Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές διαφωνίες ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ως προς το αν θα δεχτούν την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια

Ισχυρές διαφωνίες ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη ως προς το αν θα δεχτούν την πληρωμή του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια
H Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Barbara Pompili είπε ότι δεν θεωρεί παραβίαση την απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια, καθώς στην πραγματικότητα οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Kαθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin εντείνει την πίεση προς τη Γερμανία και τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε να αποδεχτούν την πληρωμή των προμηθειών σε ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, είτε να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο, με καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες τους, η ροή του φυσικού αέριου που ταξιδεύει μέσω του αγωγού Yamal-Europe άρχισε να ρέει αντίστροφα, προς τα ανατολικά, δηλαδή από τη Γερμανία προς την Πολωνία.
Το Reuters αναφέρει οι φυσικές ροές εξόδου στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανικά σύνορα ανήλθαν σε 2.691.220 kwh/h, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού Gascade.
Η αντιστροφή της ροής του αγωγού σημειώνεται τη στιγμή που ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom στέλνει αιτήματα προς τους πελάτες να αλλάξουν το νόμισμα πληρωμής τους, από ευρώ σε ρούβλια.
Σημειώματα σχετικά με τις νέες οδηγίες πληρωμής εστάλησαν στους πελάτες, ανέφερε η Gazprom, σε δήλωσή της στο επίσημο κανάλι του Telegram, BBG.

Γαλλία και Ιταλία δεν βλέπουν κανένα αξεπέραστο πρόβλημα, η Γερμανία το σκέφτεται

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ηγέτες έχουν τοποθετηθεί μέχρι στιγμής με διαφορετικό τρόπο ως προς τις απαιτήσεις της Μόσχας.
Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz αρχικά αντιτάχθηκε στο αίτημα της Ρωσίας, καταγγέλλοντάς το ως παραβίαση της σύμβασης, όμως η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Barbara Pompili είχε άλλη άποψη και είπε ότι δεν θεωρεί παραβίαση την απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια, καθώς στην πραγματικότητα οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα συνεχίσουν να μπορούν να πληρώνουν για το φυσικό αέριο που προμηθεύονται σε ευρώ.
Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι τελικά ότι θέλει να μελετήσει με προσοχή τις λεπτομέρειες της υπόθεσης πριν καταλήξει σε απόφαση, ενώ αντίθετα, η Δανία καταδίκασε ολοκληρωτικά το ρωσικό αίτημα.
Ανώτερος ενεργειακός αξιωματούχος στην Ιταλία δήλωσε από την πλευρά του ότι εάν η ΕΕ αποφασίσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια, στην πραγματικότητα «δεν θα αλλάξουν και πολλά».

H Gazprom είναι υπεύθυνος εταίρος αλλά οφείλει να συμμορφώνεται με τη ρωσική νομοθεσία

«Η Gazprom ως ρωσική εταιρεία συμμορφώνεται άνευ όρων και πλήρως με τη ρωσική νομοθεσία», η οποία από την 1η Απριλίου ορίζει μόνο πληρωμές σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που εξάγεται στα «μη φιλικά» κράτη, είπε η εταιρεία.
«Η Gazprom είναι υπεύθυνος εταίρος και συνεχίζει να εξάγει φυσικό αέριο προς πελάτες με ασφαλή τρόπο», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για να καλύψει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και παρά την υπόσχεση των ΗΠΑ να καλύψει μέρος των αναγκών της Ευρώπης με αύξηση εξαγωγών του αμερικάνικου LNG, διαπιστώνεται ευρύτατα ότι η υποκατάσταση των ρωσικών προμηθειών με εξαγωγές από τη Δύση και τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως άλλες περιοχές, είναι αδύνατο να γίνει άμεσα και θα χρειαστούν χρόνια, αν συμβεί και ποτέ, δεδομένοι ότι οι εξαγωγείς μπορεί να είναι απρόθυμοι να μεταφέρουν τις προμήθειες τους στην Ευρώπη που διαρκώς δηλώνει τον μακροπρόθεσμο προσανατολισμό της προς την «πράσινη» ενέργεια.
Για να υπογραμμίσει μάλιστα τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της γερμανικής πολυεθνικής BASF SE, του μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο, προειδοποίησε ότι ο περιορισμός ή η διακοπή των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία πιθανότατα θα οδηγήσει τη γερμανική οικονομία στην πιο «καταστροφική» οικονομική κρίση της μετά το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης