Τελευταία Νέα
Διεθνή

Alfa Bank: Στα 3 δισ δολάρια οι απώλειες της Ρωσίας από τα πετρελαϊκά έσοδα μόνο για το Μάρτιο του 2022

Alfa Bank: Στα 3 δισ δολάρια οι απώλειες της Ρωσίας από τα πετρελαϊκά έσοδα μόνο για το Μάρτιο του 2022
Προσωρινή η ενίσχυση του ρουβλίου αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Alfa- Bank
Σχετικά Άρθρα
Στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζουν τις απώλειες της Ρωσίας από τα πετρελαϊκά έσοδα τον Μάρτιο του 2022 οικονομολόγοι της ρωσικής τράπεζας Alfa-Bank.
Όπως αναφέρουν, η ενίσχυση του ρουβλίου φαίνεται προσωρινή εν μέσω πτώσης των εσόδων από εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας.
«Η Ρωσία έχασε 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα πετρελαϊκά της έσοδα τον Μάρτιο λόγω της έκπτωσης της τιμής του πετρελαίου Urals στο κόστος του Brent.
Ενώ η αγορά ήταν αισιόδοξη για την πρόσφατη άνοδο του ρουβλίου στα 80-85 ρούβλια/$1, θεωρούμε αυτή τη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως πολύ ασταθή και την αποδίδουμε σε μια περίοδο πληρωμής φόρου που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από αυξημένες πωλήσεις εσόδων από εξαγωγές» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας» επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της ρωσικής τράπεζας.

Πρόσθετες απώλειες τους επόμενους μήνες

Επισημαίνεται πως το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι τον Μάρτιο το ρωσικό πετρέλαιο πωλήθηκε με έκπτωση 20% στην τιμή του πετρελαίου Brent, πράγμα που σημαίνει απώλεια των εσόδων από τις εξαγωγές της χώρας στο επίπεδο των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι η μείωση των φυσικών όγκων των εξαγωγών πετρελαίου και μετάλλων είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πρόσθετες απώλειες τους επόμενους μήνες.
«Δεν αποκλείουμε ότι από 45 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίων κερδών από εξαγωγές τον Ιανουάριο του 2022, η Ρωσία θα λαμβάνει μόνο 30 δισεκατομμύρια δολάρια μηνιαίως τους επόμενους μήνες, ειδικά εάν οι πωλήσεις πετρελαίου από Τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου» υποστηρίζουν οι Ρώσοι οικονομολόγοι.

Προσωρινή η ενίσχυση του ρουβλίου

Όσον αφορά τις εισαγωγές, οι ειδικοί αναμένουν ότι οι ρωσικές εταιρείες, αντίθετα, θα πρέπει να πληρώσουν βαριά για τις μεταφορές, με αποτέλεσμα, ακόμη και με μείωση του φυσικού όγκου των εισαγωγών τον Μάρτιο κατά 50-60% από το επίπεδο του Φεβρουαρίου.
Σε ονομαστικούς όρους, οι εισαγωγές ενδέχεται να παραμείνουν στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα πριν από την κρίση.
«Απέναντι σε μια τέτοια εικόνα, η τρέχουσα ενίσχυση του ρουβλίου είναι προσωρινή και δεν πιστεύουμε ότι το ρούβλι θα υποστηρίξει την πληθωριστική τάση», συνοψίζουν οι οικονομολόγοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης