Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελιγμοί Ρωσίας στην Ουκρανία: Επικεντρώνεται στο Donbass, έστειλε μήνυμα σε Biden με επιδρομή κοντά στα πολωνικά σύνορα

Ελιγμοί Ρωσίας στην Ουκρανία: Επικεντρώνεται στο Donbass, έστειλε μήνυμα σε Biden με επιδρομή κοντά στα πολωνικά σύνορα
Εντός σχεδίου παραμένει ο ρωσικός σχεδιασμός της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία - O Joe Biden στην Πολωνία
Σχετικά Άρθρα

(upd 12) Στη β' φάση της περνά η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκινά με νέο ελιγμό: αναδίπλωση των δυνάμεων της και επικέντρωση αυτών στο Donbass, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός, την ώρα που η Μόσχα ξεκινά στρατιωτικές ασκήσεις στις Κουρίλες νήσους, ένα σύμπλεγμα νησιών που αμφισβητεί η Ιαπωνία.
Εντός σχεδίου προχωρά η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, με τους κύριους στόχους του πρώτου σταδίου της να έχουν επιτευχθεί συνολικά., όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 25 Μαρτίου από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Η ρωσική διοίκηση προκάλεσε έκπληξη ανακοινώνοντας χθες, Παρασκευή, ότι "επικεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των προσπαθειών στον κύριο σκοπό: την απελευθέρωση του Donbass", το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη απελευθερωθεί, σε αντίθεση με τη δεδηλωμένη βούληση της Μόσχας μέχρι τώρα να "αποστρατιωτικοποιήσει και να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία" στο σύνολό της και όχι μόνο σε αυτή την περιοχή όπου βρίσκονται οι δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές "δημοκρατίες".
Πρόκειται για αναδίπλωση λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης και της αδυναμίας των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν το Κίεβο ή να ελέγξουν τη ροή αμυντικής βοήθειας από τα δυτικά, ή τακτικό ελιγμό που επιβάλλει η συντήρηση πολλών μετώπων, που απαιτούν δυνάμεις και προκαλούν σημαντικές απώλειες;
Μένει να φανεί τι σημαίνει αυτή η φανερή αναδίπλωση του Κρεμλίνου.
Εάν πρόκειται για πραγματική υποχώρηση και άνοιγμα ενός δρόμου προς τον σύντομο τερματισμό του πολέμου, ή για επανασχεδιασμό της στρατιωτικής εισβολής και διατήρηση των πολεμικών επιχειρήσεων σε κάποια κρίσιμα μέτωπα, μόνο στο Ντονμπάς ή και αλλού.

Βομβαρδισμός - μήνυμα στον Biden

Οι αρχές στην περιφέρεια Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας ανέφεραν το Σάββατο (26/3/2022) ότι άκουσαν τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στην πρωτεύουσα της περιφέρειας και κάλεσαν τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια.
«Σημειώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στο Λβιβ από την κατεύθυνση του Κριβκίτσι, τώρα υπάρχει προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή, επομένως μείνετε ψύχραιμοι και πηγαίνετε στα καταφύγια», έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της περιφέρειας αναφερόμενος σε μια περιοχή στα ανατολικά προάστια της πόλης.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι είδαν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από την βορειοανατολική πλευρά της πόλης.
Η προέλευσή του ωστόσο δεν μπόρεσε να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Υπενθυμίζεται πως η πόλη Λβιβ βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Πολωνία την οποία επισκέπτεται ο Joe Biden, οπότε οι βομβαρδισμοί στην περιοχή εκλαμβάνονται και ως μήνυμα ρωσικής ισχύος προς τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ», ανέφερε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Maksym Kozytskyi σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Τα πλήγματα στοχοθέτησσαν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το Λιτσάκιβσκι, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό τι είδους κτίριο ή υποδομή επλήγη.
«Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα κτίριο ή άλλες υποδομές επλήγησαν δεν έχουν επιβεβαιωθεί», συμπλήρωσε ο κυβερνήτης.
Ένας κάτοικος της συνοικίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχε μια αποθήκη καυσίμων.
Ο κυβερνήτης ανήρτησε στο Telegram ένα βίντεο με τον ίδιο να οδηγάει, λέγοντας πως επιστρέφει στο σημείο.
«Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο, θα ακολουθήσουν (νεότερες) πληροφορίες, παραμείνετε ήρεμοι», δηλώνει.
Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο μετά τις ισχυρές εκρήξεις στα περίχωρα της πόλης.
Νωρίτερα, ο περιφερειακός κυβερνήτης είχε κάνει λόγο για τρεις ισχυρές εκρήξεις στα ανατολικά περίχωρα του Λβιβ.

Και νέα επιδρομή

Ο δήμαρχος του Λβιβ δήλωσε πως ένας ακόμη πύραυλος έπληξε την πόλη στη δυτική Ουκρανία το Σάββατο (26/3/2022), λίγο αφότου δύο πύραυλοι πλήξουν τα περίχωρά της.
Ο δήμαρχος Andriy Sadovyi είπε πως σημειώθηκε μία ακόμη επιδρομή.
«Ένας ακόμη πύραυλος έπληξε το Λβιβ», έκανε γνωστό σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.
Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές σημείο της επίθεσης.
Είπε πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε υποδομές, όχι όμως πολυκατοικίες.

lviv_d.JPG

Πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει πυρ σε ερευνητική πυρηνική εγκατάσταση στην πόλη Χάρκοβο, ανέφερε το κοινοβούλιο της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο Twitter το βράδυ του Σαββάτου 26 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters .
«Είναι αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή η έκταση της ζημιάς λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», φέρεται να ανακοίνωσε η Κρατική Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικών της Ουκρανίας, σύμφωνα με την εν λόγω ανάρτηση.
Πάντως στον ιστότοπο της εν λόγω αρχής δεν έχει αναρτηθεί οποιαδήποτε πληροφορία για το θέμα.

Η προηγούμενη επίθεση

Νωρίτερα αυτό το μήνα οι χώροι του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας χτυπήθηκαν από ρωσικές οβίδες.
Τότε ο γενικός διευθυντής της εγκατάστασης δήλωσε ότι το σημείο στο οποίο φυλάσσεται πυρηνικό καύσιμο παρέμεινε άθικτο.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, υπέστη μερικούς από τους χειρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της σύγκρουσης στις 24 Φεβρουαρίου.

Καμία απόκλιση στους στόχους


Η Ρωσία δεν αποκλίνει από τους κεντρικούς της στόχους, ένας εκ των οποίων ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι οι επιθέσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στο Κίεβο κυρίως, ήταν για να απασχολήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (καταστρέφοντας τη γενική αμυντική της ικανότητα).
Ως αποτέλεσμα αυτού ελέγχουν, όπως ανακοίνωσαν το 93% του Λουγκάνσκ και το 54% του Ντονέτσκ – είναι οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.
Ωστόσο η ρωσική πλευρά, δεν απαντά εάν θα επιμείνουν στον έλεγχο της Αζοφικής θάλασσας ή στη χερσαία σύνδεση της Κριμαίας με το Ντονμπάς, καθώς και τι επιδιώξεις έχουν για τη Χερσώνα, την οποία φαινόταν να ελέγχουν με έναν εύθραυστο τρόπο και είχαν προτείνει σε κάποια φάση της διαπραγμάτευσης να αποφασίσουν οι κάτοικοί της με δημοψήφισμα για την τύχη της.
Μάλιστα υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες για το τι συμβαίνει στη Χερσώνα τα τελευταία 24ωρα, καθώς το αμερικανικό Πεντάγωνο ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής, ενώ η Μόσχα επιμένει πως διατηρεί τις θέσεις, που κατέκτησε από τις πρώτες ημέρες της εισβολής.
Σημειωτέον ότι η Χερσώνα αποτελεί κομβικό σημείο στις ρωσικές επιδιώξεις, αφού λειτουργεί ως προπύργιο, που εξασφαλίζει τον έλεγχο του Μικολάιβ, ενώ συντηρεί και την απειλή για την Οδησσό.
Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι εξ αρχής στόχος τους ήταν η «απελευθέρωση του Ντονμπάς» και ότι οι επιθέσεις σε άλλα μέτωπα, όπως στο Κίεβο κυρίως, ήταν για να απασχολήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας (καταστρέφοντας τη γενική αμυντική της ικανότητα).
Αχτίδα στο δράμα της Μαριούπολης αποτελεί η συμφωνία για κοινή προσπάθεια Γαλλίας, Ελλάδας, Τουρκίας για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη, ενώ η κατάσταση πολιορκίας μάλλον θα συνεχιστεί, αφού πρόκειται για κρίσιμης σημασίας πόλη στο στρατιωτικό πεδίο: αφενός ανήκει στο Ντονμπάς, αφετέρου καθορίζει εν πολλοίς το ποιος έχει τον έλεγχο της Αζοφικής.
Απομένει να φανεί επίσης πώς θα συνεχιστούν οι λοιπές ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με δεδομένο ότι η Μόσχα θέλει να ελέγξει όλο το Ντονέτσκ – στο οποίο ανήκει και η Μαριούπολη – αφού μέχρι τώρα έχει καταλάβει, όπως η ίδια διατείνεται, το 54% της περιοχής αυτής και τι θα γίνει με το Χάρκοβο, στο οποίο επικεντρώθηκε πολύ η ρωσική εισβολή από την πρώτη μέρα των επιχειρήσεων.
Η πόλη αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο Λουχάνσκ και πρόβαλε σθεναρή αντίσταση στα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία απέτυχαν να την καταλάβουν.
Θα σταματήσει τώρα ο ρωσικός στρατός την πολιορκία της, αφού ο διακηρυγμένος στόχος του είναι το Ντονμπάς, ή θα συντηρεί το μέτωπο υπό το φόβο μήπως το Χάρκοβο γίνει ορμητήριο των ουκρανικών δυνάμεων αντίστασης για την ανακατάληψη του Λουχάνσκ;

Σειρήνες στο Κίεβο 

Εν τω μεταξύ στις 26/3 το πρωί, οι σειρήνες ήχησαν  στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή, λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα.
«Προσοχή!
Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο!
Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν προτρέψει τους κατοίκους να μην αγνοούν τις προειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με τους Ρώσους επιτελείς, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες:
Η αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, το ναυτικό έπαψε να υπάρχει ενώ δεν έχουν απομείνει οργανωμένες εφεδρείες.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν πόλη κοντά στο Τσερνομπίλ

Οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο μιας πόλης όπου ζουν οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ.
Τρεις οι νεκροί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.
Επίσης αναφέρθηκαν μάχες στους δρόμους του πολιορκημένου νότιου λιμανιού της Μαριούπολης.

Ουκρανία: Ανακαταλάβαμε πόλη

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στη βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε το Σάββατο (26/3/2022) το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.
«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Η ανάκτηση αυτής της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Σούμι και μετρούσε περίπου 20.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πρόοδο του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το Τροστίανετς είχε καταληφθεί από τη ρωσική μεραρχία τεθωρακισμένων Kantemirovskaïa.
«Ο ρωσικός στρατός έφυγε από το Τροστίανετς εγκαταλείποντας όπλα, εξοπλισμούς και πυρομαχικά», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και άμαχοι, μεταξύ κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.
Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητη πηγή.

Μαριούπολη: Δεν έχουν απομακρυνθεί πάνω από 100.000 άνθρωποι

Πάνω από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπως δήλωσε το Σάββατο 26/3 στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Irina Vereshchuk.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του γάλλου προέδρου Ε. Macron ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλ, η η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Vadym Boychenko ανέφερε ότι είναι κρίσιμη η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη, στο κέντρο της οποίας διεξάγονται οδομαχίες.

Θα είναι το τέλος η 9η Μαΐου;

Επικαλούμενη ουκρανικές πηγές η βρετανική Daily Mail, έγραψε πως ο Putin θα επιδιώξει να έχουν τελειώσει όλα μέχρι την 9η Μαΐου, που είναι η επέτειος της νίκης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επί των ναζιστικών δυνάμεων του Χίτλερ.
Σημειωτέον ότι η «Ημέρα της Νίκης» είναι αργία που γιορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου.

Αξιολόγηση της πορείας


«Γενικά, τα κύρια στάδια της α’ φάσης της επιχείρησης έχουν ολοκληρωθεί», δήλωσε ο α’ αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Sergey Rudskoi, εξηγώντας ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά πλήγματα στον ουκρανικό στρατό, κάτι που επιτρέπει εστίαση στην απελευθέρωση του Donbass.
Ο ρωσικός στρατός απέκλεισε μια σειρά από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας: το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ, το Σούμι και το Νικολάεφ.
Υπό τον πλήρη έλεγχό του βρίσκεται η Χερσώνα και το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Zaporozhye.
«Τόσο το κοινό όσο και οι μεμονωμένοι ειδικοί αναρωτιούνται τι κάνουμε στην περιοχή των αποκλεισμένων ουκρανικών πόλεων.
Αρχικά, δεν σχεδιάζαμε να εισβάλουμε σε αυτές.
Θέλαμε να αποτρέψουμε την καταστροφή και να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες αμάχων». θυμάται ο Rudskoi, προσθέτοντας:
«Σε κάθε περίπτωση, τα ρωσικά όπλα, είπε, έδειξαν «υψηλή ακρίβεια, αξιοπιστία και δυνατότητα επιχειρησιακής χρήσης».
Κατά τη διάρκεια του μήνα της επιχείρησης, 1.351 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 3.825 τραυματίστηκαν.  
Ουκρανία_26-3.JPG
Η Ρωσία δικαιούται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σε 4 περιπτώσεις - Θα χρησιμοποιήσει, δηλώνει η Ιαπωνία

Ο Dmitri Medvedev, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα και μπορεί να χτυπήσει εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, την ώρα που ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu επισημαίνει ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα και η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί σίγουρη την χρήση τους.
«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή.
Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα.
Επιτρέψτε μου να σας τους θυμίσω:
1ος: Πρώτος, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο.
2ος: Σε οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της.
3ος: Ο τρίτος λόγος είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας.
4ος. Και ο τέταρτος λόγος που δικαιολογεί την χρήση τους είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Medvedev πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και κυριαρχία της.
«Να μη δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Ρωσία διαθέτει περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος για 12 ημέρες ήταν «εξαφανισμένος», μίλησε σήμερα για την πυρηνική απειλή που περιέχεται στο οπλοστάσιο της Ρωσίας
Σε ένα βίντεο, που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Shoigu είπε ότι συζήτησε με το υπουργείο Οικονομικών ζητήματα που σχετίζονται με τον στρατιωτικό προϋπολογισμό και τις αμυντικές εντολές.
«Συνεχίζουμε εκ των προτέρων την παράδοση όπλων και εξοπλισμού μέσω πιστώσεων.
Οι προτεραιότητες είναι όπλα μεγάλης εμβέλειας, υψηλής ακρίβειας, εξοπλισμός αεροσκαφών και διατήρηση της ετοιμότητας εμπλοκής των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων».
Τα πλάνα δεν φέρουν ημερομηνία, όμως σε αυτό ο υπουργός αναφέρεται σε μια συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών η οποία, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, 25 Μαρτίου.

Η Ιαπωνία είναι σίγουρη πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Fumio Kishida δήλωσε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.
Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.
Ο Kishida, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε ο μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Rham Emanuel.
«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Emanuel στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα.
Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Kishida στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.
Ο Putin δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση.
Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας»-μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε την Τρίτη (22/3) ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας».
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Πέμπτη τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επαφές Biden με Ουκρανούς υπουργούς στη Βαρσοβία

Ο αμερικανός πρόεδρος, J. Biden, είχε το Σάββατο 26/3 συνάντηση στη Βαρσοβία με τους ουκρανούς υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, στη διάρκεια της συνάντησής τους με τους αμερικανούς ομολόγους τους, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του AFP που ήταν παρούσα.
Ειδικότερα, ο Biden συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους ουκρανούς αξιωματούχους και είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Dmitry Kuleba, δίπλα στον οποίο κάθονταν ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Alexei Reznikov, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken, και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin.
"Συζητήσαμε κοινά θέματα & για τη συνεργασία στην κατεύθυνση της πολιτικής και της άμυνας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ", έγραψε ο Alexei Reznikov, στο Twitter, όπου ανήρτησε και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Lloyd Austin.
rez_1.JPG
Η συνάντηση έγινε σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Dmitry Kuleba συνάντησε ο Biden στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή, αλλά και ο Antony Blinken, στην Πολωνία στις 5 Μαρτίου.

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας

Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας, δήλωσε το Σάββατο 26/3 ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών , D. Kuleba.
«Λάβαμε επιπλέον δεσμεύσεις από τις ΗΠΑ για το πως θα εξελιχθεί η συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας», ανέφερε ο Kuleba στους δημοσιογράφους.

Ουκρανικές απώλειες


Οι απώλειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς από την αρχή της επιχείρησης είναι ανεπανόρθωτες, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ξεπέρασαν τις 14 χιλιάδες
Οι δε Ουκρανοί συνολικά έχουν χάσει περίπου 30 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς.
Αυτό είναι το 11,5% του δυναμικού τους.
Η ουκρανική αεροπορία και το σύστημα αεράμυνας «έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά» και οι ναυτικές δυνάμεις της χώρας «έπαψαν να υπάρχουν», είπε ο Rudskoi. 
Και οι 24 σχηματισμοί των χερσαίων δυνάμεων, είπε, υπέστησαν «σημαντικές απώλειες».
Επίσης, η Ουκρανία δεν έχει οργανωμένα αποθέματα και η αποκατάσταση των χτυπημάτων μέσω εδαφικής άμυνας αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.
Η Ουκρανία έχει χάσει σημαντικό μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού της: 65,7% των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων, το 42,8% των πυροβόλων πυροβολικού και των όλμων, το 30,5% των συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων και το 82% των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και Buk-M1.
Το 85% των πυραύλων Tochka-U έχει εξαλειφθεί.
Επιπλέον, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και τα μισά ελικόπτερα καταστράφηκαν ενώ από τα 36 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 μόνο ένα είναι εν ενεργεία.
Ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε σε 16 στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανίας και κατέστρεψε 39 βάσεις αποθήκευσης και οπλοστάσια, όπου βρισκόταν έως και το 70% του στρατιωτικού εξοπλισμού, υλικού και καυσίμων, καθώς και πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους πυρομαχικών. 

Η κατάσταση στο Donbass

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σημαντικό τμήμα της επικράτειας των περιοχών του Donetsk και του Luhansk απελευθερώθηκε: το 54% και το 93%, αντίστοιχα, 276 οικισμοί τέθηκαν υπό τον έλεγχο της λαϊκής πολιτοφυλακής των δημοκρατιών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας στο Donbass έχουν χάσει το ένα τέταρτο του προσωπικού τους - περίπου 16 χιλιάδες άτομα, με 7 χιλιάδες να σχετίζονται με ανεπανόρθωτες απώλειες.
Oι μάχες διεξάγονται στα περίχωρα του Severodonetsk και του Lisichansk.
Οι επιχειρήσεις στη Μαριούπολη συνεχίζονται και μια επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη δυτικά του Donetsk.
Πάνω από 23 χιλιάδες άνθρωποι από 37 χώρες εξέφρασαν την προμηθεία τους να πολεμήσουν στο Donbass και η Μόσχα συνέστησε στην ηγεσία των δημοκρατιών να δεχτεί αυτή τη βοήθεια, που αρνήθηκε.
«Έχουν αρκετές δυνάμεις και μέσα», εξήγησε ο Rudskoy.
Η Ρωσία παραδίδει λάφυρα πολέμου στις λαϊκές δημοκρατίες.
Συγκεκριμένα, έχουν ήδη παραλάβει 113 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 138 αντιαρματικά συστήματα πυραύλων Javelin και 67 εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW. 

«Δυτική βοήθεια στο Κίεβο»

Από την έναρξη της επιχείρησης, οι δυτικές χώρες έχουν προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα από 100 πυροβόλα, σχεδόν 900 φορητά συστήματα αεράμυνας και 3.800 αντιαρματικά όπλα.
«Θεωρούμε τεράστιο λάθος την παροχή όπλων στο Κίεβο από τις δυτικές χώρες.
Αυτό παρατείνει τη σύγκρουση, αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων και δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της επιχείρησης.
Ο πραγματικός σκοπός τέτοιων προμηθειών δεν είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Rudskoi.
Η Μόσχα δεν θα αγνοήσει την πιθανή προμήθεια αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στο Κίεβο, και επίσης θα «ανταποκριθεί κατάλληλα» εάν δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, τόνισε.
Ο αριθμός των ξένων μισθοφόρων και μαχητών στην Ουκρανία, που έφτασε τις 6,6 χιλιάδες, άρχισε να μειώνεται - όχι μόνο λόγω των χτυπημάτων ακριβείας κατά των βάσεων και των στρατοπέδων εκπαίδευσης τους, αλλά και επειδή καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες.
Σύμφωνα με τον Rudskοy, την περασμένη εβδομάδα δεν έφτασε ούτε ένας ξένος μισθοφόρος στο ουκρανικό έδαφος, ενώ 285 μαχητές διέφυγαν. 

Ανθρωπιστική πτυχή

Από την έναρξη της επιχείρησης, η Ρωσία έχει απομακρύνει σχεδόν 420.000 ανθρώπους από το Ντονμπάς και την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιχαήλ Μιζίντσεφ, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Το ένα πέμπτο από αυτά είναι παιδιά.
Επιπλέον, η Μόσχα βοήθησε 9 χιλιάδες ξένους πολίτες να απομακρυνθούν, και το έκανε χωρίς καμία συμμετοχή του Κιέβου.
Η ρωσική πλευρά ανοίγει καθημερινά και θα συνεχίσει να ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την έξοδο αμάχων από τις περιοχές των εχθροπραξιών.
Την ίδια στιγμή, για όλη την ώρα η ουκρανική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει σε έναν μόνο διάδρομο προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν χτυπούν τις μη στρατιωτικές υποδομές, ενώ το Κίεβο εμπλέκεται στην καταστροφή τους, είπε ο Rudskoy.
Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι 127 γέφυρες που καταστράφηκαν στην Ουκρανία ανατινάχτηκαν από εθνικιστές προκειμένου να συγκρατήσουν την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων.

Mήνυμα προς Ιαπωνία και Πολωνία οι ασκήσεις σε Κουρίλες νήσους και Καλίνινγκραντ

Η Ρωσία ξεκινά την διεξαγωγή ασκήσεων στις Κουρίλες νήσους, ένα σύμπλεγμα νησιών που αμφισβητεί η Ιαπωνία, σύμφωνα με το BBC.
Η είδηση έρχεται λίγες μέρες μετά την αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες ως απάντηση στην απόφαση προς το Τόκιο που επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι Κουρίλες νήσοι στον Ειρηνικό, είναι τέσσερα νησιά - τα οποία η Ρωσία αποκαλεί Νότιες Κουρίλες και η Ιαπωνία Βόρειες Επικράτειες -και αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο εθνών, που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια.
Μάλιστα, λόγω αυτής της διαμάχης, η Ρωσία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υπογράψει συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου!
Νωρίτερα, η Ρωσία δήλωσε ότι αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία με στόχο την υπογραφή αυτής της συνθήκης, λόγω της σκληρής στάσης του Τόκιο κατά της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν σκοπεύει να συνεχίσει τον διάλογο για ειρηνευτική συνθήκη με την Ιαπωνία», κάνοντας λόγο για ένα κράτος που «έχει εχθρική θέση και επιδιώκει να βλάψει τα συμφέροντα της χώρας μας».
Και τώρα, η Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας λέει ότι θα διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα νησιά με περισσότερους από 3.000 στρατιώτες και εκατοντάδες τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η Ιαπωνία είχε νωρίτερα καταδικάσει τη Ρωσία για αποχώρηση από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και για διακοπή των κοινών οικονομικών έργων σε σχέση με τα νησιά.
Κουρίλες.JPG
Η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 στον θύλακα στα δυτικά της, το Καλίνινγκραντ, μετέδωσε σήμερα Σάββατο 26/3 το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Στόλο της Βαλτικής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27.
Εν τω μεταξύ απάντηση - αντίδραση στα λόγια του Πολωνού στρατηγού για αξιώσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ έδωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova.
«Όπως το ανεβάσατε μπορείτε να το κατεβάσετε», δήλωσε προς τον Πολωνό στρατηγό και πρώην διοικητή των πολωνικών χερσαίων δυνάμεων, Waldemar Skshipchak ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να διεκδικήσει το Καλίνινγκραντ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή του Καλίνινγκραντ βρίσκεται «υπό ρωσική κατοχή από το 1945» και τώρα «αξίζει να το θυμηθούμε», αφού είναι πεπεισμένος ότι η Πολωνία μπορεί να διεκδικήσει αυτό το έδαφος.
Kaliningrad_map_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης