Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα margin calls «απειλούν» την αγορά νικελίου, αγωνία να καλυφθούν short θέσεις δισ. δολ. - Προ των πυλών γιγαντιαίο short squeeze

Τα margin calls «απειλούν» την αγορά νικελίου, αγωνία να καλυφθούν short θέσεις δισ. δολ. - Προ των πυλών γιγαντιαίο short squeeze
«Κλειδωμένα» στο όριο τιμής παρέμειναν τα futures για το νικέλιο

«Κλειδωμένα» στο όριο τιμής παρέμειναν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το νικέλιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), καθώς η τελευταία άνοδος παρατείνει μια πρωτόγνωρης αναταραχής στην αγορά.
Οι τιμές εκτινάχθηκαν πάνω από 250% σε δύο συνεδριάσεις στις αρχές Μαρτίου κατά τη διάρκεια ενός γιγαντιαίου short squeeze με επίκεντρο την κινεζική Tsingshan Holding Group Co., προτού ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία του μεγαλύτερου παραγωγού ανοξείδωτου χάλυβα της Κίνας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε ζημίες δισεκατομμυρίων για τους αντισυμβαλλομένους της, μεταξύ των οποίων ήταν η JPMorgan.
Όπως αναφέραμε την περασμένη εβδομάδα, η Tsingshan συνήψε συμφωνία με τις τράπεζές της για να αποφύγει τον κίνδυνο των margin calls, επιτρέποντας στην αγορά να ανοίξει ξανά την περασμένη εβδομάδα
Επίσης, η εταιρεία είπε ότι θα μειώσει τη short θέση της στο μέλλον.
Αλλά το απότομο άλμα των τελευταίων δύο ημερών συσσώρευσε πίεση στις τράπεζες και στους χρηματιστές που πρέπει να κάνουν οι ίδιοι «κλήσεις περιθωρίου» για να καλύψουν short θέσεις στο LME όταν οι τιμές αυξηθούν.

Η «short» είναι ακόμη ανοιχτή

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Michael Widmer, επικεφαλής της έρευνας μετάλλων στην Bank of America, είπε ότι «τελικά η short θέση είναι ακόμα εκεί έξω και θα πρέπει να την κλείσουν» προσθέτοντας ότι οι απότομες ημερήσιες κινήσεις τιμών είναι πιθανό να συνεχιστούν «τουλάχιστον μέχρι να βγει η short θέση από την αγορά».
Σε ξεχωριστή αναφορά από το Bloomberg σήμερα, μαθαίνουμε ότι ο Xiang «Big Shot» Guangda, ο ιδιοκτήτης Tsingshan, αγόρασε ορισμένα συμβόλαια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου για να μειώσει το short στοίχημά του.
Ο Tsingshan και οι όμοιοί του έχουν καλύψει δεκάδες χιλιάδες τόνους από τις short θέσεις τους, είπε ένας από τους ανθρώπους. Ο Xiang είχε short θέσεις άνω των 150.000 τόνων όταν η αγορά σταμάτησε στις 8 Μαρτίου, και οι επιχειρηματικοί και εμπορικοί του εταίροι κατείχαν επιπλέον μεγάλες θέσεις short.
Ενώ η κίνηση μειώνει συγκρατημένα το μέγεθος του πιθανού πόνου για τον Xiang και τις τράπεζές, καθώς οι τιμές του νικελίου εκτινάσσονται ξανά στα ύψη -οι τιμές στο LME αυξήθηκαν περισσότερο από 30% τις τελευταίες δύο ημέρες- ο κίνδυνος είναι ότι τώρα που οι αγορές ξέρουν για το μεγάλο short covering, μπορεί να αρνηθούν να πουλήσουν οποιοδήποτε μέταλλο σε οποιαδήποτε τιμή, προκαλώντας έτσι ένα νέο, τεράστιο short squeeze.
Πράγματι, όπως ανέφερε αρχικά το Bloomberg, ο επιχειρηματίας και οι σύμμαχοί του έχουν μειώσει μόνο ένα μέρος της συνολικής short θέσης τους.
Στις 10 Μαρτίου, το Bloomberg ανέφερε ότι ο Xiang είπε στις τράπεζές του ότι δεν ήθελε να μειώσει τη short θέση του.
Aυτό το ξεκάθαρο ψέμα βοήθησε να μειωθεί η τιμή του νικελίου από τότε, πέφτοντας έως και 26.675 δολ. ο τόνος αυτή την εβδομάδα, έναντι 48.078 δολ. ο τόνος στις 7 Μαρτίου - η τελευταία τιμή που επέτρεψε το LME σταθεί όταν έκλεισε την αγορά.
Το LME άνοιξε ξανά την αγορά νικελίου την περασμένη εβδομάδα αφού η Tsingshan ανακοίνωσε μια συμφωνία με τις τράπεζές της για να αποφύγει περαιτέρω κλήσεις περιθωρίου.
Στο μεταξύ, και μετά από μια άνευ προηγουμένου αναστολή συναλλαγών, το LME ακύρωσε συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας οργή στον κλάδο και καταστρέφοντας εν μια νυκτί κάθε θετική φήμη που μπορεί να είχε το χρηματιστήριο.

Και ενώ η Tsingshan κατέχει μια υπερμεγέθη short θέση στο LME, υπάρχουν πολλοί άλλοι βιομηχανικοί χρήστες και φυσικοί έμποροι που κατέχουν θέσεις short για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο τιμών τους, αυξάνοντας τον κίνδυνο short squeeze εάν χρειαστεί να αγοράσουν τις θέσεις τους ή οι χρηματιστές επιδιώξουν να τις κλείσουν για να αποφύγουν τα margin calls.
Οι συνολικές short θέσεις που κατείχαν εμπορικά μέρη ανήλθαν σε 74.166 συμβόλαια στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία του χρηματιστηρίου.
Όπως σωστά σημειώνει το Bloomberg, θα πρέπει να στραφούν σε ανοδικά hedge funds για να ρευστοποιήσουν τα συμβόλαιά τους: σε καθαρή βάση τα επενδυτικά κεφάλαια είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι θέσεων long στην αγορά νικελίου του LME.
Τούτου λεχθέντος, από τη στιγμή που οι short δέχονται εκ νέου πίεση - και τώρα που o Xiang καλύπτει, είναι απλώς θέμα χρόνου - τα νέα ημερήσια όρια τιμών που εισήγαγε το LME θα βοηθήσουν στην αποφυγή επανάληψης των ακραίων διακυμάνσεων των τιμών που παρατηρήθηκαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Από την άλλη πλευρά, εάν η αγοραστική πίεση είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί απλώς να καταλήξουμε σε μια κλειδωμένη αγορά, όπου κάθε μέρα θα βλέπουμε το εμπόριο νικελίου να περιορίζεται αμέσως.
Τέλος, και ίσως επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται να δούμε άλλο ένα short squeeze, το νικέλιο κατά τη διάρκεια της νύχτας αυξήθηκε επίσης στο μέγιστο ημερήσιο όριο στο Χρηματιστήριο Μελλοντικής Εκπλήρωσης της Σαγκάης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης