Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η 9η Μαΐου η ημερομηνία τέλους του πολέμου στην Ουκρανία; - Στο plan B προχωρά η Ρωσία

Η 9η Μαΐου η ημερομηνία τέλους του πολέμου στην Ουκρανία; - Στο plan B προχωρά η Ρωσία
Η Ρωσία έχει αποτύχει στους αρχικούς στόχους της εισβολής στην Ουκρανία εκτιμούν αναλυτές
Σχετικά Άρθρα

Το μήνυμα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 9 Μαΐου φέρονται να στέλνουν οι Ρώσοι επιτελείς στα στρατεύματα τους, τη στιγμή πάντως που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται στο να κάμψουν την ουκρανική αντίσταση και να προελάσουν βάσει του αρχικού τους σχεδιασμού.
Πληροφορίες από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν πως «υπάρχει μια συνεχής προπαγάνδα στο στρατιωτικό προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 9 Μαΐου», την ημέρα δηλαδή που η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα.
Πάντως, τα νέα από στρατιωτικά μέτωπα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα για τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να προελάσει βάσει του αρχικού σχεδίου που έκανε λόγο για ένα αστραπιαίο «χτύπημα».

Η Ρωσία προχωρά στο plan B

Ανάμεσα σε αυτούς τους αναλυτές είναι και ο James Rogers από το βρετανικό Συμβούλιο για τη Γεωστρατηγική, ο οποίος αναφέρει πως η Ρωσία πλέον κινείται στο plan B όσον αφορά τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
«Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο Putin και το καθεστώς του απέτυχαν στους αρχικούς στρατιωτικούς τους σχεδιασμούς» είπε μιλώντας στο βρετανικό Sky News ο Rogers.
Όπως είπε, το plan B της Ρωσίας προβλέπει τη χρήση βαρέως πυροβολικού και πυραύλων προκειμένου να συντρίψει την ουκρανική αντίσταση και να προκαλέσει τρόμο στον πληθυσμό σε μια προσπάθεια να πλησιάσει το Κίεβο.

Αστοχούν οι Ρώσοι

Την ίδια στιγμή, εντύπωση προκαλεί ο ισχυρισμός ότι οι Ρώσοι καταγράφουν υψηλά ποσοστά αστοχίας όσον αφορά τους κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας.
Συγκεκριμένα, Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ρωσία καταγράφει πολύ υψηλά ποσοστά αποτυχίας – της τάξης του 60% - όσον αφορά ορισμένους κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας.
Η αιτία για αυτό, όπως αναφέρεται, μπορεί να οφείλεται είτε σε ανικανότητα του ρωσικού στρατού είτε σε αστοχία υλικού.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η Ρωσία έχει εκτοξεύσει τουλάχιστον 1.100 πυραύλους από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Colin Kahl εκτίμησε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο στο εξής να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό.

Σοκ από τις ελλείψεις

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι ελλείψεις στην τροφοδοσία του ρωσικού στρατού είναι ένα από τα μεγαλύτερα σοκ αυτού του πολέμου.
Όπως αναφέρουν, παρά το γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός εκσυγχρονίστηκε και αναδιοργανώθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, παραμένει να είναι «κακώς προετοιμασμένος και ανεπαρκώς συντονισμένος».
Πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών εκτιμούν πως οι Ρώσοι μετρούν από 7.000 έως 15.000 νεκρούς στρατιώτες από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Μ. Βρετανία: Οι Ουκρανοί στην αντεπίθεση

Και ενώ ο ρωσικός στρατός εμφανίζει μια προβληματική εικόνα, το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν πόλεις και εδάφη ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες ώρες.
«Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και οι υποχωρήσεις των ρωσικών δυνάμεων σε πολύ εκτεταμένες γραμμές ανεφοδιασμού, έχουν επιτρέψει στην Ουκρανία να ανακαταλάβει πόλεις και αμυντικές θέσεις μέχρι και 35 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να απωθούν τους τις ρωσικές δυνάμεις κατά μήκος του βορειοδυτικού άξονα από το Κίεβο προς το αεροδρόμιο Hostomel.
Στο νότο της Ουκρανίας, οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να παρακάμψουν το Μικολάγιφ, καθώς προσπαθούν να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό, με την πρόοδο τους να καθυστερεί λόγω προβλημάτων τροφοδοσίας και της ουκρανικής αντίστασης» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Arestovich: Αποσύρονται ρωσικές δυνάμεις

Στον ισχυρισμό ότι ορισμένες ρωσικές στρατιωτικές μονάδες έχουν αρχίσει να αποσύρονται από τις περιοχές στις οποίες είχαν αναπτυχθεί αφού υπέστησαν βαριές απώλειες προχώρησε στην τελευταία ενημέρωσή του για την κατάσταση στα πεδία των μαχών νωρίς σήμερα το πρωί, το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού.
Όπως αναφέρεται, ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν στη Ρωσία καθώς έχασαν τους μισούς τους άνδρες.
«Καθώς η ρωσική εισβολή μπήκε στον δεύτερό της μήνα, η κατάσταση στα μέτωπα είναι πρακτικά παγωμένη»
Ρωσικές μονάδες συνεχίζουν τον αποκλεισμό στις πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, ενώ ετοιμάζονται για νέα επίθεση στην Ιζιούμ.
Οι Ρώσοι συνεχίζουν να ελέγχουν εν μέρει χερσαία οδό από την περιοχή Ροστόφ ως την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας» ανέφερε ο Oleksey Arestovich, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης