Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στον κλοιό των κυρώσεων στη Ρωσία η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας λόγω ενεργειακού κόστους - Χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Στον κλοιό των κυρώσεων στη Ρωσία η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας λόγω ενεργειακού κόστους - Χάνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη - Χάνει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα

Σχετικά Άρθρα

Η βιομηχανία της Γερμανίας, η οποία ακόμη «αναρρώνει» από τα πρωτοφανή προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία, δέχεται ένα ακόμη πλήγμα με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας με θύματα τους ισχυρούς κατασκευαστές αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων και μηχανημάτων ακριβείας, σύμφωνα με το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022.

Υποχώρηση των κερδών

Καθώς η σύγκρουση ωθεί το ενεργειακό κόστος σε νέα ύψη και ένα κύμα πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να εκδηλωθεί, δεκάδες εταιρείες, όπως η BMW AG, η BASF SE και η ThyssenKrupp AG, προειδοποίησαν ότι τα κέρδη τους θα υποχωρήσουν, ενώ άλλες αρνήθηκαν ακόμη και να κάνουν κάποια πρόβλεψη.
Να σημειωθεί ότι όλες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας που χαρακτηρίζεται «ατμομηχανή» της Ευρώπης έχουν αναθεωρηθεί καθοδικά.

Ανατροπή της παγκόσμιας τάξης 

«Εάν ο πόλεμος παραταθεί, θα απειλήσει σοβαρά μια παγκόσμια τάξη που έχει φέρει ελευθερία και ευημερία σε πολλά μέρη του κόσμου τις τελευταίες δεκαετίες", δήλωσε ο Herbert Diess, διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen AG, αυτόν τον μήνα στη συνέντευξη Τύπου για τα ετήσια κέρδη της εταιρείας.
«Η Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο σε ένα τέτοιο σενάριο».

Οι λανθασμένες επιλογές

Στο Βερολίνο, η κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το μέγεθος της δυσχερούς θέσης, αλλά οι επιλογές της - τόσο οικονομικές όσο και πολιτικές - περιορίζονται από δεκαετίες ενεργειακής πολιτικής που έχουν αφήσει τη Γερμανία μεταξύ των πιο ισχυρά εξαρτημένων εθνών της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ακόμη και πριν από την εισβολή, η ενεργοβόρα βιομηχανική βάση της Γερμανίας αντιμετώπισε βαρυσήμαντες αλλαγές με την προγραμματισμένη έξοδο από την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα παράλληλα με το υψηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Αγωνία για τις ενεργειακές προμήθειες

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck έχει συστήσει μια ειδική ομάδα εργασίας για να συγκεντρώσει στοιχεία από τη βιομηχανία σχετικά με τη χρήση και τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, τα σχέδια παραγωγής, τις δυσχέρειες εφοδιασμού και την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2022, ο Habeck, ο οποίος επιχειρεί να "κλειδώσει" εναλλακτικούς προμηθευτές ενέργειας, δήλωσε ότι η Γερμανία θέλει να γίνει σε γενικές γραμμές ανεξάρτητη από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα του 2024.
Ο Habeck ηγήθηκε μιας ομάδας στελεχών από εταιρείες όπως η BASF, η Deutsche Bank AG, η Commerzbank AG και η RWE AG στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Πλήγμα στις εξαγωγικές – Τέλος στα πλεονάσματα

Όμως οι κινήσεις αυτές δεν μπορούν να προσφέρουν την άμεση ανακούφιση που ζητούν οι επιχειρήσεις, και οι ενδείξεις είναι ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει διαρκή οικονομικό πόνο στους εξαγωγικούς κατασκευαστές της Γερμανίας, οι οποίοι για χρόνια είχαν επιτύχει υψηλές τιμές χάρη στη ζήτηση από την Κίνα και τις αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού.

O φόβος για στασιμοπληθωρισμό

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner προειδοποίησε ότι η Γερμανία κινδυνεύει από στασιμοπληθωρισμό, όταν ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει παράλληλα με την οικονομική επιβράδυνση.
Μια σειρά από δείκτες έχουν γίνει δυσοίωνοι σε μια χώρα που εξαρτάται από τον μεταποιητικό της τομέα για την ανάπτυξή της.
Η παραγωγή αγαθών αντιπροσωπεύει περίπου το 22% της οικονομικής δραστηριότητας της Γερμανίας, έναντι 11% στη Γαλλία.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη – Αρνητικοί οι δείκτες

Το Ινστιτούτο του Κιέλου αναθεώτησα αρνητικά τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Γερμανίας το 2022 σχεδόν κατά το ήμισυ στο 2,1%, καθώς τα κύματα σοκ από τον πόλεμο αντισταθμίζουν την αναζωπύρωση της ζήτησης μετά το βάθος της πανδημίας, παράλληλα με την επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 5,8%, το υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990.
Ένας δείκτης της γερμανικής μεταποίησης βυθίστηκε περαιτέρω τον Μάρτιο και τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα υποχώρησαν  σε ρυθμό ρεκόρ

Το πακέτο μέτρων για το ενεργειακό κόστος 30 δισ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέληξε την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα ελαφρύνει το βάρος του ενεργειακού κόστους, με αποτέλεσμα οι συνολικές δαπάνες ανακούφισης να φτάσουν περίπου τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ (33 δισεκατομμύρια δολάρια).
Αλλά δεν υπάρχει ακόμη κανένα συνεκτικό σχέδιο για την αποτροπή μιας κρίσης που επηρεάζει τόσα πολλά στρώματα της οικονομίας, δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αγώνας για την επιβίωση

«Με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων στα ύψη, η κύρια επιδίωξή μας αυτή τη στιγμή είναι η επιβίωση και η διατήρηση των θέσεων εργασίας και όχι πλέον η επίτευξη κέρδους», δήλωσε ο Ralf Stoffels, επικεφαλής της BIW Isolierstoffe GmbH, ενός μεσαίου μεγέθους παραγωγού πυριτίου στην πρώην βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.
Ο Stoffels δεν είναι ο μόνος.

Απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις για τις συνέπειες της σύγκρουσης

Σύμφωνα με έρευνα του επιχειρηματικού λόμπι DIHK σε 3.700 επιχειρήσεις, το 78% ανέφερε ότι ο πόλεμος πλήττει την επιχείρησή του και περισσότερες από τις μισές παραπονέθηκαν για αύξηση των τιμών ή για διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.
«Αυτό που μας πλήττει περισσότερο είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος", δήλωσε ο Simon Eickholt, διευθύνων σύμβουλος της Kern Microtechnik GmbH, η οποία κατασκευάζει φρέζες ακριβείας.
Το ενεργειακό κόστος μίας επιχείρησης έχει περίπου διπλασιαστεί, σημείωσε.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι... τρελές τιμές

Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και το κόστος των πρώτων υλών επιβαρύνουν επίσης την Kern, η οποία έχει ετήσιες πωλήσεις περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο βραχίονας μηχανολογικών προίόντων της εταιρείας λαμβάνει αρκετές ειδοποιήσεις κάθε εβδομάδα για μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης και αυξήσεις τιμών έως και 15%, δήλωσε ο Eickholt.
Ο Steffen Auer, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εμπορίας χάλυβα Schwarzwald Eisenhandel GmbH & Co KG, δήλωσε ότι οι τιμές «είναι εντελώς τρελές», αφού το κόστος ανά τόνο λαμαρίνας σχεδόν διπλασιάστηκε 2.200 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, αναγκάζοντας την εταιρεία να αυξάνει τις τιμές σχεδόν καθημερινά.
«Ορισμένοι από τους πελάτες μας δεν μπορούν να πληρώσουν αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Auer.
Germany Is Trying to Pivot From Russian Oil. It'll Struggle
Η εξάρτηση από τη Ρωσία

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου τα δύο τρίτα του φυσικού αερίου της Γερμανίας, το ήμισυ του άνθρακα της και περίπου το ένα τρίτο του πετρελαίου.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τις επιχειρήσεις στη Γερμανία είναι μια πιθανή διακοπή των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών - είτε από τον πρόεδρο Putin είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
German Industry Powerhouse Shaken to Core by War in Ukraine - Bloomberg
Germany Is Trying to Pivot From Russian Oil. It'll Struggle
Habeck: Βρισκόμαστε σε δυσχερή θέση – Σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

Μιλώντας την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022, ο Habeck υπογράμμισε τη δυσχερή θέση της Γερμανίας.
«Ακόμη και αν γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από τις ρωσικές εισαγωγές, είναι πολύ νωρίς για ένα ενεργειακό embargo αυτή τη στιγμή», δήλωσε.
«Οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ακόμη πολύ σοβαρές».
Μέχρι στιγμής, η ΕΕ απέφυγε να κάνει embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αναγνωρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε σοκ στην ήπειρο.
Εάν η Ευρώπη το έκανε αυτό, ο Stoffels της BIW Isolierstoffe αναμένει ότι η εταιρεία του θα έπρεπε να κλείσει, γεγονός που θα είχε αντίκτυπο σε κατασκευαστές όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες που εξαρτώνται από το πυρίτιο του.
«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να μην έχουμε αρκετή ενέργεια για να συνεχίσουμε την παραγωγή μας, παρόλο που παράγουμε κάτι που χρειάζεται σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Stoffels.
German Economy Contracts Amid Virus Curbs, Supply Snags - Bloomberg
German 10-Year Bond Yield Turns Positive for First Time Since 2019 -  Bloomberg
www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης