Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη τα πρώτα φορτία σιτηρών

Ουκρανία: Σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη τα πρώτα φορτία σιτηρών
«Οι πρώτες παρτίδες αρκετών χιλιάδων τόνων καλαμποκιού εξήχθησαν ήδη κατά μήκος των δυτικών χερσαίων συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια έκθεση η APK-Inform

Σιδηροδρομικώς στην Ευρώπη εξήγαγαν έμποροι τις πρώτες προμήθειες ουκρανικού καλαμποκιού, καθώς τα λιμάνια της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανέφερε την Κυριακή 27/3 η συμβουλευτική υπηρεσία για θέματα του αγροτικού τομέα APK-Inform.
«Οι πρώτες παρτίδες αρκετών χιλιάδων τόνων καλαμποκιού εξήχθησαν ήδη κατά μήκος των δυτικών χερσαίων συνόρων της Ουκρανίας», ανέφερε σε μια έκθεση η APK-Inform, σημειώνοντας πως «οι δυσκολίες με την υλικοτεχνική υποστήριξη παραμένουν, η προσφορά εξακολουθεί να υπερισχύει της ζήτησης, αλλά οι τιμές έχουν σταματήσει να πέφτουν».
Σύμφωνα με την APK-Inform, οι τιμές ουκρανικού καλαμποκιού DAP για αγοραστές από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής είναι από 250 έως 265 δολάρια ο τόνος και 275 δολάρια ο τόνος για τη Σλοβακία.
Οι αρχές μεταφορών της Ουκρανίας έχουν αναφέρει πως μπορούν να εξάγονται μέχρι 600.000 τόνοι σιτηρών τον μήνα σιδηροδρομικώς από την Ουκρανία στην Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είναι μία σημαντική παγκοσμίως χώρα παραγωγής και εξαγωγής σιτηρών και σχεδόν το σύνολο τους συνήθως μεταφέρονται με πλοία από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ πριν από την πόλεμο οι μηνιαίες εξαγωγές σιτηρών υπερέβαιναν τα 5 εκατ. τόνους.
Πάντως, η APK-Inform ανέφερε πρόσφατα ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φθάσουν τα 44 εκατ. τόνους την περίοδο Ιουλίου-Ιουνίου 2021/22, υπολογίζοντας ότι μόνο 1 εκατ. τόνοι σιτηρών να εξαχθούν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο λόγω προβλημάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης