Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζιμπάμπουε: Στο 80% αύξησε η Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο - η χώρα ταλαιπωρείται από πληθωρισμό εδώ και χρόνια

Ζιμπάμπουε: Στο 80% αύξησε η Κεντρική Τράπεζα  το επιτόκιο  -  η χώρα ταλαιπωρείται από πληθωρισμό εδώ και χρόνια
Tο κόστος των αγαθών από ψωμί, καλαμποκάλευρο, λιπάσματα, έως και καύσιμα, έχει αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Η κεντρική τράπεζα της Ζιμπάμπουε αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε ενα αδιανόητο ιστορικό υψηλό, για να σταματήσει τη καταβύθιση του νομίσματός της και να χαλιναγωγήσει τον καλππάζοντα πληθωρισμό, που οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων που έχουν επιδεινωθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας αύξησε το επιτόκιο στο 80% από 60%, δήλωσε ο διοικητής John Mangudya.
Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2019 που πήγε στο 70%.
Από την προηγούμενη άνοδο, το δολάριο της Ζιμπάμπουε έχει χάσει σχεδόν τα δύο τρίτα της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου και ο ετήσιος πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 72,7%, σε σύγκριση με 54% τον Οκτώβριο.
Η υποτίμηση οφείλεται εν μέρει στη νομισματική σύσφιξη σε ανεπτυγμένες αγορές όπως οι ΗΠΑ και στην αυξανόμενη χρήση του δολαρίου για την πληρωμή των περισσότερων συναλλαγών εν μέσω έλλειψης εμπιστοσύνης στο τοπικό νόμισμα.
Το κόστος των αγαθών από ψωμί, καλαμποκάλευρο, λιπάσματα και καύσιμα έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τους εισαγωγείς να αναφέρουν τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αυξήσεων των τιμών λόγω του πολέμου.
Ο Πρόεδρος Emmerson Mnangagwa διέταξε τον περασμένο μήνα αναθεώρηση των φόρων στα καύσιμα για να αποτρέψει τις ασφυκτικές πληθωριστικές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης