Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η κυβέρνηση Zelensky κατασκευάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και χρήση χημικών σε βάρος της Ρωσίας

Πώς η κυβέρνηση Zelensky κατασκευάζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και χρήση χημικών σε βάρος της Ρωσίας

Ο ρόλος του τάγματος Azov, το προηγούμενο της Συρίας και οι προειδοποιήσεις Assange που πρέπει να προσέξει το καθεστώς της Ουκρανίας

Σχετικά Άρθρα

Ολόκληρη η χερσαία ζώνη κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές κατά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας ενώ η Μαριούπολη έχει καταστεί το σύμβολο του πολέμου με πολλούς τρόπους.
Οι σκηνές από τη Μαριούπολη φαίνονται τρομακτικά αποκαλυπτικές καθώς τα συντρίμμια από τις αεροπορικές επιδρομές είναι τόσο πυκνά που θολώνουν εντελώς τη διάταξη των δρόμων της πόλης.
Αυτή η πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς η Μαριούπολη υπήρξε το επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και της ρωσόφωνης αντιπολίτευσης από το 2014, όταν ανακηρύχθηκαν τα αυτονομιστικά κράτη στο Ντονμπάς.
Η αδιαμφισβήτη στρατηγική θέση της Μαριούπολης καθιστά την άμυνα της πόλης καθοριστική για την Ουκρανία.
Πρόθυμη να υπερασπιστεί την πόλη με κάθε κόστος, η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας ανέθεσε την άμυνά της στο παραστρατιωτικό τάγμα του Azov.
Το ίδιο το τάγμα Azov αποτελεί κεντρικό στόχο αυτού καθαυτού του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως φαίνεται ότι το ότι συχνά πυκνά ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αναφέρει ως στόχο του πολέμου την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας που ενσαρκώνεται από το Τάγμα Azov.
Από την άνοδό του, το τάγμα Azov αποτελεί αντικείμενο διαμάχης, καθώς το ιδεολογικό του υπόβαθρο παρουσιάζει μια σαφή αντίφαση σε σχέση με τη δυτική αφήγηση που υπερασπίζεται την αρετή της ολότητας του έθνους και το ιερό χαρακτήρα της δημοκρατίας.

Το τάγμα Azov στήνει συστηματικά κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου σε βάρος της Ρωσίας

Λόγω της φήμης του ως ακραίου και ενδεχομένως με σκοπό να αποκρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον του, το τάγμα Azov διατυπώνει τις τελευταίες εβδομάδες μερικές από τις πιο βιαστικές και σκληρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας.
Ήταν το τάγμα Azov που εισήλθε στην πόλη Bucha τις ημέρες πριν εμφανιστούν τα πτώματα των αμάχων που έγιναν εικόνες και παρουσιάστηκαν διεθνώς ως απόδειξη εγκλημάτων πολέμου τα οποία διέπραξαν οι Ρώσοι, έναν ισχυρισμό που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov αρνήθηκε κατηγορηματικά, φτάνοντας στο σημείο να προσφέρει αποδείξεις περί του αντιθέτου στα Ηνωμένα Έθνη.
Παρ όλες τις προσπάθειες των αντιπάλων της Ρωσίας να περιγράψουν μια αφήγηση που εμπλέκει τις ρωσικές δυνάμεις στη σφαγή αθώων πολιτών στη Bucha, η συγκεκριμένη κίνηση έχασε τελικά τη δυναμική της.
Και μετά από αυτή τη πρωτοβουλία, το τάγμα Azov φαίνεται ότι θέσπισε ένα νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με βάση το οποίο κατηγορεί ξαφνικά τη Ρωσία για χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στη Μαριούπολη, με τον ορατό στόχο να αυξήσει το βαθμό στρατιωτικής εμπλοκής  των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Και ξανά το Τάγμα Azov διατυπώνει την κατηγορία περί επίθεσης των Ρώσων με χημικά στη Μαριούπολη

Έτσι, το Τάγμα Azov ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 11/4, στην επίσημη σελίδα του στο Telegram ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) για να αναπτύξουν έναν χημικό παράγοντα.
Τα θύματα έχουν αναπνευστική ανεπάρκεια.
Οι συνέπειες για χρήση άγνωστης ουσίας διευκρινίζονται». έλεγε η ανακοίνωση.
Η ανακοίνωση του Τάγματος Azov έφερε αμέσως το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, αν λάβουμε υπόψη ότι η Ουκρανή βουλευτής Solomiia Bobrovska το ανέβασε στο Twitter, νομιμοποιώντας τη δήλωση του τάγματος Azov.
Με άλλο tweet, η βουλευτής κάλεσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να αναλάβουν άμεση δράση.

Ποια είναι η Bobrovska που πήρε τη σκυτάλη της αναφοράς περί ρωσικής εππίεθσης με χημικά

Να σημειωθεί ότι η Bobrovska υπηρετεί και ως αναπληρώτρια επικεφαλής της Ουκρανικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ένα όργανο που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κοινοβουλίων των κρατών μελών του και που ιδρύθηκε μετά την είσοδο των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στο Βορειατλαντική Συμμαχία.
Η Bobrovska ανέφερε με ειλικρίνεια ότι η κατηγορία ότι η Ρωσία ανέπτυξε χημικά όπλα στη Μαριούπολη διατυπώθηκε από το Τάγμα Azov.
Στη συνέχεια δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση του ισχυρισμού αυτού από άλλη πηγή ή τρίτο μέρος.
Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky παρέλαβε το μήνυμα της Bobrovksa και λίγες ώρες αργότερα απηύθυνε στο έθνος του μήνυμα με περιεχόμενο  την ανακοίνωση του τάγματος Azov, χωρίς όμως να πει ότι δηλώσει την πηγή της είδησης και ότι αυτό που ανακοίνωνε το είχε μεταδώσει το τάγμα Azov.
Αντίθετα, ο Πρόεδρος Zelensky υποστήριξε με ένα αόριστο τρόπο ότι η Ρωσία «μπορεί» να έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ενισχύοντας έτσι τις κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου εναντίον της.

Το προηγούμενο της Συρίας

Μια παλιά παροιμία λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούριο κάτω από τον ήλιο.
Ποιος θυμάται ότι το 2018 είχε διατυπωθεί ο ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση Assad, στη μέση ενός εμφυλίου, χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των αντιπάλων της στην πόλη Douma;
Η αντιπολίτευση του Assad είχε επικαλεστεί τότε τα τεράστια αποθέματα αερίου sarine που διέθετε η Συρία για να κατηγορήσει τον Assad για εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να τον διώξει από την εξουσία.
Ωστόσο, από την έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) αργότερα στη Συρία, προέκυψαν αμφιβολίες για την ακρίβεια των συγκεκριμένων καταγγελιών.

Ακόμη χειρότερα, ο OPCW στην τελική έκθεσή του αποφάνθηκε ότι ο Assad είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, ενώ η έκθεση του Ian Henderson, μέλους της ειδικής ομάδας του OPCW, που διεξήγαγε την έρευνα για επιθέσεις με χημικά στη Συρία, ανέφερε ότι τα ευρήματα της ομάδας ήταν διαφορετικά.
«Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων της OPWC εντός της Συρίας, η ομάδα συμφωνούσε ότι υπήρχαν ενδείξεις για σοβαρές ασυνέπειες στα ευρήματα», ανέφερε ο Ian Hendesron.
Ωστόσο τα συμπεράσματα «στράφηκαν εντελώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρει το σημείωμα Henderson.
Τα Wikileaks επίσης έχουν διαπιστώσει ότι ο Sebastien Braha, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του OPCW, έδωσε εντολή στον οργανισμό να αφαιρέσει την αναφορά του Henderson από το αρχείο των σχετικών εγγράφων, προκειμένου να σβηστεί εντελώς από την ιστορία το γεγονός ότι ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ότι ο Assad χρησιμοποίησε χημικά κατά των αντιπάλων του στη Συρία.

 
Η Ουκρανία πρέπει να είναι πιο δύσπιστη απέναντι στους Αμερικανούς για να μην έχει την τύχη του Αφγανιστάν

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν αυτή τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί αντίπαλοι του ρωσικού καθεστώτος να ξαναθυμήθηκαν τα παλιά τους κόλπα και να χρησιμοποιούν την ίδια τακτική που χρησιμοποίησαν στη Συρία.
Εάν οι ισχυρισμοί του τάγματος Azov υποστηριχθούν με τον ίδιο τρόπο που υποστηρίχθηκαν οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν πριν κάποια χρόνια κατά του Assad, θα είναι σαφές ότι η Ουκρανία θα εξελίσσεται σε μια σκηνή πολέμου μεταξύ της δυτικής και της ρωσικής σφαίρας επιρροής, όπως ήταν και οι πόλεμοι στο Αφγανιστάν και στη Συρία.
Κάποτε ο Assange, ο ιδρυτής του Wikileaks, είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν των Αμερικανών στο Αφγανιστάν δεν αποσκοπούσε σε μια νίκη, αλλά γινόταν έτσι για να γίνεται, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το γεωπολιτικό κλίμα και οι οικονομικές συνθήκες.
Η προειδοποίησή του αποδείχθηκε προφητική.
Τα λόγια του Assange που δεν εισακούστηκαν τότε οδήγησαν σε χιλιάδες παράλογους θανάτους και σε δεκαετίες καταστροφών.
Η Ουκρανία πρέπει να είναι πολύ πιο δύσπιστη απέναντι στην αμερικανική πολιτική, γιατί μπορεί να έχει μια μοίρα εξίσου τρομερή με του Αφγανιστάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης