Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fauci - Κορωνοϊός: Δεν είναι η ώρα να ανακηρύξουμε τη νίκη, γιατί αυτός ο ιός μας έχει κοροϊδέψει στο παρελθόν

Fauci - Κορωνοϊός: Δεν είναι η ώρα να ανακηρύξουμε τη νίκη, γιατί αυτός ο ιός μας έχει κοροϊδέψει στο παρελθόν
Πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των ειδικών και στην Ελλάδα που λένε πως ακόμη είναι νωρίς για την χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας
Σχετικά Άρθρα

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Αμερικανός επιδημιολόγος και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Joe Biden, Fauci, αναφορικά με το πότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι θα τελειώσει η πανδημία του κορωνοϊού.
«Δεν είναι η ώρα να ανακηρύξουμε τη νίκη, γιατί αυτός ο ιός μας έχει κοροϊδέψει στο παρελθόν και πρέπει πραγματικά να είμαστε προετοιμασμένοι για την πιθανότητα να αποκτήσουμε μια άλλη παραλλαγή και δεν θέλουμε να μας πιάσουν πλατυποδία σε αυτό», ανέφερε, μιλώντας στο ABC.

Κυρίαρχη η Όμικρον 2

«Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 (BA.2), έχει ένα βαθμό πλεονέκτημα μετάδοσης σε σχέση με το αρχικό Omicron, αλλά όχι ένα πολλαπλάσιο πλεονέκτημα.
Έτσι, είναι περίπου 50 με 60 τοις εκατό ή κάτι περισσότερο μεταδοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι τελικά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναλάβει Ως κυρίαρχη παραλλαγή.
Σαφώς, σε όλο τον κόσμο, είναι περίπου το 80 συν τοις εκατό, το 85% της απομόνωσης.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, εξακολουθεί να είναι κάπου γύρω στο 30%. Άρα, έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης», ανέφερε ο Fauci.

Αποτροπή νέου κύματος μέσω εμβολιασμών

«Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε αύξηση. Δεν νομίζω ότι θα δούμε.
Ο ευκολότερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε τους ανθρώπους.
Και για όσους έχουν εμβολιαστεί, να συνεχίσουν να τους εμβολιάζουν. Έτσι, Αυτό είναι πραγματικά το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή…
Εννοώ ότι έχουμε ακόμη εμβολιαστεί μόνο το 65 τοις εκατό του πληθυσμού μας.
Και από αυτούς που είναι επιλέξιμοι για αναμνηστικό, μόνο το 50 τοις εκατό από αυτούς έχουν ενισχυθεί. Υπάρχουν πολλά μπορεί να κάνει από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας», ξεκαθάρισε ο επιδημιολόγος από τις ΗΠΑ.

Επιφυλακτικοί και οι Έλληνες ειδικοί

Πληθαίνουν οι φωνές μεταξύ των ειδικών και στην Ελλάδα που λένε πως ακόμη είναι νωρίς για την χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας, καθώς τα ημερήσια κρούσματα είναι πολλά, ενώ οι θάνατοι από κορωνοϊό, όπως και οι νοσηλείες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε ανοικτά τον προβληματισμό του για τη χαλάρωση των μέτρων, λέγοντας πως ο συντελεστής αναπαραγωγής της νόσου (RT) είναι πάνω από την μονάδα, που σημαίνει ότι η πανδημία εκτίθεται αντί να συρρικνούται και ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 38% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία από ό,τι εξιτήρια.
"Το μήνυμα είναι τελείως στρεβλό και επετάθη γιατί δυστυχώς συνέπεσε με την εστίαση της δημοσιότητας στον πόλεμο και στην ακρίβεια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να θεωρεί ότι τα προβλήματά μας τώρα είναι άλλα. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής της Όμικρον 2 που είναι πιο μεταδοτική έφερε αυτά τα αποτελέσματα και αυτή την στιγμή είμαστε σε μια ανοδική πορεία στα κρούσματα και είναι υπερβολικός και ο αριθμός των θανάτων που έχουμε" επισήμανε", σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την άποψη πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για την κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Επιπλέον, και η άρση του μέτρου της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει τόσο σύντομα.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν πάνω από 22 χιλιάδες νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών από Covid ήταν 42 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς 344.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 412 (ημερήσια μεταβολή -5.07%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 366 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη και η διάμεση ηλικία των θανόντων τα 79 έτη. Το RT είναι πάνω από την μονάδα, στο 1,04.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης υπεραμύνεται της απόφασης για μείωση των περιορισμών, σημειώνοντας πως η διαφορά της τρέχουσας περιόδου με αυτή του Δεκεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022 είναι ότι τώρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν σε έναν υψηλό αριθμό, η πίεση στο ΕΣΥ δεν είναι η ίδια.
Η αναλογία εισιτηρίων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία παραμένει σε μια ισορροπία, εξηγεί, ενώ στην προηγούμενη φάση είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 200 παραπάνω εισαγωγές από ότι εξιτήρια.
Επίσης, όπως τονίζει παρατηρείται αποκλιμάκωση στις απλές κλίνες. Έχουμε περίπου 2.000 κενές απλές κλίνες και αντιστοίχως, στις κλίνες ΜΕΘ, από τους περίπου 700 διασωληνωμένους, έχουμε πέσει στους 350.
Υπενθυμίζεται πάντως πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη συνεδρίαση της Τετάρτης ομόφωνα εισηγήθηκε τη μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται εβδομαδιαίως μαθητές και εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, καθώς και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα στο 100%.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της κατάργησης, τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο, του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Σαρώνει η Ομικρον 2

Την ίδια ώρα, το μεταλλαγμένο στέλεχος Ομικρον 2 επικρατεί με ταχείς ρυθμούς. Όπως έδειξε η γονιδιωματική ανάλυση σε 211 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, και αφορούν στην περίοδο 27 Φεβρουαρίου 2022 έως 12 Μαρτίου, αναγνωρίστηκαν συνολικά 180 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα στελέχους Ομικρον (B.1.1.529. Εκατόν τριάντα οκτώ από τα 180 στελέχη Ομικρον αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (77%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 24%).
Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 12 Μαρτίου, είχαν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 6.004 δείγματα από εγχώρια κρούσματα.
Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εξ αυτών 5.575 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 429 από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων. Μεταξύ των 5.575 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια που αφορούν το δίμηνο πριν τις 12 Μαρτίου 2022, τα δύο πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος που έχουν απομονωθεί είναι το Ομικρον με ποσοστό 95,2%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 4,8%. Μεταξύ των 429 δειγμάτων που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 12 Μαρτίου 2022, 83,7% αφορούν το στέλεχος Ομικρον και 16,3% στο στέλεχος Delta.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης