Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαβεβαιώσεις Putin σε Draghi, Scholz: Σε ευρώ οι πληρωμές φυσικού αερίου - Έτοιμος ο ρωσικός μηχανισμός - Το επικρατέστερο σενάριο

Διαβεβαιώσεις Putin σε Draghi, Scholz: Σε ευρώ οι πληρωμές φυσικού αερίου - Έτοιμος ο ρωσικός μηχανισμός - Το επικρατέστερο σενάριο

Οι πληρωμές θα γίνονται στο νόμισμα που προβλέπει το συμβόλαιο (π.χ. ευρώ), στην επίσημη ισοτιμία ρουβλίου/ευρώ που δίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την ημέρα εκείνη

Σχετικά Άρθρα
Σε ένα από τα πιο δυσεπίλυτα σταυρόλεξα τείνει να εξελιχθεί για τη Ρωσία η απαίτηση του προέδρου Vladimir Putin, οι «μη φιλικές χώρες» να πληρώνουν σε ρούβλια για την αγορά φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο, κάτι που επιχείρησε να εκμεταλλευτεί... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι απείλησαν ακόμα και με κλείσιμο της στρόφιγγας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας, ο ενεργειακός κολοσσός, Gazprom, εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου εάν το αντίτιμο δεν καταβάλλεται σε ρούβλια (διαβάστε ΕΔΩ).
Ωστόσο, η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφασιστεί εν μία νυκτί, καθώς οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ρωσία με την εκάστοτε χώρα είναι πολύ... συγκεκριμένες κυρίως όσον αφορά το νόμισμα. Αυτό,  άλλωστε, υπογραμμίζουν σε όλους τόνους οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά το γεγονός ότι έχει αρχίσει ο σχεδιασμός για το ενδεχόμενο που ο Putin αποφασίσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα.
Επί του παρόντος, ο Putin φέρεται να διαβεβαίωσε τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi, ότι οι πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να γίνονται σε ευρώ.
Το σχέδιο που είχε απαιτήσει ο Putin από το Υπουργικό Συμβούλιο, την Κεντρική Τράπεζα αλλά και την Gazprom είναι έτοιμο και πιθανόν να δημοσιοποιηθεί ακόμα και εντός της ημέρας.

Το επικρατέστερο σενάριο

Το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται να προβλέπει έναν διαμεσολαβητικό ρόλο της Gazprom Bank για τις συναλλαγές των αγοραστών με την Gazprom. Ειδικότερα, οι πληρωμές θα γίνονται στο νόμισμα που προβλέπει το συμβόλαιο (π.χ. ευρώ), στην επίσημη ισοτιμία ρουβλίου/ευρώ που δίνει η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας την ημέρα εκείνη.
Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι η αλλαγή του νομίσματος είναι αναγκαία, λόγω του γεγονότος ότι οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν «παγώσει» τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Τράπεζας της Ρωσίας.
Πάντως χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα απαιτήσει άμεσα στις πληρωμές σε ρούβλια, καθώς αυτή είναι πιθανότατα μία «σταδιακή διαδικασία». 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Κρεμλίνο δεν έχει πάρει τις τελικές αποφάσεις, όμως σκέφτεται να επεκτείνει το σχέδιό του για πληρωμές σε ρούβλια και σε άλλα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, τα σιτηρά, τα λιπάσματα, ο άνθρακας και τα μέταλλα.

Οι επικοινωνίες Putin με Draghi και Scholz

Σε επαφές που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, την Τετάρτη (30/3/2022), ο Putin είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν με ευρώ ή δολάρια. 
Τα χρήματα θα πληρώνονται στην Gazprom Bank και θα μεταφέρονται σε ρούβλια στη Ρωσία, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Scholz δεν συμφώνησε στη διαδικασία αυτή, αλλά ζήτησε τις οδηγίες γραπτώς για να κατανοήσει καλύτερα την πρόταση. Έκτοτε, φαίνεται να έχουν γίνει περαιτέρω επαφές των δύο πλευρών σε επίπεδο οικονομικών συμβούλων.
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Mario Draghi, δήλωσε ότι από την επικοινωνία που είχε με τον Putin κατάλαβε ότι η μετατροπή των δολαρίων και των ευρώ σε ρούβλια θα γίνεται εσωτερικά στη Ρωσία. Τα υφιστάμενα συμβόλαια συνεχίζουν να ισχύουν και οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ και δολάρια, του είπε ο Putin, πρόσθεσε ο Draghi.

Το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας

Η Ελλάδα εξετάζει ήδη εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ειδικότερα, ο ΔΕΣΦΑ προχωρά σε αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και αφενός θα αυξηθεί η αποθηκευτική δυνατότητα ενώ αφετέρου θα αυξηθεί η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στoν προβλήτα του νησιού ένα ειδικά διαμορφωμενο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου. Η χωρητικότητα του θα ξεπερνά τα 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις επίγειες δεξαμενές στο Terminal LNG του ΔΕΣΦΑ έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων.
Εξάλλου, την Τετάρτη (30/3/2022) συνεδρίασε εκτάκτως η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων που συγκάλεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους - οφέλους στο ΥΠΕΝ για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
  • Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει το ΥΠΕΝ για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ, για τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.
  • Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που θα χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Τα σενάρια θα καλύψουν τρεις χρονικές περιόδους:

  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου 2022.
  • Το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Το χρονικό διάστημα Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.
  • Έως την Τρίτη η ΔΕΗ θα καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης