Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παρέμβαση Erdogan για να συναντηθούν Putin (Ρωσία) - Zelensky (Ουκρανία) στην Τουρκία

Νέα παρέμβαση Erdogan για να συναντηθούν Putin (Ρωσία) - Zelensky (Ουκρανία) στην Τουρκία
Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan, σε συνομιλία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky, επανέλαβε την πρότασή του να οργανωθεί συνάντηση των προέδρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση το γραφείο του Τούρκου προέδρου.
Ο Erdogan είπε στον Zelensky ότι η συνάντηση των αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη «έδωσε σημαντική ώθηση» στην ειρηνευτική διαδικασία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «συμφώνησαν στα περαιτέρω βήματα για την ειρήνευση».
Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αναγάγει σε "απώτερο στόχο" για την Τουρκία τη συνάντηση των προέδρων Ρωσίας - Ουκρανίας.
Νωρίτερα σήμερα (31/3/2022) δήλωσε ότι σχεδιάζει να φιλοξενήσει συνάντηση μεταξύ των Ρώσων και Ουκρανών ομολόγων του, Vladimir Putin, και Volodymyr Zelensky, μόλις επιστρέψει από την τριήμερη επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν, που άρχισε χθες Τετάρτη (30/3/2022).
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ουζμπεκιστάν, ο Erdogan είπε ότι είναι έτοιμος να πει τόσο στον Putin όσο και στον Zelensky ότι «στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό. [...] Στο μεταξύ, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός».

Οι κινήσεις του Τούρκου προέδρου επιβεβαιώνουν τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ.
Την ώρα που φιλοξενεί διαπραγματευτές από τις δύο χώρες και ο πρόεδρός της επιχειρεί να οδηγήσει τις συνομιλίες στο ανώτατο επίπεδο, εκείνο των προέδρων, την ίδια ώρα έχει γίνει κέντρο μετάβασης αρκετών ρώσων ολιγαρχών που έχουν φύγει από ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο έδαφος λόγω των γνωστών κυρώσεων, με κυριότερο παράδειγμα τον Roman Abramovich ο οποίος δίνει το δικό του λιθαράκι στην διπλωματική οδό Ρωσίας και Ουκρανίας.
Παράλληλα, Biden και ΗΠΑ προσεγγίζουν την Τουρκία με «τυράκι» τα F-35 και ο Toύρκος Πρόεδρος απορρίπτει πρόταση του Biden καθώς δεν θέλει να διασπάσει το μοναδικό προνόμιο που του δίνει αυτή τη στιγμή η θέση του, να είναι ο μόνος ηγέτης του ΝΑΤΟ που μιλάει ανοικτά με τον απομονωμένο κατά τα άλλα Putin.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να τρομάζουν την ελληνική διπλωματία καθώς οι ξένες δυνάμεις υπολογίζουν πολύ στο ρόλο της γειτονικής χώρας, όχι μόνο στο πεδίο για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης, αλλά και στον τομέα της ενεργειακής αυτονόμησης της Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα έχει ξεδιπλώσει ένα σχέδιο, για μερικούς σε προχωρημένο στάδιο, επανεργοποίησης του ξεχασμένου Eastmed προκειμένου να περάσει μέσα από την Τουρκία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης