Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στο στρατόπεδο Macron: Ανησυχία για …«απροσδόκητο αποτέλεσμα» στις γαλλικές προεδρικές εκλογές (10/4)

Συναγερμός στο στρατόπεδο Macron: Ανησυχία για …«απροσδόκητο αποτέλεσμα» στις γαλλικές προεδρικές εκλογές (10/4)
Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί πολύ πιθανή μία εκλογική έκπληξη και μία ήττα από την ακροδεξιά
Σχετικά Άρθρα

Προειδοποίηση στους ψηφοφόρους του να μην εφησυχάσουν, απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών (10/4/2022).
Τους κάλεσε να μη θεωρούν δεδομένη τη νίκη του, γιατί θα μπορούσε να χάσει από έναν ακροδεξιό υποψήφιο.
Στη μοναδική του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Παρίσι ο Γάλλος ηγέτης έδειξε τη δική του νίκη το 2017 και το Brexit την προηγούμενη χρονιά ως παραδείγματα απροσδόκητων πολιτικών αποτελεσμάτων.
«Ο κίνδυνος των εξτρεμιστών σήμερα είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες, πριν από μερικά χρόνια», είπε στους υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο στο La Défense.

Μη βασίζεστε στις δημοσκοπήσεις

«Μην πιστεύετε τους σχολιαστές ή τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι αδύνατο, αδιανόητο, που λένε ότι οι εκλογές είναι ήδη κερδισμένες και όλα θα πάνε καλά», συνέχισε.
«Κοιτάξτε πριν από πέντε χρόνια. Ο κόσμος έλεγε ότι ήταν αδύνατο. Κοιτάξτε το Brexit και τόσες πολλές εκλογές όπου το αποτέλεσμα φαινόταν απίθανο αλλά συνέβη στην πραγματικότητα» συνέχισε.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Macron θα αναδειχθεί πρώτος στον εκλογικό γύρο της Κυριακής (10/4)μπροστά από την ακροδεξιά υποψήφια Marine Le Pen.

Προβάδισμα αλλά...

Στη συνέχεια αναμένεται να κερδίσει εναντίον της στον δεύτερο και τελευταίο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα όπως έκανε πριν από πέντε χρόνια, αλλά αυτή τη φορά οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν πολύ μικρότερο περιθώριο νίκης.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο (2/4), ο Macron θα λάβει το 26% των ψήφων του πρώτου γύρου, ακολουθούμενος από τη Le Pen με 21% και τον αριστερό υποψήφιο Jean-Luc Mélenchon με 15,5%.
Στον δεύτερο γύρο, ο Macron κερδίζει με 53% έναντι 47%.
Το 2017 ο Macron διεξήγαγε εκστρατεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
22_6.jpg

Κατεστημένο

« Ποτέ δεν κατείχε εκλεγμένο αξίωμα και οι Γάλλοι τον υπερψήφισαν ως κάτι καινούργιο.
Συνέτριψε τα δύο κύρια πολιτικά κινήματα που είχαν την προεδρία τις τελευταίες έξι δεκαετίες: τους Γκωλιστές, που τώρα εκπροσωπούνται από τους συντηρητικούς Les Républicains, και τους Σοσιαλιστές.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, θεωρείται ως μέρος του κατεστημένου μετά από πέντε χρόνια στο παλάτι των Ηλυσίων», σημειώνουν οι Financial Times.

Ξαναζεσταμένες υποσχέσεις

Kατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής, επισημαίνοντας πως επί των ημερών του η ανεργία συρρικνώθηκε και οι κοινωνικές παροχές αυξήθηκαν.
Υποσχέθηκε ελάχιστη σύνταξη στα 1.500 ευρώ, επιμένοντας ωστόσο στη γενική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, παρά το γεγονός ότι η επιμονή του αυτή δεν φαίνεται με βάση τις δημοσκοπήσεις να τον ωφελεί.
Επικεντρώθηκε επίσης στα ζητήματα ασφαλείας υποσχόμενος διπλασιασμό των αστυνομικών περιπολιών.
Προβάλλοντας το τρίπτυχο εργασία, πρόοδος, ανθρωπισμός ο Macron υπογράμμισε ότι για να επιτύχει τους στόχους της κοινωνικής του πολιτικής προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη του γαλλικού ΑΕΠ, μέσω και της αύξησης της εργασίας.
Υποσχέθηκε πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά όχι αύξηση φόρων και ριζική αναμόρφωση τόσο του τομέα της υγείας όσο και της εκπαίδευσης.
Σε γενικές γραμμές ήταν μια ομιλία επικεντρωμένη στα κοινωνικά ζητήματα, λαμβανομένου υπόψη ότι σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές η επανεκλογή του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αν και κατά πόσο θα κερδίσει τους Γάλλους ψηφοφόρους που τοποθετούνται αριστερά.
Την προεκλογική του ομιλία, που έγινε σε μια κλειστή αίθουσα συναυλιών που θεωρείται από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, παρακολούθησαν περί τα 35.000 άτομα.
Μεταξύ αυτών και πολλές πολιτικές προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης