Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Ψηφίστηκε νόμος που τιμωρεί με 12 χρόνια φυλάκιση όποιον συνεργάζεται με τη Ρωσία

Ουκρανία: Ψηφίστηκε νόμος που τιμωρεί με 12 χρόνια φυλάκιση όποιον συνεργάζεται με τη Ρωσία
H συνεργασία με τη Ρωσία, που πλέον έγινε εχθρός, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης εως 12 ετών, με βάση νέο άρθρο του ουκρανικού ποινικού κώδικα.
Η Ράντα, το ουκρανικό κοινοβούλιο, ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που τιμωρεί τη «συνεργασία» με τη Ρωσία με ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών, ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο νόμος εγκρίθηκε με 350 ψήφους υπέρ, καμία κατά και 39 αποχές, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Βουλής.
Ο νόμος  προσθέτει στον ισχύοντα ουκρανικό ποινικό κώδικα ένα νέο άρθρο με τίτλο «Βοήθεια και συνέργεια με επιτιθέμενο κράτος», και προβλέπει ποινές «από 10 έως 12 χρόνια» κάθειρξης για κάθε «συνεργασία» με «τον εχθρό», την κυβέρνησή του και τις ένοπλες δυνάμεις ή τους παραστρατιωτικούς σχηματισμούς του.
Εκτός από ποινές κάθειρξης, στους καταδικασθέντες θα απαγορευτεί να καταλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε τοπικό επίπεδο, για μια περίοδο που μπορεί να φθάνει τα 15 χρόνια, ενώ θα είναι δυνατή η κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Είναι ο πρώτος νόμος αυτού του είδους που ψηφίστηκε από το ουκρανικό κοινοβούλιο από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου.
«Είναι μια δίκαιη κύρωση εναντίον όσων βοηθούν τον επιτιθέμενο», δήλωσε η Olena Tsuliak, η επικεφαλής του προεδρικού κόμματος «Υπηρέτης του λαού».
Η εισαγγελία στην Χερσόνα, μια νότια πόλη που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός, ανακοίνωσε αμέσως στο Telegram ότι άνοιξε έρευνα εναντίον «δύο κατοίκων» της Νόβα Κακχόβκα, μιας πόλης 80 χλμ ανατολικότερα, που θεωρούνται ύποπτοι για «βοήθεια με δική τους ελεύθερη βούληση» προς τις δυνάμεις του εισβολέα.
Περισσότεροι από 360 Ουκρανοί βουλευτές βρέθηκαν σήμερα και πάλι για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα στο ημικύκλιο της Ράντα, στο κέντρο του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης