Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός - αμερικανική μελέτη: Η Omicron έχει μολύνει 6 έως 8 φορές περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών

Κορωνοϊός - αμερικανική μελέτη: Η Omicron έχει μολύνει 6 έως 8 φορές περισσότερα παιδιά κάτω των 5 ετών
Λιγότερα από 2% των παιδιών έως 5 ετών που αρρώστησαν λόγω της Omicron χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, έναντι διπλάσιου ποσοστό 4% λόγω της Delta

Έξι έως οκτώ φορές περισσότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών έχει μολύνει η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού σε σύγκριση με τη Delta, αν και τα περιστατικά βαριάς Covid-19 στα μικρά παιδιά είναι λιγότερο συχνά στην περίπτωση αυτής της μετάλλαξης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό παιδιατρικό περιοδικό "JAMA Pediatrics", ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2021-2022 για 651.640 παιδιά έως 5 ετών, μεταξύ των οποίων τα 66.692 είχαν λοίμωξη λόγω Delta και τα 22.772 λόγω Omicron.
Όπως προέκυψε, στην κορύφωση του κύματος της Delta (φθινόπωρο 2021) δύο έως τρία παιδιά ανά 2.000 μολύνονταν από κορωνοϊό καθημερινά, ενώ στο ξεκίνημα του κύματος της Omicron υπήρχαν πέντε έως 11 νέα κρούσματα ανά 2.000 παιδιά καθημερινά και στην κορύφωσή της στις αρχές του 2022 η αναλογία έφθασε τα 17 ανά 2.000 παιδιά κάτω των 5 ετών. Μάλιστα, η πλειοψηφία ήταν παιδιά έως δύο ετών που μολύνονται συχνότερα από ό,τι εκείνα ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών.

Μικρότερος ο κίνδυνος βαριάς νόσησης

Πάντως, τα παιδιά με Omicron είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο βαριάς νόσησης και νοσηλείας σε ΜΕΘ νοσοκομείου. Λιγότερα από 2% των παιδιών έως 5 ετών που αρρώστησαν λόγω της Omicron χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, έναντι διπλάσιου ποσοστό 4% λόγω της Delta.
«Η Omicron είναι άκρως λοιμογόνος στα παιδιά, περισσότερο από την παραλλαγή Delta. Παρόλο που η Omicron είναι επίσης λιγότερο σοβαρή, ο κίνδυνος σοβαρής έκβασης που σχετίζεται με την Omicron δεν είναι μηδενικός. Υπάρχουν ακόμη αρκετά παιδιά που μολύνονται από την Omicron τα οποία θα νοσήσουν βαριά", τόνισε ο ερευνητής Ρονγκ Χου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Κλίβελαντ.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο Covid-19 για την ηλικιακή ομάδα έως 5 ετών, κάτι που αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης και νόσησης των μικρών παιδιών από την Omicron ή την υποπαραλλαγή της Omicron 2.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης