Τελευταία Νέα
Διεθνή

Morgan Stanley: Η άνοδος των τιμών λιθίου και νικελίου θα αυξήσει 15% τις τιμές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Φέρνοντας κατάρρευση της ζήτησης

Morgan Stanley: Η άνοδος των τιμών λιθίου και νικελίου θα αυξήσει 15% τις τιμές στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Φέρνοντας κατάρρευση της ζήτησης
Το κόστος των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων για πολλά χρόνια μειώνονταν κατά 3%-7% ετησίως, πλέον, λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκραίας, αυξάνεται
Σχετικά Άρθρα

Η τιμή του ανθρακικού λιθίου, ενός απαραίτητου συστατικού για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, αυξήθηκαν τόσο πολύ από πέρσι που οι κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων άρχισαν να αυξάνουν τις τιμές τους.
Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι αν οι τιμές των ηλεκτροκίνητων οχημάτων αυξηθούν παρά πολύ ως συνέπεια της καλπάζουσας ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων, ενδέχεται να οδηγηθούμε σε σημαντική πτώση της ζήτησης για ηλεκτροκίνητα οχήματα. ΄
Ο Jack Lu, αναλυτής της Morgan Stanley, ανακοίνωσε στους πελάτες της τράπεζας ότι το κόστος του ανθρακικού λιθίου πενταπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο.
Τα στοιχεία του Bloomberg δείχνουν ότι το ανθρακικό λίθιο κοστίζει περίπου 74 χιλιάδες δολάρια ο τόνος.
Ο Lu είπε ότι λόγω των υψηλών τιμών του ανθρακικού λιθίου, οι κατασκευαστές ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενδέχεται να να αυξήσουν τις τιμές έως και 15%, γεγονός που θα μπορούσε να πλήξει τη ζήτηση καθώς το κόστος του «πράσινου αυτοκίνητου» θα γίνεται όλο και υψηλότερο.

Το κόστος των μπαταριών για πολλά χρόνια μειώνονταν κατά 3%-7% ετησιως, πλέον αυξάνεται

«Ιστορικά, η καμπύλη κόστους της μπαταρίας μειώνονταν με ρυθμό 3% έως 7% ετησίως επί σειρά ετών, και φαινόταν σίγουρο ότι αυτή η πορεία θα συνεχιζόταν. Αλλά τα υλικά δεν συμπεριφέρονται με τους κανόνες του νόμου του Moore.
Ο κόσμος έχει αλλάξει και μαζί με αυτόν έχουμε ένα νέο παράδειγμα κόστους εισροών», πρόσθεσε ο Lu.
Ο αναλυτής της Morgan Stanley παρατήρησε επίσης ότι η ζήτηση λιθίου ξεπερνά την προσφορά.
«Η έκρηξη των τιμών μας λέει ότι η προσφορά λιθίου δεν επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση», ανέφερε το OilPrice.com.
Και δεν είναι μόνο το λίθιο.
Όπως και το λίθιο, έτσι και το νικέλιο, ένα άλλο μέταλλο κρίσιμης σημασίας για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου, αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας το συνολικό κόστος των μπαταριών πιο ακριβό.
Η Tesla αύξησε τις τιμές των οχημάτων της δύο φορές μέσα στον Μάρτιο 2022 ως απάντηση στην άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων.
Η Tesla αύξησε επίσης τις τιμές της μπαταρίας megapack.
Για να αντισταθμίσει τις αυξήσεις του κόστους εισροών, η Tesla ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ορισμένα από τα οχήματά της θα χρησιμοποιούν φθηνότερα στοιχεία μπαταρίας φωσφορικού σιδήρου.
Σύμφωνα με το Kelley Blue Book, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κοστίζουν κατά μέσο όρο 56.437 δολάρια, είναι δηλαδή κατά πολύ ακριβότερα από το μέσο όρο των νέων αυτοκινήτων που έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης.
Η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων εκτιμάται ότι θα καταστήσει τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα πιο απρόσιτα για το μέσο Αμερικανό και το μέσο Ευρωπαίο, καθώς η κυβέρνηση Biden – και σε μικρότερο βαθμό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – προωθούν την ηλεκτροκίνηση, στο πλαίσιο τη πράσινης ατζέντας τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης