Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιχείρηση κατευνασμού του Ισραήλ από τον Blinken (ΗΠΑ) για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν

Επιχείρηση κατευνασμού του Ισραήλ από τον Blinken (ΗΠΑ) για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν
«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ "έχουν την ίδια άποψη"» όσον αφορά το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν δήλωσε ο επικεφαλής του State Department, με αφορμη το veto του Ισραήλ σε ενδεχόμενο συμφωνίας

Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ "έχουν την ίδια άποψη" ως προς το ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα το Ιράν παρά τις διαφορές τους σχετικά με μια συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη Βιέννη, όπως δήλωσε από την Ιερουσαλήμ όπου βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, όπως μεταδίδει το Reuters την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Εντατικές διαβουλεύσεις και συμφωνίες

Ο Blinken προσγειώθηκε το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022 στο Τελ Αβίβ ενόψει μιας συνάντησης με τους ομολόγους του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ το 2020 στο πλαίσιο μιας σειράς συμφωνιών με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, γνωστών ως «Συμφωνίες του Αβραάμ».
Το Μπαχρέιν και το Μαρόκο ακολούθησαν το παράδειγμά τους.
Αυτές οι συμφωνίες επετεύχθησαν έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες οι αραβικές χώρες εξαρτούσαν την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ από την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.

Διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία

Στην Ιερουσαλήμ ο Blinken συναντήθηκε πρώτα με τον ισραηλινό ομόλογό του Yair Lapid, ο οποίος επίσης πρόκειται να συμμετάσχει στις συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο αργότερα σήμερα.
Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού πραγματοποιείται καθώς οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ για την διάσωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά φέρεται να είναι στο τελικό στάδιο.

Ανησυχίες Ισραήλ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αποσύρθηκε από τη συμφωνία, αλλά ο διάδοχός του Joe Biden επανέφερε τη χώρα του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας
Ο Lapid αναγνώρισε ότι το Ισραήλ ανησυχεί για την διευθέτηση των όρων.
«Έχουμε διαφωνίες για την συμφωνία για τα πυρηνικά και για τις επιπτώσεις της, αλλά ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος είναι μέρος της ισχύος της φιλίας μας (με τις ΗΠΑ)», είπε στους δημοσιογράφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης