Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικοί σιδηρόδρομοι μετά τη χρεοκοπία: Πληρώσαμε τα χρέη μας αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν στους πιστωτές

Ρωσικοί σιδηρόδρομοι μετά τη χρεοκοπία: Πληρώσαμε τα χρέη μας αλλά τα χρήματα δεν έφτασαν στους πιστωτές
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι η πρώτη εταιρεία που κηρύχθηκε σε χρεοκοπία από διεθνείς φορείς μετά τον αποκλεισμό ρωσικών εταιρειών από τις διεθνείς αγορές λόγω των κυρώσεων
Σχετικά Άρθρα

Η εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» αρνείται ότι έχει χρεοκοπήσει καθώς κατέβαλε όλες τις οφειλές της αλλά τα χρήματα δεν έφθασαν στους πιστωτές επειδή οι ενδιάμεσες τράπεζες μπλόκαραν τις πληρωμές σύμφωνα με το Bloomberg.
Λόγω του μπλόκου αυτού δεν πληρώθηκαν οι κάτοχοι τεσσάρων ομολόγων της ρωσικής κρατικής εταιρείας, στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε χρεοκοπία από την Credit Derivatives Determinations Committees.
H αντίδραση της εταιρείας σημειώνεται την ώρα που το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με τις πληρωμές ομολόγων του. Εχει παραβιάσει τους όρους δύο ομολόγων του, τα οποία αποπλήρωσε σε ρούβλια, αλλά κατηγορεί και αυτό τις ενδιάμεσες τράπεζες ότι δεν έκαναν τις πληρωμές στους ομολογιούχους.
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» ανέφερε ότι έκανε έγκαιρα τις πληρωμές, αλλά λόγω των κυρώσεων τα χρήματα δεν έφτασαν ποτέ στους λογαριασμούς των πιστωτών. Σημείωσε, επίσης, ότι υπέβαλε αίτηση στη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Κυρώσεων για να λάβει την άδεια εξυπηρέτησης όλων των χρεών της και ότι «παραμένει προτεραιότητα» η κάλυψη των υποχρεώσεων της.
Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι η πρώτη εταιρεία που κηρύχθηκε σε χρεοκοπία από διεθνείς φορείς μετά τον αποκλεισμό ρωσικών εταιρειών από τις διεθνείς αγορές λόγω των κυρώσεων.
Άλλες εταιρείες, που βρίσκονται σε αντίστοιχη θέση, όπως η EuroChem, είχαν υποστηρίξει προηγουμένως ότι οι μη καταβολές των ποσών στους ομολογιούχους τους δεν συνιστούν χρεοκοπία, επειδή οφείλονται αποκλειστικά σε γεγονότα εκτός του ελέγχου τους.
Η μη πληρωμή των ομολόγων των Ρωσικών Σιδηροδρόμων θα οδηγήσει πιθανόν σε νομική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας και των πιστωτών της – μεταξύ των οποίων είναι και η ιταλική τράπεζα UniCredit που είχε δώσει δάνειο 585 εκατ. ελβετικών φράγκων πέρυσι.

Ρωσία: Δεν χρεοκοπήσαμε, έχουμε κεφάλαια για τα ευρωομόλογα

Η Ρωσία δεν χρεοκόπησε τα ευρωομόλογα, τα στοιχεία που δημοσίευσε το CNN δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ανέφερε σε σχόλιό του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, που τονίζει ότι χρήματα προς εκπλήρωση υποχρεώσεων υπάρχουν.
«Όλες οι πιθανές απαιτήσεις των πιστωτών πρέπει να διαβιβαστούν στις αρχές των κρατών που παράνομα δημιούργησαν εμπόδια στη Ρωσία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Οι παράνομες ενέργειες των αμερικανικών τραπεζών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που σταμάτησαν τις συναλλαγές στη Ρωσία σε ξένο νόμισμα, εμπόδισαν τη λήψη οφειλόμενων από μέρος ξένων επενδυτών», αναφέρουν οι Ρώσοι.
Υπενθυμίζεται πως, αντιμετωπίζοντας κύματα κυρώσεων για αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, η Ρωσία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία μετά τη ρύθμιση για αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου σε ρούβλια, παρόλο που η πληρωμή οφειλόταν σε δολάρια.
Toν Απρίλιο, η S&P υποβάθμισε τη Ρωσία σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης