Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

Σαουδική Αραβία: Αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων
Αεροπορικές επιδρομές στο ελεγχόμενο από τους Χούθι τμήμα της υεμενίτικης πρωτεύουσας Σαναά και στη Χοντέιντα,
Σχετικά Άρθρα

Αεροπορικές επιδρομές κατά περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, που έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Υεμένης.
Συγκεκριμένα, η συμμαχία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε, εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στο ελεγχόμενο από τους Χούθι τμήμα της υεμενίτικης πρωτεύουσας Σαναά και στη Χοντέιντα, μια πόλη-λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο την « προστασία των παγκόσμιων ενεργειακών πηγών από εχθρικές επιθέσεις και η διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας».
Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος της, καθώς βρίσκεται ακόμη στα πρώτα στάδια και οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι θα υποστούν τις συνέπειες της «εχθρικής συμπεριφοράς» τους.

Προειδοποίηση για άμαχο πληθυσμό

Όπως μετέδωσαν Σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης, η στρατιωτική συμμαχία σκόπευε «να αντιμετωπίσει άμεσα τις πηγές της απειλής», αφού προηγουμένως προειδοποίησε τον άμαχο πληθυσμό να μείνει μακριά από τοποθεσίες ή εγκαταστάσεις πετρελαίου στη Χοντέιντα.
Η στρατιωτική συμμαχία ανέφερε ότι δεν θα βάλει στο στόχαστρο περιοχές με άμαχο πληθυσμό και θα αποφύγει τις παράπλευρες καταστροφές σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Οι στόχοι των επιδρομών
Μαχητικά αεροσκάφη της συμμαχίας εξαπέλυσαν επιδρομές στη Χοντέιντα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah που πρόσκειται στους αντάρτες Χούθι, ενώ κάτοικοι έκαναν λόγο στο Reuters για επιθέσεις στα περίχωρα της πόλης.
Στο στόχαστρο, σύμφωνα με το Al Masirah, βρέθηκε το λιμάνι Σαλίφ, ένα κτίριο της επιχείρησης ηλεκτρισμού και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Χοντέιντα.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κάτοικοι της Σαναά στο Reuters, βομβαρδίστηκε το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της πετρελαϊκής εταιρείας Safer, στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της Υεμένης.

Η έκρηξη στις 25/3 κοντά στις εγκαταστάσεις της πετρελαϊκής Aramco

Οι αεροπορικές επιδρομές κατά περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι που εξαπέλυσε η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήρθε ως απάντηση στην επίθεση των ανταρτών Χούθι κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στις 25/3.
h1.JPG
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η συμμαχία, χτυπήθηκε ένας σταθμός διανομής της πετρελαϊκής εταιρείας Aramco, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε δύο δεξαμενές, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Κατόπιν, η συμμαχία ανέφερε ότι αναχαίτισε και κατέστρεψε δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν εκτοξευθεί κατά του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας από πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Χοντέιντα της Υεμένης.
Η τεράστια έκρηξη σημειώθηκε στη Σαουδική Αραβία λίγες ημέρες αφότου οι αντάρτες είχαν επιτεθεί σε άλλη αποθήκη πετρελαίου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι έβλεπαν ένα τεράστιο πέπλο καπνού να υψώνεται στον ουρανό της πόλης.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ότι δεν θα φέρει ευθύνη για τυχόν διαταραχές του εφοδιασμού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των Χούθι που έχουν ενταθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης