Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Σε εξέλιξη οι βουλευτικές εκλογές (3/4) - Την τέταρτη θητεία διεκδικεί ο Orban - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Ουγγαρία: Σε εξέλιξη οι βουλευτικές εκλογές (3/4) - Την τέταρτη θητεία διεκδικεί ο Orban - Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει το 70%
Σχετικά Άρθρα

Με αξιοσημείωτο ενδιαφέρον αναμένoνται τα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στην Ουγγαρία, καθώς η συμμαχία της αντιπολίτευσης απέναντι στον Orban, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους πολλούς αναποφάσιστους, κάνουν δύσκολη τη ζωή του πρωθυπουργού, που διεκδικεί την τέταρτη θητεία του.
Ο Orban, κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για πολλές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, φίμωσε στη διάρκεια των τριών διαδοχικών κυβερνητικών θητειών του τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης, προωθώντας παράλληλα ένα υπερσυντηρητικό όραμα για την κοινωνία.
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα, 07:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ αναμένεται ότι η συμμετοχή θα είναι σημαντική και θα ξεπεράσει το 70%.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις 

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις σε μικρή απόσταση από το κόμμα Fidesz του Orban.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Zavecz Research, το Fidesz προηγείται της αντιπολίτευσης με 39% έναντι 36%, ενώ το ένα πέμπτο των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο 49χρονος συντηρητικός Zai, λέει ότι οι Ούγγροι πρέπει σήμερα 3/4, να επιλέξουν ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.
«Ο Orban έχει γίνει εθνική ντροπή: ας ξεπλύνουμε αυτή την ντροπή στο όνομα της Ουγγαρίας», δήλωσε ο αντίπαλος στη τελευταία προεκλογική συγκέντρωση χθες, Σάββατο, στη Βουδαπέστη.
«Είμαστε στα πρόθυρα της νίκης», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος από ένα πλήθος που αψήφησε το κρύο και τη βροχή. Ωστόσο παραδέχθηκε πως «η μάχη είναι σκληρή» έπειτα από «12 χρόνια πλύσης εγκεφάλου».
Ο 58χρονος Orban εμφανίζεται από την πλευρά του ως υπερασπιστής των συμφερόντων της Ουκρανίας, απορρίπτοντας την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο.

Έχει επίσης κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία στον ουκρανικό πόλεμο, μια κατηγορία την οποία εκείνοι αρνούνται.

«Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα»

Η τελευταία έρευνα του Publicus φέρει τα δύο στρατόπεδα στήθος με στήθος, όταν άλλες δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο κυβερνών Fidesz.
Όμως εξαιτίας του εκλογικού συστήματος, θα πρέπει η αντιπολίτευση «να κερδίσει από 3 ως 4 μονάδες» για να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, υπενθυμίζει. «Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την έκβαση της ψηφοφορίας. Όλα μπορούν να συμβούν», εκτιμά ο ειδικός.
Έχοντας συνείδηση του διακυβεύματος, ο Orban κάλεσε προχθές, Παρασκευή, τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά σήμερα στις κάλπες και να μην επαναλάβουν το λάθος του 2002: ήταν τότε απερχόμενος πρωθυπουργός και έχασε τις εκλογές, αν και θεωρούνταν το φαβορί.
Κυρίως επειδή η σύγκρουση στη γειτονική Ουκρανία άλλαξε τελείως τα δεδομένα.
«Ο πόλεμος ξέσπασε και ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα», συνόψισε την Παρασκευή ο Orban.
«Η ειρήνη εναντίον του πολέμου», η εξίσωση είναι απλή σύμφωνα με τον ίδιο.
Από τη μια πλευρά, μια κυβέρνηση που αρνείται να παραδώσει όπλα στην Ουκρανία και να ψηφίσει κυρώσεις που θα στερούσαν από τους Ούγγρους το ρωσικό πετρέλαιο και το ρωσικό αέριο, αμφότερα πολύτιμα γι’ αυτούς. Από την άλλη, μια αντιπολίτευση που είναι, όπως λέει ο Orban, πολεμοχαρής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης