Τελευταία Νέα
Διεθνή

H μείωση 3% των επιτοκίων στο 17% από 20% από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας οδηγεί το ρούβλι στα 77,33 ανά δολάριο

H μείωση 3% των επιτοκίων στο 17% από 20% από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας οδηγεί το ρούβλι στα 77,33 ανά δολάριο
Τεράστια μεταβλητότητα στο Ρούβλι από χαμηλό 150 ρούβλια ανά δολάριο στα 77 ρούβλια ανά δολάριο

Ισχυρή ανατίμηση έναντι του δολαρίου σημείωσε το ρωσικό ρούβλι διαμορφώνοντας την συναλλαγματική ισοτιμία 77,33 ρούβλια ανά δολάριο…αν και νωρίτερα είχε φθάσει έως τα 72 ρούβλια ανά δολάριο.
Να σημειωθεί ότι στην κορύφωση της κρίσης με τις κυρώσεις της Δύσης στην ρωσική οικονομία το ρούβλι είχε διολισθήσει βίαια στα 150 ρούβλια ανά δολάριο.

Ενώ διεθνώς ασκείται αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας μείωσε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο στο μέγιστο των τελευταίων 20 ετών στις 7 Απριλίου 2022 σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την ύφεση στην ρωσική οικονομία και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη.

Αιφνιδιάζοντας την αγορά, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 300 μονάδες βάσης από 20% σε 17% σε μια μη προγραμματισμένη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μειώσεις εκτάκτως το προσεχές διάστημα εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι το σκηνικό αυτό προσομοιάζει με το 2015, όταν η Κεντρική Τράπεζα για να αντιμετωπίσει την οικονομική συρρίκνωση της Ρωσίας μετά τον πρώτο γύρο κυρώσεων για την Ουκρανία και την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου προχώρησε σε μειώσεις επιτοκίων.

Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη για πολλούς είναι ότι το ρούβλι - που προηγουμένως είχε επικριθεί ως σκουπίδι από τον Πρόεδρο Biden - στην πραγματικότητα ενισχύθηκε περαιτέρω μετά την μείωση των επιτοκίων και έφθασε στα 72 ρούβλια ανά δολάριο δηλαδή ανέκτησε 100% τις αρχικές απώλειες του. 

Επιπλέον, οι αποδόσεις των ομολόγων της Ρωσίας υποχώρησαν στο 11,19%
Η έκτακτη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Ρωσίας τον Φεβρουάριο και οι περιορισμοί στις συναλλαγές σε συνάλλαγμα ήταν επαρκής για να μειώσουν τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με την Sova Capital.
Τώρα πρέπει να αντιδράσει γρήγορα σε μια εκτυλισσόμενη κρίση.
«Χάρη σε αυτές τις ενέργειες, η κεντρική τράπεζα μπόρεσε να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα και να αποκαταστήσει τις ροές καταθέσεων».

Τεράστια μεταβλητότητα στο Ρούβλι

Τα μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι η ισχύς του ρουβλίου «μπορεί να είναι απατηλή» ή ότι η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε ένα «παραθυράκι» στις κυρώσεις και χρησιμοποίησε «οικονομική αλχημεία» για να «σώσει το ρούβλι».
Είναι ενδιαφέρον, ότι και το 2014, όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του δημοψηφίσματος της Κριμαίας, το ρούβλι έχασε σχεδόν τη μισή αξία του.
Ανάκαμψε ελαφρώς το 2016 και έκτοτε σταθεροποιήθηκε, αλλά ποτέ δεν πλησίασε την αξία του πριν από την Κριμαία:
Έτσι, προφανώς οι προηγούμενες κυρώσεις δεν είχαν «παραθυράκια» ή δεν γνώριζαν αυτήν την «οικονομική αλχημεία» τότε ή απλώς αποφάσισαν να μην τη χρησιμοποιήσουν.

Φυσικά, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ του 2014 και του 2022 – η αγορά πετρελαίου.
Το διάστημα 2014 με 2015 οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία πλημμύρισαν την αγορά με φθηνό πετρέλαιο και έριξαν την τιμή.
Η Ρωσία (το Ιράν και η Βενεζουέλα) υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά από αυτή την κίνηση.
Σε αυτή την κρίση η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει τις τιμές πετρελαίου.
R1.jpg

R2.jpg

R3.jpg
R4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης