Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τη ρωσική εταιρεία λογισμικού Kaspersky

Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τη ρωσική εταιρεία λογισμικού Kaspersky

Μία μέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν εταιρείες – πελάτες της Kaspersky για πιθανό κίνδυνο δολιοφθοράς

Σχετικά Άρθρα

Οι ΗΠΑ, μία ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, άρχισαν να προειδοποιούν -κατ’ ιδίαν- εταιρείες που είχαν λογισμικό της ρωσικής Kaspersky για πιθανή «χειραγώγησή» του με σκοπό να προκληθεί βλάβη, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Η Kaspersky θεωρείται πολύ σημαντική εταιρεία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, κατασκευάζει λογισμικό προστασίας από ιούς, έχει την έδρα της στη Μόσχα και ιδρύθηκε από έναν πρώην αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας, τον Eugene Kaspersky.
Η ρωσική εταιρεία έχει γραφεία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεργάζεται με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Intel και η IBM, οι οποίες, ωστόσο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με το θέμα.
Οι στοχευμένες ενημερώσεις από πλευράς ΗΠΑ αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον για την «οργάνωση προμηθευτών» σε υποδομές ζωτικής σημασίας όπως νερό, τηλεπικοινωνίες και ενέργεια, σχετικά με πιθανές ρωσικές εισβολές.
Ο αμερικάνος πρόεδρος Joe Biden δήλωσε την τελευταία εβδομάδα ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, ενδέχεται να οδηγήσουν σε «αναταραχή στον κυβερνοχώρο», χωρίς ωστόσο ο Λευκός Οίκος να δώσει λεπτομέρειες.
«Ο υπολογισμός της απειλής έχει τροποποιηθεί με τη μάχη της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ αναφορικά με το λογισμικό της Kaspersky.
Εκπρόσωπος της Kaspersky δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι οι ενημερώσεις σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους του λογισμικού Kaspersky μπορεί να είναι «επιπλέον επιζήμιες» για τη δημοτικότητά της «χωρίς να δίνουν στην εταιρεία την ευκαιρία να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα».
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν επίσημα ότι οι εργαζόμενοι της Kaspersky που εδρεύουν στη Ρωσία μπορεί να εξαναγκαστούν για να δημιουργήσουν εξ αποστάσεως είσοδο στα συστήματα υπολογιστών των πελατών τους από ρωσικές αρχές.
Στις 25 Μαρτίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών πρόσθεσε την Kaspersky στη λίστα με τις εταιρείες που θεωρούνται απειλή για τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης