Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασε ο Vucic μετά τις επικρίσεις: Αφήστε τη Σερβία ήσυχη - Προστατεύουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ

Ξέσπασε ο Vucic μετά τις επικρίσεις: Αφήστε τη Σερβία ήσυχη -  Προστατεύουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ
Vucic: Η Σερβία θα βρει τον δρόμο της - Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ για λογαριασμό μας

«Αφήστε τη Σερβία ήσυχη» τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Vucic, απαντώντας στις επικρίσεις για την αγορά των κινέζικων πυραύλων.
Ο πρόεδροςτης χώρας χαρακτήρισε κακόβουλες τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο για τον εξοπλισμό των σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Κίνα και τη Ρωσία.
«Αφήστε τη Σερβία ήσυχη, σταματήστε να λέτε ψέματα, και να εξαπατάτε την κοινή γνώμη.
Η Σερβία θα βρει τον δρόμο της. Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα οι ίδιοι και όχι το ΝΑΤΟ για λογαριασμό μας. Διαφέρουμε σε αυτό και δεν ντρεπόμαστε», απάντησε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο  Vucic στις αιτιάσεις που φτάνουν από τους γείτονες για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας του.
Την Τρίτη (12/4) ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, αλλά και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αγορά από την Σερβία ρωσικών και κινεζικών οπλικών συστημάτων και χαρακτήρισαν αντιευρωπαϊκή και αντιΝΑΤΟϊκή τη συμπεριφορά του Βελιγραδίου.
Ο Vucic αφού επιβεβαίωσε ότι η Σερβία παρέλαβε από την Κίνα το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα FK-3, επισήμανε ότι πρόκειται για αμυντικό όπλο και τόνισε ότι αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της χώρας του να εξοπλίζεται απ' όπου θέλει για να μπορέσει να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Σερβία: Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναπτύσσει κινέζικό πυραυλικό σύστημα

Αναλυτές θεωρούν την κίνηση αυτή ως επίδειξη ισχύος από την πλευρά της Κίνας και δυναμικής παρουσίας στην διεθνή σκηνή εξοπλισμών. Η Σερβία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναπτύσσει κινέζικό πυραυλικό σύστημα στο έδαφος της. Το 2020 η Σερβία προμηθεύτηκε επίσης από την Κίνα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη CH-92A.
Η αγορά των κινέζικων πυραύλων προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσιγκτον αλλά και των Βρυξελλών. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βελιγράδι σχολιάζοντας το γεγονός αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι «οι κυβερνήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν το ρίσκο που αναλαμβάνουν και ποιο θα είναι το τίμημα όταν συναλλάσσονται με κινέζικες εταιρίες».
Επισημαίνεται ότι, «δεν αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια κάποιας χώρας η εξάρτηση σε αμυντικό εξοπλισμό από ολοκληρωτικά καθεστώτα όπως αυτό στην Λ. Δ. της Κίνας». Οι ΗΠΑ καλούν τη Σερβία να εναρμονιστεί με την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκή Ένωσης και να στραφεί στην αγορά οπλικών συστημάτων «από έμπιστους προμηθευτές που δεν εξαρτώνται από ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Τι συμβαίνει στα Βαλκάνια; Η Σερβία αγοράζει «επειγόντως» επιθετικά drones TB2 Bayraktar από την Τουρκία μετά τα Rafale

Την Κυριακή 10/4  Σερβία επανέλαβε την πρόθεσή της να αποκτήσει άμεσα τουρκικά μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς ο πρόεδρος της Vucic δεσμεύτηκε να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της χώρας, εν μέσω εντάσεων στα Βαλκάνια και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Θα ενισχύσουμε την αεροπορία μας. Θα αυξήσουμε επίσης τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων με την ονομασία «Ασπίδα πυρός 2022».
Ο Vucic είπε ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους την περασμένη εβδομάδα, ζήτησε από τον Πρόεδρο Erdogan να προμηθεύσει τη Σερβία με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) Bayraktar TB2, τα οποία έδωσαν επιτυχή αποτελέσματα και είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε αρκετές περιφερειακές συγκρούσεις.
«Πριν από δύο ημέρες, σε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, του ανέφερα ότι θέλουμε να αγοράσουμε TB2 Bayraktar από την Τουρκία και ο Erdogan μου υποσχέθηκε ότι μπορούμε να τα αποκτήσουμε», είπε ο Vucic.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν χρησιμοποιηθεί ήδη στη Λιβύη, τη Συρία και τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ αναφέρε η Daily Sabah.
Η Τουρκία έχει επίσης πουλήσει στο Κίεβο αρκετές παρτίδες Bayraktar TB2.
Το TB2 έχει χρησιμοποιηθεί επίσης από το Κατάρ, το Αζερμπαϊτζάν και την Πολωνία, η οποία τον Μάιο του περασμένου έτους έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που απέκτησε drones από την Τουρκία. Πολλά άλλα έθνη έχουν επίσης υπαινιχθεί να αγοράσουν τα UAV.
Η Σερβία είχε εκφράσει στα τέλη του 2020 ενδιαφέρον και σχέδια να αγοράσει τα drones , που αναπτύχθηκαν από τον Τούρκο μεγιστάνα των drone Baykar.
Ο Vucic επαίνεσε τα Bayraktar TB2 και σημείωσε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται πολύ για τα συστήματα και σίγουρα θα τα αγοράσει στο μέλλον.
"Θα δούμε αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία με την τουρκική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για πολύ καλά drones. Πρέπει να δώσω τα εύσημα στους Τούρκους κατασκευαστές", φέρεται να είπε ο Βούτσιτς σε δημοσιογράφους στις 6 Οκτωβρίου 2020, στο την πρωτεύουσα Βελιγράδι.

Αναταταραχή και στα Βαλκάνια;

Ποια ακριβώς είναι η επείγουσα ανάγκη για την προμήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι ακόμη άγνωστη, ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε πιθανή σύγκρουση με το Κοσσυφοπέδιο, με το οποίο οι σχέσεις είναι τεταμένες.
Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Σερβία θα αποκτούσε επίσης μια παρτίδα 12 γαλλικών μαχητικών Rafale, τις οποίες πληροφορίες για αυτό το θέμα επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Σέρβος ηγέτης.
Η απόκτηση νέων πολεμικών αεροσκαφών θα επιτρέψει στο Βελιγράδι να εκσυγχρονίσει τον στόλο του που αποτελείται από MiG-21 και MiG-29 καθώς και 30 παλιά γιουγκοσλαβικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Soko J-22 Orao και Soko G-4 Super Galeb.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης