίο μάχης σε όλη τη βόρεια Ουκρανία -που περιλαμβάνει θωρακισμένες στήλες που κάποτε απειλούσαν το Κίεβο- είναι πλέον «στατικός», με τους εισβολείς να προσπαθούν προφανώς να αναδιοργανωθούν.
Στα ανατολικά, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να συνδέσουν τα στρατεύματα της Μαριούπολης με εκείνα κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη πόλη της Ουκρανίας, με την ελπίδα να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Στα νοτιοδυτικά, παρέκαμψαν την πόλη Μικολάιβ για να προελάσουν, κατόπιν, στην Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας, ανέφερε η βρετανική έκθεση.
Ουκρανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν σποραδικούς βομβαρδισμούς σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δύο άμαχους να σκοτώθηκαν στην περιοχή του Μικολάιβ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης